Liceul Agricol din Braila este primul liceu din Romania care ar putea fi executat silit din cauza unei datorii de 7,6 milioane lei in contul unor lucrari de reabilitare, scrie Agerpres. Pentru recuperarea acestei datorii, bunurile scolii ar putea fi scoase la licitatie. Liceul a fost introdus in 2008 in programul de modernizare a campusurilor scolare, sustinut financiar de Guvernul Romaniei prin Ministerul Educatiei, potrivit sursei citate.

In urma includerii liceului pe aceasta lista, s-a realizat o serie de lucrari de reabilitare a internatului, a cantinei si a salii de sport, care nu au fost insa acoperite din punct de vedere financiar. Pentru ca nu a avut bani sa plateasca lucrarile, liceul a primit o notificare in vederea executarii silite, pentru recuperarea datoriei urmand sa fie vandute bancile, calculatoarele, birourile si chiar tractoarele, utilajele si serele, avand in vedere profilul agricol al unitatii de invatamant, noteaza Agerpres.

Inspectorul scolar general Iulian Danielescu a declarat ca "din patrimoniul liceului nu se pot executa terenurile agricole, deoarece sunt in proprietatea statului, fiind date scolii in concesiune, si nici cladirile, al caror proprietar este Primaria. In rest, totul poate fi poprit".

Primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, a afirmat ca trebuie facuta o expertiza, pentru a se vedea stadiul lucrarilor executate, multe dintre acestea fiind neterminate. "Problema ramane la Liceul Agricol cu hotararea de instanta pe care o au in legatura cu lucrarile care s-au facut la campusul respectiv si care nu s-au platit. Trebuie sa vedem stadiul lucrarilor neterminate si gradul in care s-au degradat, pentru ca ce s-a intamplat acolo nu e firesc. Niciun obiectiv propus pentru acest proiect nu este terminat", a declarat primarul Aurel Simionescu.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat ca ar trebui facuta o cerere de suspendare a executarii silite si sa se rejudece cazul, pentru ca in proces ar trebui chemat in garantie Ministerul Educatiei, avand in vedere ca acesta a fost initiator al proiectului.

Ramona Chiper, actualul director al liceului, a declarat in august pentru publicatia Obiectiv Vocea Brailei ca pe 30 iulie "s-a primit o notificare de la biroul executorului judecatoresc Petrut Eftene, prin care noi trebuie sa le comunicam lista mijloacelor fixe, proprietatea acestora si componentele bazei materiale, obiectele de inventar si sursele de venituri ale liceului. Se doreste lichidarea datoriei liceului, de 7.628.219 lei, rezultata ca urmare a lucrarilor de reabilitare efectuate. Contractul a fost semnat cu firma Alco Plus, care a castigat licitatia, in vederea realizarii lucrarilor de reabilitare grup scolar si constructie noua in cadrul campusului scolar".

Aceasta spune ca au fost facute mai multe greseli de conceptie a lucrarilor de constructie, iar in prezent atat internatul, cat si sala de sport sunt afectate de orice ploaie. "De ce au facut lucrarea stiind ca bani nu sunt? Pentru ca datoria nu s-a acumulat numai din decopertare, ci din mai multe lucrari, asa ca de ce decopertezi? Ei au emis niste devize de lucrari, dar a verificat cineva daca lucrarile au fost realizate cum trebuie? Este posibil ca liceul sa fie pus acum sa plateasca lucrari care au fost facute ori foarte prost, ori deloc. E greu de verificat ce au facut, cat de corect, cat de bine si cu ce materiale. Cine va plati nu se stie", a afirmat directorul liceului.

Inspectorul scolar general Iulian Danielescu a explicat atunci: "Am constatat ca exista o sentinta judecatoreasca de executare silita si am mobilizat resursele Inspectoratului Scolar, serviciul juridic, pentru consultanta in aceasta speta. Din cauza acestei situatii, pana la clarificarea ei, nu putem vorbi de finantari suplimentare, insa copiii care au optat pentru profilul agricol vor avea ceea ce li s-a promis. Cazarea va fi asigurata la internatul Colegiului Tehnic 'Edmond Nicolau' si li se va asigura zilnic transportul la scoala".