Peste o mie de persoane protesteaza, duminica seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, fata de proiectul de la Rosia Montana, manifestantii scandand "Nu cedam, nu capitulam" si "Pungesti-Rosia, vine revolutia", transmite Mediafax.

UPDATE: Protestatarii au blocat traficul rutier in centrul orasului, iar manifestantii nu mai sunt insotiti de jandarmi, ci doar de politisti.

Dupa ce au protestat aproximativ doua ore in Piata Unirii din Cluj-Napoca, manifestantii au pornit intr-un mars spre gara, scandand "Noi nu suntem o natie de sclavi", "S-a dat spaga barosana pentru Rosia Montana" si "Vrem natura, nu cianura".

Protestatarii au blocat traficul rutier in Piata Unirii si pe Bulevardul Regele Ferdinand din centrul orasului, iar acestia nu mai sunt insotiti de jandarmi, ci doar de politisti si de agenti de la Politia Rutiera, care deviaza traficul pe sosele laterale.

Jandarmii i-au supravegheat pe manifestanti pe parcursul actiunii din Piata Unirii. Reprezentantii foretelor de ordine au spus ca au primit ordine sa nu-i insoteasca pe protestatari si la marsul prin oras.

Protestatarii s-au adunat, duminica, in jurul orei 17.00, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, avand pancarte pe care scrie "Romane, acum ori niciodata, croieste-ti alta soarta", "Vrem natura, nu cianura", "Barbu, mercenarul Goldului impotriva patrimoniului".

De asemenea, ei scadeaza "Fara violenta", "Uniti, salvam Rosia Montana", "Demisia", "Nu cedam, nu capitulam", "Pungesti-Rosia vine revolutia".

Unul dintre participantii la protest a citit "proclamatia" de la Campeni, de sambata, si a criticat declaratiile premierului Victor Ponta referitoare la "linia rosie" care ar fi depasita la anumite proteste.

Proteste similare au loc, duminica seara, si la Bucuresti si Abrud.

Sambata, aproximativ 2.000 de persoane au protestat in orasul Campeni, judetul Alba, fata de proiectul minier de la Rosia Montana, fluturand steaguri tricolore si cantand melodii patriotice. In timpul protestului, participantii au adoptat o "proclamatie a Marii Adunari a Motilor de la Campeni" prin care au transmis guvernantilor si parlamentarilor ca "locuitorii Apusenilor sunt cei indreptatiti sa decida care e cel mai potrivit mod prin care bogatiile cu care i-au inzestrat natura si bunul Dumnezeu vor fi valorificate in folosul comunitatii si al Romaniei".

Vineri, premierul Victor Ponta l-a anuntat pe ministrul de Interne, Radu Stroe, ca jandarmii au mandat clar din partea sa sa actioneze "fara complexe" atunci cand protestele depasesc "linia rosie" si se transforma in agresiuni si amenintari.jandarmii au mandat clar din partea sa sa actioneze "fara complexe" atunci cand protestele depasesc "linia rosie"

Din 1 septembrie, in Capitala si in mai multe orase din tara, dar si peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Manifestantii cer ca Parlamentul sa respinga proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana si sa interzica, prin lege, folosirea cianurilor in activitatile miniere din Romania, Guvernul sa respinga, prin hotarare, in regim de urgenta, acordul de mediu, Rosia Montana sa fie inclusa pe lista tentativa a Romaniei pentru includerea in patrimoniul UNESCO si demisia premierului Victor Ponta si a celor patru initiatori ai proiectului de lege: ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.