Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost huiduit joi seara intr-un club din Centrul Vechi al Capitalei, unde demnitarul participase la o dezbatere. Barbu a declarat ca opozanti ai proiectului minier de la Rosia Montana i-au spart luneta masinii, dupa care a iesit din autovehicul si le-a spus acestora ca "se poarta ca niste neofascisti". Pe contul de Facebook UnitiSalvam (contul organizatorilor protestelor din Piata Universitatii, cont neasumat de nimeni) se arata ca atunci cand ministrul a urcat in masina "a fost momentul în care au intervenit instigatorii, care au strigat „ieși afară, javră ordinară” (niciunul dintre noi nu folosește această lozincă imundă), au bătut cu palmele în mașina ministrului". Un clip urcat pe contul Youtube al miscarii Rezistenta Urbana arata momentul in care luneta masinii a cazut, fara a se putea vedea cin a spart-o anterior. Trei protestatari au fost dusi la audieri. Premierul Ponta a declarat ulterior ca "Agresorii trebuie identificati si sanctionati".

Daniel Barbu, huiduit in Centrul VechiFoto: Captura YouTube

UPDATE 1. Ministrul Daniel Barbu a povestit, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca dupa ce manifestantii i-au spart luneta masinii, a iesit din autovehicul si le-a spus acestora ca "se poarta ca niste neofascisti".

UPDATE 3: Trei protestatari au fost dusi la audieri, politia considerand ca au vandalizat masina ministrului (sursa: Romania TV)

UPDATE 2 Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, invitat la Antena 3, ca a discutat cu reprezentantii autoritatilor si a cerut sa fie identificati cei care au luat parte la acest incident si "trasi la raspundere, fie contraventionala, fie penala".

Imaginile postate pe Youtube:

Declaratiile ministrului Daniel Barbu:

"Eu personal nu am fost agresat, masina intr-adevar a fost vandalizata.

Am fost la Cafeneaua critica care e animata de multi ani de zile de profesorul Bogdan Lefter. Eram invitatul acestui sezon care incepe astazi. A fost o discutie foarte agreabila care a durat circa o ora. A intrat in locul respectiv, care e undeva in Centrul Civic, la un moment dat un numar de tineri, si unii mai putin tineri, care erau foarte energici si care au strigat lozinci impotriva mea, au impartit diverse materiale de propaganda. Profesorul Lefter, absolut impecabil le-a spus ca nu sunt invitati, dar pot participa la dezbateri daca vor, dar el stabileste care-i tema si modereaza. Ei strigau 'Demisia', 'Rusine', lozincile standard pe care le auzim de cateva saptamani in diferite piete, dupa care s-au retras. Cand am iesit din Clubul A si am incercat sa ma urc in masina, au inconjurat masina si au inceput sa o loveasca. In momentul cand au spart luneta, am iesit din masina si le-am spus ca se poarta ca niste neofascisti si ca promisesera ca nu sunt violenti. Dupa care m-am urcat in masina, domnii de la Politie au intervenit ca sa faca culoar pentru a putea iesi de pe strada, pentru a putea iesi si am iesit", a povestit ministrul.

Intrebat cu ce au spart manifestantii geamul masinii, Daniel Barbu a precizat ca acestia aveau pietre in maini.

Daniel Barbu a mai afirmat ca "cei care erau in jurul masinii, spre deosebire de cei care au venit in club si care pareau de varste mai diferite, aratau foarte tineri, 20 de ani. Erau tineri, cu precadere barbati, foarte nervosi, vehementi in lozincile pe care le strigau si loveau masina, ceea ce nu mi s-a parut ca e lucrul cel mai potrivit. A fost o forma de agresiune de aceea am iesit din masina si le-am zis ca parca erau mandri de lipsa lor de violenta. Ma rog, nu au avut nimic de spus, au continuat sa stringe lozincile. Am plecat cu masina intr-o stare destul de trista."

Declaratiile aparute pe contul UnitiSalvam:

Daniel Barbu a fost prezent astăzi în Club A la evenimentul „Cafeneaua Critică” cu tema „Starea culturii române în 2013”. Protestatarii au vrut să se asigure că domnul Barbu va vorbi și despre patrimoniul de la Roșia Montană, așa cum era menționat în descrierea evenimentului.

Flashmob-ul: un cetățean indignat i-a aruncat Ministrului „dolari” cu chipul său, alții au scos bannere #rosiamontana și au strigat „vrem cultură, nu cianură”, apoi i-au cerut „demisia” și i-au oferit drept la replică, pe care l-a ignorat.

Altcineva l-a întrebat pe ministru „cum își permite să vorbească despre cultură când într-un mandat de un an distruge 2000 de ani de cultură”, după care protestatarii au scandat îndelung „dialog”. Context: http://simpara.ro/dezinformarea-si-ministrul-daniel-barbu-victima-rosia-montana--563.htm

Moderatorul dezbaterii din Club A, Ion Bogdan Lefter, a spus că „are o responsabilitate morală față de domnul Barbu și că Roșia Montană nu este un subiect important pentru ziua de azi”. Pentru că nu au primit niciun răspuns, protestatarii au părăsit incinta Club A. Afară așteptau presa și Poliția.

La scurt timp, din Club A a ieșit Ministrul printr-un cordon de polițiști, s-a urcat în mașină și a vrut să plece. Protestatarii și-au continuat scandările în așteptarea răspunsului cerut în Club A. Acesta a fost momentul în care au intervenit instigatorii, care au strigat „ieși afară, javră ordinară” (niciunul dintre noi nu folosește această lozincă imundă), au bătut cu palmele în mașina ministrului. Cu toate acestea, integritatea fizică a Ministrului nu a fost pusă în pericol, așa cum fals titrează Gândul și alte publicații. Însuși Daniel Barbu a declarat că „nu a fost agresat".

Barbu a ieșit din mașină și i-a numit pe cei prezenți „neofasciști” și „legionari”. A trântit ușa mașinii, moment în care putem observa cum se sparge geamul din spate - https://www.youtube.com/watch?v=29bKUeIlG7o (secunda 25). Ulterior, protestatarii au continuat scandările, blocând strada Blănari până la intervenția în forță a Jandarmeriei.

Declaratiile lui Victor Ponta:

Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, invitat la Antena 3, ca a discutat cu reprezentantii autoritatilor si a cerut sa fie identificati cei care au luat parte la acest incident si "trasi la raspundere, fie contraventionala, fie penala".

"Am fost informat de seful SPP si de reprezentantii jandarmilor. L-am sunat imediat pe Daniel Barbu. El personal e bine insa mi-a relatat un epoisod pe care eu il consider inacceptabil in Romania anului 2012.

[...] Primul lucru este acela de a trai intr-o societate care accepta diversitatea opiniilor. Eu cred, ii ascult pe cei care spun ca nu face bine guvernul, ca ar trebui sa faca altfel, nu ii consider in niciun fel dusmanii mei si nu as accepta vreodata ca cineva sa intevina asupra lor violent.

[...] Faptul ca un ministrul al Guvernului care are o anumita opinie - pana la urma dl Barbu cred ca e unul dintre oamenii politici cei mai eleganti si cei mai putin conflictuali […] - e o persoana care foarte greu poti sa zici ca iti starneste vreo dorinta de agresiune - se afla intr-o seara, la Club A am inteles - mi-a zis - la o dezbatere si vin niste oameni care il agreseaza, ii lovesc masina, ii sparg geamurile, mi se pare inacceptabil. L-am sunat, am discutat cu reprezentantii autoritatile si am spus 'Dom'le, cand suntem prudenti si atenti, o facem pentru ca nu trebuie sa inflamam. E normal ca oamenii sa protesteze, in cazul asta vreau sa fie sa fie identificati toti cei care au fost, sa fie trasi la raspundere, fie contraventionala fie penala', pentru ca exista o limita peste care, daca lasi sa se treaca, dupa aceea tara va fi cuprinsa de anarhie", a declarat Ponta.

Ministrul Daniel Barbu a participat, joi seara, la evenimentul "Cafeneaua critica", de la ora 19:00, in Club A, informeaza Mediafax. Cateva zeci de manifestanti aflati in local au intrerupt dezbaterea, au desfasurat pancarte, au aruncat cu bancnote false in demnitar si l-au huiduit, intrebandu-l "Cati bani ti-ai luat?" si cerandu-i demisia.

Potrivit Digi 24, ar fi vorba de circa 50 de opozanti ai proiectului Rosia Montana. Cand ministrul Culturii, Daniel Barbu, a iesit din club si a intrat in masina pentru a pleca, manifestantii au blocat masina, impiedicandu-l timp de circa jumatate de ora, sa paraseasca strada.

La un moment dat luneta autoturismului a fost sparta. Ministrul a iesit pentru putin timp din masina si a discutat cu cativa protestatari. Acestia i-au lipit pe masina abtibilduri cu mesajul "Uniti, salvam Rosia Montana".

Intr-o inregistrare a incidentului postata de Youtube se poate auzi cum cineva striga, dupa ce ministrul iese din masina, "Nu il agresati! Nu il agresati!" Protestarii striga "Demisia!"Masina ministrului a putut sa paraseasca strada supa interventia fortelor de ordine.

Posturile de televiziune transmit ca au avut loc imbranceli intre manifestanti si jandarmi