Armata americana va putea tranzita printr-o baza aflata in Romania in apropiere de litoralul Marii Negre pentru a gestiona retragerea trupelor sale si a materialului militar din Afganistan, conform termenilor unui acord semnat vineri de cele doua tari, transmite AFP, citeaza Agerpres.

Acordul va permite Statelor Unite, care isi vor retrage cea mai mare parte a trupelor din Afganistan pana la sfarsitul lui 2014, sa isi rezolve una din cele mai importante problemele logistice.

Americanii folosesc in prezent baza de la Manas din Kargazstan, insa contractul pentru utilizarea acestor instalatii expira in iulie 2014.

Chiria ceruta si tulburarile politice din Asia Centrala au determinat Washingtonul sa caute o alternativa.

Secretarul american al apararii, Chuck Hagel, si omologul sau roman, Mircea Dusa, "au finalizat un acord prin care Romania va fi implicata in operatiunile logistice cu destinatia si provenind din Afganistan. Aceasta include miscari de personal si marfa", a subliniat purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little.

Pentagonul a anuntat vineri ca a inceput deja sa mute logistica aeriana din la baza din Romania si va termina tranzitia de la Centrul de Tranzit Manas din Kirghistan pana cand contractul cu acea baza expira, in iulia 2014.

In prezent, doar cinci militari americani sunt stationati pe baza aeriana Mihail Kogalniceanu, situata in judetul Constanta, insa numarul lor va creste exponential in urma acordului. In momentul de fata, la Manas se afla aproximativ 1.500 de persoane, aminteste AFP.

Peste 51.000 de soldati americani sunt stationati in Afganistan si cea mai mare parte a acestor trupe, precum si material militar greu, vor trebui repatriate in Statele Unite cel mai tarziu la sfarsitul anului 2014.

Statele Unite negociaza de aproximativ un an cu autoritatile de la Kabul un acord bilateral de securitate ce trebuie sa defineasca modalitatile de mentinere a unui contingent american in Afganistan dupa incheierea misiunii fortelor NATO.