Peste 700 de persoane protesteaza la Pungesti, in localitatea Silistea (Vaslui), fata de decizia Chevron de a demara explorarea gazelor de sist, relateaza Agerpres. Oamenii au protestat pasnic, nefiind nevoie de interventia fortelor de ordine.

Protest la Pungesti, 19 octombrieFoto: Agerpres

Dupa cinci zile in care au stat in permanenta in zona unde Chevron ar urma sa amplaseze o sonda de explorare a gazelor de sist, localnicii din Silistea, carora li s-au alaturat sambata si contestatari din alte orase ale tarii, intre care Bucuresti, Iasi, Constanta, participa la un miting organizat cu prilejul Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulica, relateaza Mediafax.

Manifestantii scandeaza "Refuz, rezist, nu gazelor de sist", "Uniti salvam intreaga Romanie" si au steaguri pe care scrie "Stop Chevron", dar si bannere cu mesaje precum "Ponta nu uita, Romania nu e a ta", "Pungesti-Bacesti-Gagesti pe aici nu se trece", "Cu noi este Dumnezeu", "Nu exploatarii gazelor de sist".

Manifestantii se afla in apropierea drumului judetean Vaslui - Garceni, insa traficul nu este perturbat.

Oamenii au scris pe asfalt "Protestam pentru tara".

La miting participa si preoti, precum si reprezentanti ai unor asociatii ecologiste.

Actiunea este supravegheata de politisti.

_____

UPDATE 16.30 Peste 1.000 de persoane protesteaza sambata si la Barlad impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin metode neconventionale, transmite Agerpres.

Oamenii scandeaza impotriva deciziei Guvernului si a autoritatilor locale de a aproba inceperea explorarii gazelor pe mai multe perimetre din judetul Vaslui.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vaslui, Lucian Modoranu, cei peste 1.000 de oameni sositi din mai multe zone ale tarii protesteaza pasnic in fata Primariei Municipiului Barlad, nefiind semnalate incidente.

Protestatarii scandeaza lozinci anti-Chevron si impotriva presedintelui Traian Basescu si a premierului Victor Ponta.

La un moment dat, la initiativa protopopului de Barlad, Vasile Laiu, oamenii au cantat in cor imnul, relateaza Mediafax.

Initiatorii protestului sunt membrii Grupului de Initiativa a Societatii Civile (GISC) Barlad care, la fel ca si la Silistea, sustin discursuri in fata participantilor, explicandu-le riscurile la care este expusa populatia in cazul exploatarii gazelor de sist.

O parte dintre protestatarii de la Barlad au participat si la mitingul de sambata de la Silistea.

_____

Sute de persoane protesteaza la Pungesti

Sute de persoane protesteaza la Pungesti

Foto: Agerpres

Protestatarii de la Pungesti au amenajat o sonda de explorare pe care oameni calare pe cai au doborat-o apoi, in uralele tuturor, au cantat cantece patriotice si au spus impreuna rugaciunea "Tatal nostru".

"Cand totul e impotriva ta, trebuie sa inaintezi. Nu ne vom lasa. Romania s-a trezit. Avem un mesaj pentru cei care ne denigreaza si spun ca suntem platiti de rusi: o parte dintre ziaristi sunt tradatori ai intereselor nationale si se pun slujba companiilor care doresc poluarea si saracirea tarii. Daca aveti dovezi ca am fost platiti de rusi, scoateti-le! Nu suntem impotriva exploatarii resurselor, dar acestea trebuie facute in beneficiul poporului. Trebuie sa existe studii de medii comandate si insusite de Ministerul Mediului. Dorim progres, dar in folosul locuitorilor si cu garantii solide asumate de Ministerul Mediului", a spus unul dintre protestatari.

"Cer sa se deschida o ancheta in ceea ce priveste finantarea mea. Daca exista vreo dovada ca am primit vreun leu de la cineva din lume, sa aduca dovada. Daca exista aceasta dovada, sa fiu arestat. Biserica nu trebuie sa taca si sa-i primeasca numai in campania electorala pe unii, iar apoi sa fie obedienta. Cauza noastra este dreapta", a afirmat protopopul de Barlad, Vasile Laiu, care a cerut, totodata, desecretizarea contractului cu Chevron.

Oamenii au cerut demisia ministrului mediului, Rovana Plumb, si a Guvernului. La protest participa cetateni din Pungesti, preoti, dar si militanti ecologisti din mai multe orase ale tarii. La Pungesti sunt asteptati si alti protestatari care sa se solidarizeze cu grupul de rezistenta care protesteaza pentru a sasea zi consecutiv. Mai multe forte de ordine au fost concentrate in zona.

Protestele in comuna vasluiana Pungesti au inceput luni, cand oamenii s-au adunat pentru a impiedica utilajele angajate de Chevron sa patrunda pe terenul concesionat de compania americana in vederea amenajarii spatiului pentru prima sonda de explorare din judet. In urma protestelor din aceasta saptamana Chevron a anuntat ca suspenda temporar orice activitate in Pungesti.