Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a afirmat, la o dezbatere a Consiliului Atlantic al SUA, ca Romania este un sustinator activ a dezvoltarii unei capabilitati NATO de aparare antiracheta, iar amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanti piloni ai parteneriatului strategic, transmite Mediafax.

Dusa se afla, de joi, intr-o vizita oficiala in Statele Unite ale Americii, avand programata si o intalnire cu omologul american, Charles Timothy Hagel, secretar al Apararii.

Ministrul roman s-a intalnit cu membrii Consiliului Atlantic al SUA, participand la o dezbatere organizata de catre Consiliul Atlantic al SUA, pe tema "Stadiul programelor SUA - Romania", informeaza un comunicat al MApN transmis vineri.

"In mesajul sau, ministrul Apararii a sustinut ideea ca Romania ramane printre cei mai activi sustinatori ai dezvoltarii unei capabilitati NATO de aparare antiracheta, programul SUA de dezvoltare a sistemului antiracheta in Europa fiind conform cu angajamentul comun privind crearea unei arhitecturi aliate corespunzatoare in domeniul apararii antiracheta.", se mentioneaza in comunicat.

"Amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanti piloni ai Parteneriatului Strategic Romania - SUA in domeniul securitatii si o contributie valoroasa la dezvoltarea capacitatilor NATO in domeniu", a transmis participantilor ministrul roman.

El a afirmat ca "anul 2014 constituie un reper definitoriu pentru Alianta Nord Atlantica". "Intram intr-o noua perioada a Aliantei, odata cu procesul de retragere din Afganistan. Finalizarea celei mai mari operatii aliate ofera oportunitati pentru recalibrarea prioritatilor si a angajamentelor. Mai mult, agenda NATO are nevoie de o noua generatie de oportunitati la nivelul dezvoltarii capabilitatilor de aparare", a mai mentionat Dusa.

Porivit MApN, la dezbatere a fost abordata problema formarii unui front comun in domeniul apararii impotriva amenintarilor cibernetice, prin sublinierea importantei implementarii conceptului de "Cyber Defence" in toate statele membre ale NATO si, in acest sens, Mircea Dusa a punctat faptul ca un atac asupra unui singur stat poate duce la slabirea intregii Aliante, ca urmare a stadiului actual de interconectare si inter-relationare dintre acestea, fapt admis de catre toti ceilalti participanti la intalnire.

"Mesajul principal al reprezentantilor Consiliului a fost acela ca este nevoie de o Alianta activa, care sa raspunda amenintarilor precum terorismul, conflictele, amenintarile cibernetice sau traficul ilegal de arme", mai precizeaza MApN.

Agenda de discutii a cuprins si teme legate de programul de inzestrare cu avioane multirol F-16 al Fortelor Aeriene Romane, bugetul M.Ap.N., situatia de securitate din Siria si importanta fortelor pentru operatii speciale.

Consiliul Atlantic este un forum academic de dezbatere (think tank) non-partizan, care promoveaza conducerea constructiva si implicarea in afacerile internationale pe baza rolului central pe care comunitatea atlantica il are in abordarea provocarilor globale. Fondat in SUA, in anul 1961, Consiliul ofera un forum esential in vederea traversarii schimbarilor fundamentale, fie ele politice sau economice, prin educarea si folosirea unei retele unice si influente de lideri din domeniul politic, al mediului de afaceri si al mediului academic. Consiliul cuprinde zece centre regionale si programe functionale care duc la indeplinire misiunea organizatiei. Consiliul a organizat la Bucuresti Summit-ul Tinerilor Atlantisti (2008), cu ocazia Summit-ului NATO al sefilor de State precum si Black Sea Energy and Economic Forum (2009), deschis de catre fostul presedinte al Consiliului Atlantic, senatorul Chuck Hagel, actualul secretar al apararii al SUA.