Meteorologii prognozeaza, pentru urmatoarele doua saptamani, o vreme in general placuta pentru finele lunii octombrie, valorile medii diurne urmand sa ajunga la 24 de grade Celsius, in prima saptamana a intervalului, in majoritatea regiunilor, dupa care vor scadea pana la 10 grade Celsius, in zona montana, la inceputul lunii noiembrie, transmite Agerpres.

Potrivit estimarilor Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabile pentru intervalul 21 octombrie - 3 noiembrie 2013, in zona Banatului, valorile termice diurne vor creste in primele zile ale intervalului pana la medii de 24 de grade, pe 23 octombrie, dupa care vor scadea usor, spre 20 de grade in data de 27 octombrie, caracterizand o vreme calda pentru aceasta perioada. Tendinta de scadere usoara si treptata a temperaturilor maxime va continua si in cea de-a doua saptamana, cand valorile vor cobori de la medii de 18 grade pana la 16 grade Celsius. Minimele termice vor fi mai ridicate decat in mod normal pe tot parcursul intervalului si se vor situa intre 8 si 12 grade, mai putin in ultimele nopti cand vor cobori spre medii de 6 grade. Probabilitatea de ploi, slabe cantitativ, va fi mai ridicata intre 27 octombrie si 3 noiembrie.

Crisana

Vremea va fi calda in prima saptamana a intervalului, cand maximele termice vor fi cuprinse, in medie, intre 20 si 24 de grade Celsius, cu cele mai ridicate valori pe 23 octombrie. Apoi, temperaturile diurne vor scadea treptat si se vor apropia de medii de 15 grade in ultima zi, caracterizand un regim termic apropiat de cel normal pentru aceasta perioada a anului. Valorile nocturne se vor situa, in medie, intre 8 si 12 grade, mai putin in ultimele nopti, cand vor cobori pana in jurul a 6 grade.

Aparitia ploilor, pe arii restranse si slabe cantitativ, va fi mai mare in zilele de 21 si 22 octombrie si, din nou, intre 27 octombrie si 3 noiembrie.

Transilvania

Valorile termice diurne vor caracteriza o vreme mai calda decat in mod obisnuit in prima saptamana, cand se vor situa, in medie, in jurul a 20 de grade. Ulterior, din data de 27 octombrie, acestea vor scadea treptat, pana la medii apropiate de cele normale, de aproximativ 13 grade, in ultima zi a intervalului. Temperaturile minime vor fi cuprinse, in medie, intre 7 si 9 grade in intervalul 22-25 octombrie, iar in celelalte nopti se vor situa in jurul a 4 grade Celsius.

Probabilitatea pentru ploi slabe va creste dupa data de 27 octombrie.

Maramures

Temperaturile maxime vor creste de la o zi la alta in prima parte a intervalului de prognoza, pana la medii in jurul a 20 de grade in perioada 23-26 octombrie, cand vor caracteriza o vreme calda pentru aceasta data. Incepand din 27 octombrie, temperaturile maxime vor scadea treptat, pana la aproximativ 14 grade, in ultima zi. Minimele termice vor fi cuprinse, in medie, intre 6 si 10 grade, cu cele mai ridicate valori in noptile din intervalul 22-25 octombrie.

Va ploua slab in zilele de 21 si 22 octombrie, dar si pe parcursul celei de-a doua saptamani.

Moldova

In primele doua zile ale intervalului, vremea va fi calda, cu maxime termice care vor atinge, in medie, 20 de grade Celsius, apoi valorile diurne vor scadea spre 14-16 grade Celsius. Racirea vremii va continua, astfel incat, in zilele de 2 si 3 noiembrie, temperaturile maxime vor ajunge la valori medii de 12 grade, comparabile cu normele climatologice ale perioadei. Minimele termice vor fi cuprinse, in medie, intre 6 si 10 grade, cu cele mai ridicate valori in noptile din intervalul 22-25 octombrie.

Vor fi conditii ca trecator sa ploua slab in zilele de 23 si 24 octombrie, precum si in intervalul 27 octombrie-3 noiembrie.

Dobrogea

Vremea va fi calda la inceputul intervalului de prognoza, apoi se va raci, iar mediile temperaturilor maxime vor scadea de la medii in jurul a 19-20 de grade in primele zile, spre aproximativ 13 grade, intre 24 si 26 octombrie. Va urma o usoara incalzire, cu 2-3 grade, in medie, pentru ca la inceputul lunii noiembrie o noua scadere a regimului termic sa readuca maximele diurne la valori normale pentru aceasta data, de aproximativ 13-14 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi cuprinse, in medie, intre 7 si 11 grade pe tot parcursul intervalului de prognoza.

Este posibil sa ploua, slab cantitativ si pe arii restranse, in jurul datei de 24 octombrie, precum si in perioada 28 octombrie-3 noiembrie.

Muntenia

In primele trei zile ale intervalului maximele termice, vor fi cuprinse, in medie, intre 20 si 22 de grade Celsius si vor caracteriza o vreme calda pentru ultima decada a lunii octombrie. Apoi, valorile diurne vor scadea, spre 16-17 grade in intervalul 24-31 octombrie, iar in primele zile din luna noiembrie regimul termic va marca o noua scadere, maximele medii diurne, de aproximativ 14 grade, devenind normale pentru aceasta perioada a anului. Temperaturile minime vor fi relativ stationare, in jurul unei valori medii de 6 grade, cu exceptia intervalului 22-25 octombrie, cand nu vor scadea sub 8-10 grade.

Probabilitatea de precipitatii va fi scazuta in cea mai mare parte a intervalului de prognoza, iar ploi slabe, pe arii restranse, se pot semnala in jurul datei de 23 octombrie si, din nou, dupa 28 octombrie.

Oltenia

Vremea va fi calda in primele trei zile ale perioadei de prognoza, cand valorile termice diurne vor atinge, in medie, intre 22 de grade. Mediile temperaturilor minime vor fi, ulterior, de 6-7 grade, exceptand noptile din intervalul 22-25 octombrie, cand nu vor cobori sub 9-10 grade.

In zilele de 23 si 24 octombrie, precum si dupa data de 28 octombrie, vor fi posibile ploi slabe cantitativ, pe arii restranse.

La munte

Vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit pe tot parcursul intervalului. Astfel, mediile temperaturilor maxime se vor situa in jurul a 13-14 grade in prima saptamana si vor fi de 8-10 grade, in a doua parte a intervalului analizat. De asemenea, valorile nocturne vor fi pozitive, in medie, intre 2 si 6 grade Celsius. Vor fi conditii ca, trecator si izolat, sa ploua slab in zilele de 23 si 24 octombrie, precum si dupa data de 27 octombrie.

Prognoza ANM, valabila pentru perioada 21 octombrie - 3 noiembrie 2013, are la baza datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia.