Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Animalelor i-a solicitat ministrului Bugetului, Liviu Voinea, 95 de milioane de lei pentru cea de-a doua rectificare bugetara, in vederea continuarii Programului strategic de combatere a bolilor la animale, necesar deblocarii exportului romanesc de carne de porc pe piata Uniunii Europene.

Potrivit presedintelui ANSVSA, Vladimir Manastireanu, Autoritatea se conrunta cu o subfinantare dupa ce la rectificarea bugetara din iulie i-au fost taiate fonduri de 53 de milioane de lei. "Anul trecut, cand numai pentru programul strategic am avut o prevedere bugetara de 230 de milioane de RON, anul acesta, cu toate reducerile noi suntem undeva la suma de putin peste 170 de milioane de lei. (...) Am trimis o solicitare la Ministerul Finantelor pentru 95-96 milioane de lei", a declarat Manastireanu, pentru HotNews.ro.

Conform acestuia, Romania a cheltuit deja circa 10 milioane de euro pentru Programul strategic de control si eradicare a bolilor la animale.

In vedere deschiderii pietei UE pentru carnea de porc din Romania,incepand cu anul 2014, saptamanile urmatoare, Comisia Europeana trebuie sa emita un raport privind indeplinirea de catre Romania a obligatiilor referitoare la controlul si eradicarea pestei porcine.