Niciun turist nu se mai poate trata incepand de duminica in statiunea balneara Ocna Sibiului, dupa ce singura baza de tratament, apartinand unui om de afaceri din Sibiu, Ilie Gradinar, a intrat in insolventa, fiind scoasa de vanzare, potrivit Danielei Vlad, Seful Complexului Ocna Sibiului, transmite Agerpres.

Complexul balnear a fost evaluat la 3,9 milioane de euro.

Din cele peste 30 de statiuni balneo-climaterice din Romania, doar la Ocna Sibiului si la Sovata se trateaza natural anumite afectiuni reumatismale, dermatologice si ginecologice.

"Nu se mai poate face tratament iarna, in Ocna Sibiului, din cauza ca noi am intrat in insolventa. Doar la noi si la Sovata se puteau trata natural unele afectiuni ginecologice, pentru femei. Complexul se va vinde. A fost evaluat la 3,9 milioane de euro, insa valoarea reala e de 9 milioane de euro. Toata lumea intra in somaj incepand de azi, insa noi vrem sa facem o conservare, ramanem trei care sa ne ocupam de complex. Practic, depindem de banca, creditorul fiind BCR", a precizat reprezentanta Complexului Ocna Sibiuluim, potrivit Agerpres.

Complexul a fost complet restaurat si redat circuitului turistic de catre Ilie Gradinar, cunoscut drept directorul societatii de stat, SC Energie Termica SA, cel care a cumparat afacerea de la Ocna Sibiului.

Doar in interiorul complexului balnear inchis duminica exista un bazin roman, cu apa sarata naturala, adusa pe sub statiune, printr-o teava, chiar din Lacul Brancoveanu si unde bolnavii se puteau trata natural si iarna.

Complexul balnear de la Ocna Sibiului inseamna baza de tratament, un restaurant si doua hoteluri. Zilnic, aici se tratau cel putin 140 de pacienti. Prin cura de apa sarata si namol sapropelic se tratau afectiuni reumatismale, neurologice, ginecologice, ortopedice-posttraumatice, dermatologice, endocrinologice si de cai respiratorii superioare.

Din 1930, la Ocna Sibiului nu mai este deschisa nicio mina de sare, practic aici s-a sistat activitatea in statiune in 1997, pentru a se redeschide in 2002, in urma investitiei cu fonduri europene, noteaza Agerpres.

Drept la replica transmis de Edge Business Restructuring Advisors SPRL, administrator judiciar al SC Statiunea Ocna SA:

Punctul de vedere publicat de către Hotnews.ro nu reprezintă punctul de vedere oficial al SC Stațiunea Ocna SA (în insolvență), acesta nefiind transmis de către persoanele în drept a reprezenta societatea aflată în insolvență. Punctul de vedere publicat conține simple opinii personale ale d-nei Daniela Vlad (director complex hotelier) și a fost emis fără consultarea și aprobarea reprezentantului legal al societății în insolvență – Administratorul judiciar.

Considerăm regretabilă publicarea, sub titlul și în maniera respectivă a unor puncte de vedere personale, fără solicitarea de către site-ul Hotnews.ro, prin reprezentanții săi, a punctului de vedere oficial al SC Stațiunea Ocna SA (în insolvență).

Pentru clarificarea unor chestiuni legate de procedura insolvenței societății în discuție, în sensul corectei informări a celor interesați, în calitate de reprezentanți legali ai SC Stațiunea Ocna SA (în insolvență), precizăm următoarele:

SC Stațiunea Ocna SA face obiectul procedurii de insolvență în dosarul nr.5169/85/2011, aflat pe rolul Tribunalului Sibiu. Procedura insolvenței a fost deschisă la data de 05.09.2011, prin Încheierea Comercială nr. 1456/CC.

Din perspectiva procedurală, în condițiile în care nu a fost depus niciun plan de reorganizare, care să fie întocmit în condițiile prevăzute de Legea nr.85/2006, în termenul de 30 de zile de la afișarea Tabelului definitiv al creditorilor, în condițiile art.94 alin.(1) din Legea nr.85/2006, judecătorul sindic urmează a decide trecerea la faliment, în conformitate cu prevederile art.107 alin.(1) pct.B.

În condițiile în care, prin încheierea de ședință din 16.05.2013, Judecătorul sindic a hotărât ridicarea dreptului de administrare al debitoarei SC Stațiunea Ocna SA (în insolvență), reprezentarea acesteia revine, în toate cazurile, Administratorului judiciar. Reprezentanții acestuia sunt singurele persoane autorizate pentru transmiterea de puncte de vedere în numele societății în insolvență.

Motivele care au contribuit la hotărârea Judecătorului sindic privind ridicarea dreptului de administrare a debitoarei, exercitat prin Administratorul special, sunt: activitatea defectuoasă de administrare a Debitoarei, pe perioada mandatului Administratorului special, care a dus în mod vădit la diminuarea activelor Debitoarei.

În calitate de administrator special, acesta a condus activitatea societății, cu încălcarea anumitor prevederi imperative ale Legii 85/2006, Debitoarea înregistrând pierderi semnificative ulterior datei deschiderii procedurii de insolvență, precum și restanțe însemnate la plata datoriilor către furnizori și Buget aferente perioadei de observație, cauzate de plățile preferențiale ale unor sume către anumiți creditori.

Evaluarea activelor aflate în patrimoniul societății a fost făcută de către un evaluator acreditat, cu respectarea prevederilor art.23 și art.49 alin.(2) din Legea nr.85/2006. Astfel, angajarea evaluatorului s-a făcut în baza hotărârii Adunării creditorilor SC Stațiunea Ocna SA din 05.03.2013, iar raportul de evaluare a activelor aflate în patrimoniul societății a fost aprobat de către Adunarea creditorilor, cu ocazia ședinței din 13.06.2013. Din informațiile pe care le deținem, împotriva celor două hotărâri ale Adunării creditorilor, anterior menționate, nu au fost depuse contestații.

Prezentarea unui astfel de punct de vedere, din partea unor persoane neacreditate în reprezentarea societății, poate acredita ideea unei subevaluări a valorii activului societății. Considerăm afirmația conform căreia ”valoarea reală a activelor este de 9 milioane Euro” o pură speculație, în condițiile în care aceasta excede cu mult valoarea de piață evaluată a activelor și nu se prezintă argumentele care să justifice această opinie personală.

Este greu de înțeles însă de ce o astfel de afirmație a fost publicată de către Hotnews.ro, fără a fi solicitat și punctul de vedere al persoanelor autorizate în ceea ce privește reprezentarea societății în insolvență. Ne exprimăm speranța că acest lucru a fost generat strict de o eroare de judecată profesională a autorului articolului și a factorilor de decizie din cadrul Hotnews.ro.

Nu mai puțin regretabilă și îngrijorătoare ni se pare publicarea unor afirmații, care înțelegem că nu provin de la persoanele al căror punct de vedere este prezentat în respectivul articol, ci reprezintă aprecieri ale autorului articolului, pe care le considerăm profund neadevărate.

Ne referim la afirmația conform căreia ” Complexul a fost complet restaurat si redat circuitului turistic de catre Ilie Gradinar, cunoscut drept directorul societatii de stat, SC Energie Termica SA, cel care a cumparat afacerea de la Ocna Sibiului.” și considerăm că o bună informare din partea autorului articolului și o implicare adecvată din partea coordonatorului secțiunii ar fi fost de natură a evita acest aspect negativ.

Pentru clarificarea acestui aspect menționăm faptul că, restaurarea complexului hotelier aflat în patrimoniul SC Stațiunea Ocna SA a fost finalizată în anul 2006, fiind finanțată în cea mai mare măsură pe baza unui credit ipotecar, acordat de către Banca Comercială Română SA, în anul 2004.

La acel moment, din analiza informațiilor prezentate de către Oficiul Registrului Comerțului, domnul Ilie Grădinar nu se afla printre acționarii societății. Dealtfel, acesta nu s-a aflat și nici nu se află, în mod direct, printre acționarii SC Stațiunea Ocna SA. În cazul în care Dumneavoastră sunteți în măsură a susține în mod argumentat legătura dintre acționarul care controla, la momentul restaurării și reintrării în circuitul turistric a complexului hotelier, societatea sus-menționată și domnul Ilie Grădinar, vă solicităm să prezentați aceste argumente.

Punerea în conservare a activelor societății reprezintă o măsură firească, adoptată în conformitate cu prevederile Legii Insolvenței, în vederea limitării acumulării de pierderi în perioada Noiembrie – Mai, perioadă în care, în lipsa unor investiții semnificative, imposibil de realizat de către societatea insolventă, nivelul pierderii operaționale este mult mai ridicat decât cheltuielile de conservare a activelor, conducând la acumularea unor datorii suplimentare față de furnizori și Bugetul Statului, Bugetul Asigurărilor Sociale și Bugetul local, afectând astfel gradul de recuperare al creanțelor înscrise în Tabelul definitiv. Operarea complexului hotelier în anul 2013 a fost făcută cu scopul de a acumula, în perioada de plin sezon (Iunie – Septembrie), disponibilitățile necesare reducerii datoriilor către furnizorii de utilități și către Bugete, acumulate în perioada Septembrie 2011 – Noiembrie 2012, perioadă în care mandatul de Administrator judiciar nu a aparținut Edge Business Restructuring Advisors SPRL.

Se are în vedere valorificarea complexului hotelier Stațiunea Ocna Sibiului, în cadrul procedurii insolvenței și în conformitate cu prevederile legale aplicabile, către un investitor care să își poată asuma repunerea în funcțiune a complexului, cât și efectuarea de investiții pentru reabilitarea și operarea acestuia la un standard ridicat.