Romania este foarte aproape sa accepte un acord care va permite armatei americane sa foloseasca una dintre bazele sale aeriene situate in apropierea Marii Negre pentru a retrage trupele din Afganistan, au declarat joi oficiali americani, informeaza AFP.

Acest acord ar permite Statelor Unite, care vor sa isi retraga mare parte din trupele din Afganistan pana in 2014, sa rezolve una dintre problemele logistice cele mai importante.

Americanii folosesc in prezent baza Manas, din Kirgizstan, insa contractul pentru utilizarea acestor instalatii se incheie in iulie 2014, a precizat un oficial american pentru AFP.

Acestia vor astfel sa transfere activitatile acestei baze in Romania.

Acordul cu Bucurestiul va fi discutat vineri in cadrul unei intalniri intre secretarul Apararii Chuck Hagel si ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa.

"Ultimele detalii sunt in curs de finalizare", a subliniat un membru al Pentagonului. "Logistica retragerii americane din Afganistan este "incredibil de complexa", a adaugat acesta,"si este o piesa cheie din puzzle".

Acum, doar cinci militari americani sunt in aceasta baza, insa numarul lor va creste exponential in cazul incheierii acordului. La Manas se afla aproximativ 1.500 de persoane. Baza a fost un subiect fierbinte in ultimele luni pentur americani, din cauza chiriei cerute si a tulburarilor politice din Asia Centrala. Peste 51.000 de soldati americani sunt dislocati in Afganistan.

Dusa se afla intr-o vizita de doua zile in SUA. Potrivit unui comunicat MApN, "in data de 18 octombrie, ministrul Mircea Dusa se va intalni cu secretarul american al apararii, Charles Timothy Hagel".

Tot vineri, 18 octombrie, "ministrul Apararii are planificate intalniri cu presedintele comisiei de aparare din Camera Reprezentantilor, Buck McKeon, si cu presedintele Departamentului Afaceri Strategice din Camera Reprezentantilor, Mike Rogers".

Agenda de vineri cuprinde si intalnirea cu Frank Rose, asistent adjunct pentru politica de aparare al Secretarului de Stat american, mai precizeaza MApN.