Aproximativ 2.000 de persoane au protestat, sambata, in orasul Campeni, judetul Alba, fata de proiectul minier de la Rosia Montana, fluturand steaguri tricolore, cantand melodii patriotice, iar unii protestatari si-au adus vacile si boii pentru a arata ca in Muntii Apuseni se face agricultura, relateaza Mediafax. Protestul s-a incheiat in jurul orei 19:30, iar participantii au adoptat o "proclamatie" prin care cer demisia initiatorilor proiectului de lege privind Rosia Montana.

Foto:

Protestul de la Campeni fata de proiectul Rosia Montana s-a incheiat, iar participantii au adoptat o "proclamatie" prin care cer demisia initiatorilor proiectului de lege privind Rosia Montana, dar si interzicerea mineritului cu cianuri si a extragerii gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Protestul organizat la Campeni fata de proiectul minier de la Rosia Montana, la care au participat aproximativ 2.000 de persoane, s-a incheiat in jurul orei 19.30, cand ultimii protestatari au inceput sa plece spre case, transmite Mediafax.

In timpul protestului, participantii au adoptat si au facut publica o "proclamatie a Marii Adunari a Motilor de la Campeni" prin care au transmis guvernantilor si parlamentarilor ca "locuitorii Apusenilor sunt cei indreptatiti sa decida care e cel mai potrivit mod prin care bogatiile cu care i-au inzestrat natura si bunul Dumnezeu vor fi valorificate in folosul comunitatii si al Romaniei".

"Noi nu cersim la usile altora, altii au venit la usa noastra si incearca sa ia si sa distruga ceea ce ne apartine. (¬) Orice strain e binevenit in Muntii Apuseni atata vreme cat ne respecta modul de viata si nu intreprinde nimic in masura sa-l schimbe impotriva vointei noastre. Ne pastram dreptul de a lupta impotriva tututor celor care prin viclenie, hotie si coruptie vin aici pentru a fura ce e al nostru ori pentru a distruge resursele naturale si istorice de care depinde viata noastra. Fericirea si bunastarea nimanui nu se poate baza pe nefericirea si saracirea semenilor sai!", se arata in proclamatia protestatarilor de la Cimpeni.

De asemenea, in proclamatia amintita, protestatarii transmit guvernantilor, parlamentarilor si politicienilor 12 solicitari, printre care respingerea de catre Parlament a tuturor proiectelor de lege care prevad masuri speciale de expropriere a cetatenilor romani, precum si alte masuri derogatorii de la regimul legal de protectie a mediului, patrimoniului cultural, apelor, pajistilor si terenurilor agricole, bunurilor publice in favoarea companiilor miniere de orice tip, dar si interzicerea prin lege a utilizarii cianurii in activitatile miniere din Romania.

Printre solicitari se afla si includerea Rosiei Montane pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO, respingerea de urgenta, prin hotarare de guvern, a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Rosia Montana, desecretizarea tuturor contractelor si actelor aditionale incheiate de catre Guvern referitoare la instrainarea, cedarea, concesionarea resurselor minerale ale Romaniei si asumarea de catre Guvern a expertizei si a punctelor de vedere referitoare la proiectul minier de la Rosia Montana exprimate de: Academia Romana, Asociatia Ad Astra, Institutul Geologic Roman, Ordinul Arhitectilor din Romania, Sinodul BOR, Sinodul BRU si al celorlalte biserici crestine din Romania, precum si de expertii independenti.

Protestatarii mai cer in proclamatie demisia initiatorilor proiectului de lege pentru Rosia Montana, respectiv ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul ANRM, Gheorghe Dutu, precum si a premierului Victor Ponta, apoi crearea unei Comisii Parlamentare de Ancheta a "afacerii Rosia Montana" sub toate aspectele.

Protestatarii solicita si refacerea si dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Muntilor Apuseni si acordarea unor facilitati fiscale si de alta natura pentru dezvoltarea activitatilor economice.

Proclamatia de la Cimpeni prevede si o solicitare privind inceperea de catre institutiile abilitate a cercetarii penale in cazul persoanelor care au semnat sau au participat la elaborarea si avizarea de documente cu privire la proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana.

Manifestantii de la Cimpeni s-au solidarizat cu cei care protesteaza fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist si au cerut interzicerea prin lege a utilizarii metodei fracturarii hidraulice in acest caz.

Aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat, sambata, in jurul orei 14.00, in centrul orasului Campeni, in fata statuii lui Avram Iancu, denumit de localnici "Craisorul Muntilor". La protest au venit si persoane din localitati din Muntii Apuseni, dar si din alte zone din tara.

Protestul a inceput cu o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti, iar manifestantii s-au rugat impreuna pentru viitorul Muntilor Apuseni, la un moment dat unul dintre participanti ingenunchiind.

Protestatarii au steaguri, esarfe tricolore si pancarte cu mesaje precum "Uniti salvam Muntii Apuseni", "Motii nu vor cianura", "Tradarea de tara in aur se masoara", "Salvati Rosia Montana, salvati Apusenii", "Bogata tara, proasta randuiala".

De asemenea, oamenii au cantat melodii patriotice si au scandat lozinci prin care solicita respingerea proiectului minier de la Rosia Montana.

Un grup de sateni din comunele din apropierea orasului Campeni au adus la proteste boi si vaci, in jug, incercand astfel sa arate ca in Muntii Apuseni se pot creste animale si se poate face agricultura.

Protestatarii au amenintat ca daca nu vor fi ascultati vor merge la Rosia Montana si la Bucuresti pentru a protesta.