Guvernul va oferi, in mod gratuit, o aplicatie informatica pentru trimiterea in timp real, catre toti cetatenii, a mesajelor de avertizare privind cutremurele, informatii care erau destinate pana acum doar autoritatilor, a declarat pentru Agerpres Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica.

"Romania are un centru de alarmare rapida bun, care este la Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP), insa mesajele acestuia sunt destinate in special autoritatilor, inspectoratelor pentru situatii de urgenta. Ne dorim ca, in cea mai scurta perioada, sa punem la dispozitia cetatenilor, a cat mai multor cetateni, informatii despre seisme. Vom apela la toate mijloacele de informare, fie canale publice, presa, televiziune, Internet, dar si telefoane mobile, de exemplu, pentru ca oamenii sa primeasca mesaje in timp real, in timp cat mai scurt, privind aparitia cutremurelor", a spus ministrul Mihnea Costoiu.

Acesta a adaugat ca este vorba despre un tip de avertizare pe care l-a vazut in Japonia si ca, de la intoarcerea sa in tara, echipe de software lucreaza la aplicatiile care vor puse la dispozitia publicului "in cateva luni de zile".

"Toate informatiile care se colecteaza de la senzorii seismici din intreaga tara si ajung la Institutul National pentru Fizica Pamantului vor fi transmise public, desigur, este vorba despre cutremurele importante", a explicat Mihnea Costoiu, adaugand ca "va fi un sistem de avertizare a intregii populatii a Romaniei".

Intrebat despre costurile pe care ar urma sa le suporte cetatenii, ministrul delegat a aratat ca proiectarea aplicatiilor informatice este suportata din bani de la buget, dar ca "gratuitatea pentru public va trebui negociata cu companiile de telefonie si retelele de socializare".

"Guvernul nu are infrastructura pentru a trimite informatiile respective, aceasta este privata, dar vom negocia pentru ca, fiind vorba despre mesaje de interes public, ne dorim sa existe gratuitate".

Potrivit directorului stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului, Mircea Radulian, proiectul guvernamental ar trebui insotit de ample activitati de educare a publicului, astfel incat oamenii sa reactioneze adecvat dupa primirea mesajului privind iminenta unui cutremur important.