Mediul de afaceri din Romania nu este ascultat de catre guvernanti, sustine intr-un interviu Mihail Marcu, membru fondator al Romanian Business Leaders si presedintele Medlife. Desi multe companii private mari angajeaza la fel de multi oameni precum Oltchim sau alte intreprinderi de stat, frecvent gauri negre pentru statul roman, in Romania legislatia pune piedici dezvoltarii economiei private. Noua lege a insolventei nu imbunatateste deloc atmosfera.

Mihai MarcuFoto: MedLife.ro

Exasperarea mediului romanesc de afaceri se apropie de un alt maxim. Se vor putea face ei ascultati?

NOUA LEGE A INSOLVENTEI NU E MAI BUNA DECAT CEA VECHE

Semnalele pe care le aveti dinspre guvernanti in acest moment sunt de coerenta a deciziei politice in sistemul de sanatate?

Mihail Marcu: Nu pot sa spun asa ceva, ar fi mult spus. Predictibilitatea este cea mai mare durere a investitorului din Romania. Fie ca e autohton, fie companie multinationala sau straina care vine sa investeasca in Romania. Faptul ca tu iti faci bugete si iei credite pe 5 ani, pe 7 ani, pe 10 ani si nu stii ce se intampla la anul cu legislatia e probabil cel mai complicat lucru si, daca ar fi vreun sfat pe care noi, tot acest grup, l-am da, in general, guvernantilor, ar fi predictibilitatea. Nu mai aplicati legi fara sa le puneti pe hartie cu sase luni inainte. Si fara sa le discutati cu mediul de afaceri. Pentru ca impactul lor este devastator.

Nu aveti niciun mod prin care sa va puteti impune punctul de vedere?

Mihail Marcu: Daca dumneavoastra stiti, va rog sa ne spuneti. Mediul de afaceri, in momentul de fata, nu e ascultat in Romania. Si problemele lui nu sunt puse pe tapet, in mod cert. Exista aceasta presiune a FMI-ului, uriasa, uriasa, pe care-o cunosc, cred ca e buna, dar sa maresti pur si simplu taxe peste noapte, bulversand mediul de afaceri, nu cred ca e o solutie. Practic iti vei micsora baza de impozitare mai tarziu, chiar daca maresti niste taxe. Cred foarte mult in aceasta idee de a nu emite legislatie cu impact fiscal sau economic asupra mediului de afaceri decat dupa sase luni de la implementare. Cred ca asta e si pozitia Consiliului Investitorilor Straini si a Amcham si cred ca in curand vom incerca sa iesim, impreuna cu Romanian Business Leaders, cu o asemenea pozitie.

Medlife e o companie mare. Suntem 2800 de oameni, pentru Dumnezeu! Suntem aproape cat Oltchimul. Si toti se intreaba „dom’le la Oltchim ce se intampla?” Dar pe Medlife, care plateste taxele la zi, nu si-a pus nimeni problema sa-i intrebe: “Domnule, voi ce faceti? Cum procedati?”. Am dat exemplu Medlife, dar sunt sute de companii. Si multinationale si locale. Si pentru care impactul acestor legislatii introduse peste noapte este foarte mare. Legea Insolventei a avut un impact foarte puternic si cred ca noua lege a insolventei nu e mai buna decat cea veche. Avem 4500 de clienti persoane juridice. Termenul de plata al acestor persoane juridice se mareste de la zi la zi si o simt toti. Nu exista lichiditate pe piata. Si una dintre vinele acestei probleme apare de la insolvente. Pentru ca sunt multe companii care se baga automat in insolventa, au ce administrator judiciar vor si fac regulile jocului. Este un lant al slabiciunilor care face ca aceasta lipsa de lichiditate sa fie din ce in ce mai mare. Bancile pierd din incredere, finanteaza mai greu increderea si-asa mai departe.

NU POTI FACE BUGETUL DUPA URECHE SI APOI SA DAI O LEGISLATIE

Ne-ati povestit despre modul in care piata medicala, piata serviciilor medicale, e afectata de acest tip de legislatie care face diferentieri. Sunt tot mai multe piete pe care vedem legi sau ordonante de urgenta care discrimineaza anumiti jucatori din acea piata in raport cu ceilalti.

Mihail Marcu: Asa este.

FMI arata, in ultimul raport, publicat saptamana trecuta, ca se teme de presiuni in diverse piete, care ar putea sa franeze reformele existente. E o problema reala?

Mihail Marcu: Este sistemic si nu-i de-acum. Nu a inventat-o guvernul actual. Este o problema sistemica a Romaniei. E problema sistemica de la nivelul doi sau esalonul doi-trei din toate ministerele.

Vorbim de oameni care sunt conectati la mediul de business...

Mihail Marcu: Sigur ca da.

... si care iau masuri...

Mihail Marcu: Sigur ca da: masuri partizane in functie de interesele de moment. Este indubitabil. Sunt convins ca exista domenii de activitate in care acest lucru primeaza. Si eu cred ca exista si foarte multa lipsa de cunostinte. Ei nu au oameni care sunt in mediul de business real, care simt presiunea de a plati salariile catorva mii de oameni in urmatoarea luna. Si acesti oameni iau niste decizii dupa ureche.

Am primit de la unul dintre consilierii prim-ministrului o scrisoare „Cu cat vreti sa cresteti business-ul la anul, cate angajari faceti, mariti sau nu salariul?” Cred ca este prima oara cand am primit ceva coerent si am raspuns cu mare placere. Mi-am zis ca in sfarsit, poate, cineva centralizeaza si isi va da seama ca nu se poate face bugetul de stat intr-un birou cu domnul Gherghina. Eu nici nu-l stiu pe domnul Gherghina, s-ar putea sa fie foarte bun. Dar nu se poate face intr-un birou. Trebuie sa intrebi prima oara. Ce cifra de afaceri ai la anul? Ce buget ai? Cata energie consumi la anul? Sau cata produci? Iei Sidexul, iei Dacia, iei Azomuresul, ii iei pe cei mari, faci un tabel mare si spui „astia maresc salariile atat sau fac disponibilizari atat” – si atunci ai deja un cadru. Nu poti sa faci bugetul asa, dupa ureche, si sa dai legislatie. Si-i intrebi: ce va trebuie ca sa cresteti cifra de afaceri si automat ca PIB-ul nostru sa fie acesta? Si o repet: nu mai schimbati legile, pentru Dumnezeu! Bun, nu ne ajuti, nu ne dai legislatie. Dar lasa-ne in pace, domnule! Lasa legislatia asa si lasa putin economia sa o ia intr-o directie, ca ea e fluida, oamenii creaza business.

Se poate face eficient preventie medicala intr-o tara in care aproape 45% din populatie traieste in mediul rural?

Mihail Marcu: A da mult mai mare libertate si a investi foarte mult in medicii de familie si a-i distribui in teritoriu este un principiu corect. Medicii de familie sa fie foarte bine pregatiti, mult mai bine platiti, si ei sa fie mult mai clar distribuiti, inclusiv in mediul rural. Dar nu uitati ca exista si o Franta rurala foarte mare, exista o Germanie rurala foarte mare, sigur, nu la acelasi nivel. Exista foarte multi medici romani care au plecat sa lucreze la tara in Franta. Au ecografe acolo, au tot ce le trebuie, au laboratoare de analize si incep sa faca preventie si prind pacientul inainte sa ajunga intr-o stare in care sa fie nevoie sa fie internat. Principiul e corect.

Dar aceasta reforma trebuie sa dureze foarte multi ani. Cred ca, la finalul zilei cheia reformei va fi cum definesti pachetul de baza sau cum introduci coplata. Masura politica este extrem de dura in ceea ce inseamna popularitatea celui care ia o asemenea masura. Cred ca cei care vor lua o asemenea decizie trebuie sa aiba un curaj extraordinar. Sigur, acum cu 70% si daca raman uniti, e un moment prielnic pentru asa ceva. Dar repet: ei stiu foarte bine impactul pe care-l va avea din punct de vedere electoral asupra populatiei. Este devastator.