Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a declarat ca are informatii "potrivit carora la Pungesti exista diferite persoane care se legitimeaza ca reprezentand anumite organizatii nonguvernamentale. (...) Se fac presiuni asupra conducerii scolii din Pungesti sa se intrerupa orele si sa se mearga la protest", transmite Agerpres.

Remus PricopieFoto: Agerpres

"Si noi avem informatii potrivit carora la Pungesti exista diferite persoane care se legitimeaza ca reprezentand anumite organizatii nonguvernamentale. (...) Se fac presiuni asupra conducerii scolii din Pungesti sa se intrerupa orele si sa se mearga la protest", a declarat Remus Pricopie la Ploiesti, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat ca a cerut un control la respectiva scoala si ca a solicitat Prefecturii si directorului scolii sa anunte institutiile abilitate in legatura cu situatia, astfel incat scoala sa fie protejata de "ingerinte" din afara.

"Acum am cerut control la nivelul scolii si nu pentru a o controla, ci pentru a o proteja, pentru ca mi se pare inadmisibil ca cineva sa doreasca sa foloseasca scoala in alt scop.(...) Am trimis si o echipa pentru a-i ajuta pe cei de la scoala si de la Inspectorat, nu exista niciun fel de problema", a spus ministrul Educatiei.

Pricopie a precizat ca este dreptul fiecarui cetatean sa protesteze, dar ca trebuie sa fie facuta o distinctie clara intre misiunea scolii si prezenta la un protest. "Ca cetatean, oricine, in afara scolii, decide ce face cu timpul sau liber, ce optiune are, dar in interiorul scolii, nu este vorba de o interdictie, este vorba de a respecta misiunea scolii si anume educatia", a declarat ministrul Educatiei.

Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui: Se fac presiuni asupra doamnei director din Pungesti sa inchida scoala si sa mearga cu elevii si profesorii la proteste

Gabriela Placinta

Gabriela Placinta

Foto: Agerpres

Declaratia ministrului Educatiei Nationale vine la o zi dupa ce inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Placinta, a declarat pentru corespondentul Mediafax ca directorul scolii generale din Pungesti este supus zilnic unor presiuni prin care i se solicita sa inchida scoala si sa mearga cu profesorii si elevii la mitingul impotriva explorarii gazelor de sist la Silistea.

"Se fac presiuni asupra doamnei director din Pungesti sa inchida scoala si sa mearga cu elevii si profesorii la proteste, ceea ce nu este normal. Pe motiv ca nu cedeaza acestor presiuni facute telefonic de diverse persoane, mi s-a solicitat prin e-mail sa o destitui din functie. Chiar si eu, in calitate de sef al Inspectoratului Scolar, sunt avertizata ca nicio institutie nu are dreptul de a ingradi sau limita aceste drepturi. Mai mult decat atat, cere Ministerului Educatiei si Avocatului Poporului sa se autosesizeze si sa se asigure ca drepturile si libertatile cetatenilor sunt respectate de catre toate unitatile scolare din zona unde au loc protestele. Eu le-am cerut profesorilor si directorului sa nu perturbe procesul instructiv-educativ si sa respecte regulamentul de functionare a scolii conform caruia cursurile pot fi suspendate in caz de forta majora sau calamitate", a declarat inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, Gabriela Placinta.

Amintim ca la declansarea protestelor, conducerea scolii generale din Pungesti a postat un anunt la intrarea in institutia de invatamant prin care anunta ca "ISJ Vaslui interzice cadrelor didactice si elevilor parasirea orelor de curs pentru a participa la protestul impotriva gazelor de sist". Scoala a publicat anuntul dupa ce la ISJ Vaslui au ajuns mai multe sesizari cu privire la faptul ca elevi de la scoala generala din Pungesti au participat, in timpul orelor de curs, la mitingurile de protest de la Silistea, informeaza Mediafax.

Inspectorul scolar general a declarat ca a "primit mai multe informatii de la cetatenii din comuna ca erau elevi acolo in drum, in timpul orelor, ceea ce nu mi se pare normal. Eu imi doresc ca elevii si profesorii sa fie in siguranta la scoala. Nu sunt de acord cu nicio presiune si cel mai bine ar fi ca elevii sa nu fie amestecati in astfel de actiuni".

Potrivit Gabrielei Placinta, in cursul zilei de miercuri, cand protestele au avut cea mai mare amploare, 20 de elevi din clasele a V-a si a VIII-a au absentat de la cursuri, ei lipsind toata ziua de la scoala.

La Pungesti, in localitatea Silistea, oamenii au protestat incepand de luni, 14 octombrie, in perimetrul unde Chevron ar urma sa amplaseze o sonda de explorare a gazelor de sist. Dupa ce in cursul zilei de miercuri, in zona au fost concentrate forte de ordine impresionante, joi dimineata efectivele de jandarmi si politisti, dar si utilajele Chevron au parasit locul protestului.

Citeste si: