Remus Pricopie: Directorul Institutului Geologic, demis pentru mesaje neverificate stiintific

de R.P.     HotNews.ro
Joi, 17 octombrie 2013, 15:20 Actualitate | Esenţial


Remus Pricopie
Foto: Agerpres
"Au existat din partea domnului director mesaje neverificate stiintific si care au produs si pot in continuare sa produca o serie de probleme la nivelul societatii", a declarat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, referitor la demiterea lui Stefan Marincea din functia de director al Institutului Geologic al Romaniei (IGR). "Domnul director, in acest moment, se pare ca are mai multe probleme si nu doar o problema, legate de legislatie si de respectarea legii", a continuat Pricopie. Marincea a declarat miercuri seara pentru HotNews.ro ca a fost demis "prin fax".

Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat joi, 17 octombrie, referitor la demiterea lui Stefan Marincea din functia de director al Institutului Geologic al Romaniei (IGR), ca "atunci cand te afli intr-o situatie delicata, poate chiar critica, asa cum este situatia cutremurelor din Galati, este bine sa existe o buna coordonare intre toate institutiile specializate, iar mesajele care se transmit public sa fie verificate si din punct de vedere stiintific", transmite Agerpres.

"Din pacate, desi exista un comitet care s-a constituit - domnul Costoiu coordoneaza acest comitet -, au existat din partea domnului director mesaje neverificate stiintific si care au produs si pot in continuare sa produca o serie de probleme la nivelul societatii", a continuat Pricopie.

Ministrul Educatiei a facut referire si existenta altor probleme legate de Marincea. "Domnul director, in acest moment, se pare ca are mai multe probleme si nu doar o problema, legate de legislatie si de respectarea legii. Tocmai pentru ca problema este foarte delicata, mai intai trebuie sa avem un tablou foarte clar si dupa aceea se va comunica, in conformitate cu legea, pe marginea acestui subiect", a spus ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Stefan Marincea: Am fost demis prin fax. Am cerut desecretizarea unor documente legate de Rosia Montana care erau falsuri, probabil ca nu trebuia sa ajung la ele

Stefan Marincea
Foto: Agerpres
Directorul Institutului Geologic al Romaniei (IGR), Stefan Marincea, a declarat miercuri seara pentru HotNews.ro ca a fost demis "prin fax". El nu a exclus posibilitatea ca demiterea sa sa aiba legatura cu faptul ca a cerut desecretizarea unor documente legate de proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana "care sunt falsuri". "Probabil ca nu trebuia sa ajung la ele", a comentat acesta.

Demiterea sa vine, de asemenea, dupa un raport preliminar al Institutului Geologic al Romaniei care includea, intre posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi si exploatarea de petrol si gaze in regiune.

Stefan Marincea a precizat, pentru HotNews.ro, ca a fost demis prin fax pentru faptul ca nu ar avea aviz ORNISS (necesar pentru acces la informatii secrete), in conditiile in care fisa postului de director nu prevede necesitatea acestui aviz. Marincea afirma ca a detinut avizul ORNISS, dar acesta nu i-a mai fost prelungit, motiv pentru care i-a solicitat directorului general al SRI, George Maior, sa declanseze o ancheta in acest sens.

Ministerul Educatiei: Marincea a fost schimbat din functie pentru ca a comunicat public concluzii preliminare cu privire la cauzele cutremurelor din judetul Galati

Miercuri seara, dupa ce Marincea a declarat pentru HotNews.ro ca a fost demis, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca directorul IGR a fost schimbat din functie "ca urmare a modului defectuos in care a gestionat si a comunicat public rezultate ale cercetarilor efectuate in zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judetul Galati".

"Desi a facut parte din comisia multidisciplinara constituita pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc in judetul Galati, si desi se decisese ca toate concluziile sa fie comunicate in interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informatiilor, domnul Marincea a decis sa prezinte public rezultate partiale, inainte de validarea si discutarea lor in cadrul comisiei. Maniera neprofesionista, dominata de ipoteze si incertitudini, in care acesta a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, a fost de natura  sa genereze panica la nivelul populatiei si sa intretina sentimentul de teama si incertitudine al locuitorilor din zona respectiva", a sustinut Ministerul Educatiei.

Amintim ca Stefan Marincea a acuzat un director din Ministerul Mediului care a insotit-o pe Rovana Plumb la audierea in fata Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Rosia Montana ca i-a mintit pe parlamentari. Potrivit Centrului de Investigatii Media, reprezentantul Ministerului Mediului, Octavian Patrascu, a dat informatii continute intr-un document al Institutului Geologic Roman despre care Marincea afirma ca "a fost cosmetizat" in favoarea companiei, in 2011. Detalii aici despre acest caz

Ulterior, Institutul Geologic al Romaniei a publicat un raport preliminar care includea, intre posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi, si exploatarea de petrol si gaze in regiune. Detalii aici

Cu cateva ore inainte de aparitia informatiei demiterii directorului IGR, premierul Victor Ponta le atrasese atentia ministrilor fata de "tot felul de indivizi exaltati care, ca sa apara la televizor, vin cu tot felul de prostii si baga panica in oameni".

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2956 vizualizari

 • +12 (16 voturi)    
  chiar aşa?!!! (Joi, 17 octombrie 2013, 15:24)

  corvus coraX [utilizator]

  vedea-te-aş Pricopie sub iayul de decantare verificând dacă domnul Marincea a avut dreptate sau nu!! De unde ai tras concluzia că nu sunt verificate ştiinţific?!
  • +1 (1 vot)    
   Cum se comunica (Joi, 17 octombrie 2013, 15:56)

   ravasilache [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   Din cate am inteles, era vorba de raportul privind cutremurele de la Izvoarele, nu de Rosia Montana. Cred ca acolo trebuie sa isi spuna parerea in primul rand cei de la INFP si ei nu par deloc convinsi ca exploatarea petroliera ar fi cauza.
   Pe de alta parte, demiterea este suspecta tocmai din cauza raportului cu privire la Rosia Montana. Daca de vina ar fi fost comunicarea defectuoasa cu privire la zona Izvoarele, atunci fi trebuia demis chiar atunci, cand a facut greseala, fie trebuia numai sanctionat.
 • +5 (5 voturi)    
  DACA (Joi, 17 octombrie 2013, 15:30)

  mos ion roata [utilizator]

  mesajele neverificate stiintific,motiveaza o demitere atunci noianul de declaratii aiurea referirtor la justitie,automobilism,s.a. facute de eroul principal din Plagiatorul ce consecinte au?
 • +2 (2 voturi)    
  cu alte cuvinte (Joi, 17 octombrie 2013, 15:30)

  evoque [utilizator]

  prostimea trebuie sa stie doar ce vrem noi.
  Cine spune altceva este demis, nu?
  Oricine pricepe ca nu este bine sa creezi panica mai ales in momente atat de delicate ca acestea cand nimeni nu are curajul sa isi exprime temerile cu privire la un eventual cutremor major.
  Insa trecand direct la demiterea acestuia se confirma ca este posibil sa avem un cutremur major sau ca cel putin sunt lucruri care autoritatile le ascund. In medicina se spune ca este mai usor sa previi decat sa vindeci, probabil ca ministrul nu cunoaste aceste lucruri si decide din pix sau fax.
 • +4 (4 voturi)    
  Rusine (Joi, 17 octombrie 2013, 15:31)

  skanda7 [utilizator]

  O comisie de fosti strungari, sudori si padurari au decis ca ei stiu mai bine geologie decat un doctor in geologie. Concluzie: opiniile fundamentate stiintific sunt doar acelea care afirma ca procedeul de fracturare hidraulica nu au nici un efect daunator asupra mediului. Le dorim o sonda Chevron in curtea casei.
 • +3 (3 voturi)    
  demisia! (Joi, 17 octombrie 2013, 15:33)

  Moro01 [utilizator]

  comunistule! o sa fiti linsati in curand!
 • +3 (3 voturi)    
  se actioneaza in forta, la intimidare (Joi, 17 octombrie 2013, 15:41)

  alter_ego2013 [utilizator]

  deja nu mai e loc de discutat/negociat cu acest guvern. DEMISIA!
 • +3 (3 voturi)    
  REMUS PRICOPIE sustine clanurile din invatamant (Joi, 17 octombrie 2013, 15:49)

  BURSIER [utilizator]

  Am trimis mai multe sesizari catre Remuas Pricopie. El sustine clanurile mafiote.
  Ultima scrisoare este urmatoarea:

  Domnule MINISTRU,
  Subsemnatul Cârstea Ion cu domiciliul în Craiova, str. ...... ......... solicit să dispuneţi masurile legale pentru suspendarea din funcţie a rectorului Universităţii din Craiova, prof. Univ. Dr. Dan Claudiu DANISOR pentru acţiuni cu caracter penal îndreptate împotriva mea: opunere la punerea în executare a sentinţei executorii 555/PI/15.02.2013, asociere într-un grup infracţional, şantaj, ameninţare fizică, neglijenţă în serviciu, abuz în funcţie, trafic de influenţă. La nivelul universităţii craiovene a format un grup infracţional pe care îl voi numi în continuare Grupul DANISOR care se opune punerii în executare a sentinţei 555/PI/15.02.2013 din dosarul 19232/63/2010 al Tribunalului Timiş, secţia litigii de muncă, sentinţă definitivă şi executorie de drept. In bătaie de joc rectorul îmi propune să accept să lucrez pe un post cu predare în limba engleză pe care n-o cunosc, post pe care am fost încadrat abuziv în anul univ. 2010-2011 de fostul rector Ion Vladimirescu şi Popescu Dan (un stalinist înverşunat împotriva mea). Acest abuz a dus la desfacerea disciplinară a contractului meu de muncă în anul 2010 iar justiţia mi-a dat dreptate.
  Din data de 15 febr. 2013 şi până în prezent rectorul refuză să pună în executare dispozitivele sentinţei civile 555/PI/15.02.2013 prin manevre şi tertipuri care amintesc de perioada stalinistă din România: minciună, sfidare a justiţiei, ameninţare.
  Rectorul DANISOR DAN CLAUDIU a trecut la acţiuni cu caracter penal şi anume:
   Îmi interzice să-mi desfăşor activitatea didactică în Universitatea din Craiova pe postul ocupat prin concurs
   Anul univ. 2013/2014 a început la data de 1 oct. 2013 iar rectorul Danişor Claudiu refuză să pună în executare dispozitivele sentinţei executorii 555/PI/15.02.2013 şi mă ţine pe la uşi refuzând să mă primească în audienta ....
 • +3 (3 voturi)    
  În schimb... (Joi, 17 octombrie 2013, 15:50)

  Tescovin [utilizator]

  În schimb „mesajele neverificate stiintific si care au produs si pot in continuare sa produca o serie de probleme la nivelul societatii" cuprinse în documentația RMGC văd că nu deranjează pe nimeni din Guvern...
 • +4 (4 voturi)    
  - (Joi, 17 octombrie 2013, 16:00)

  rontzaila [utilizator]

  remus pricopie pare un liviu pop. un trepadus-papusa pus acolo ca sa serveasca drept paravan si scut pentru manariile lui ponta.

  amare vremuri mai traim
 • +3 (3 voturi)    
  prim plagiatorului academic (Joi, 17 octombrie 2013, 16:05)

  fosta zoezoe [utilizator]

  Daca niste zaltati "baga panica in oameni", scoate-o tu ca esti continuu la tv daca ai argumente , sau si tu tot numai la asta (bagat spaima) te pricepi ?
 • +3 (3 voturi)    
  imposibili (Joi, 17 octombrie 2013, 16:05)

  adonis84 [utilizator]

  "mesaje neverificate stiintific", Stefan Marincea nu-i specialist in domeniu? Stiintific, adica cum? :))

  "Maniera neprofesionista, dominata de ipoteze si incertitudini", dar stiinta fara ipoteze si fara incertitudini nu exista, sa inteleg ca sunteti mai mult de acord cu voi decât cu altii sau cum?

  Sunt convins ca de'abi asteptau sa faca un pas gresit dupa ce a spus adevarul privind Rosia Montana.

  "se pare ca are mai multe probleme si nu doar o problema, legate de legislatie si de respectarea legii"

  Asta este cu bagarea fricii in oase ... Cea perfecta din romania, care incurajeaza libera exprimare? Sau cea încâlcita care doreste rezervarea privilegiilor in familia parlamentului? Cât ar fi incalcat'o nu cred ca i-a depasit pe cei de la RMGC, care vor sa o schimbe!
 • +3 (3 voturi)    
  e riscant sa fii corect (Joi, 17 octombrie 2013, 16:06)

  Cheie primara [utilizator]

  Mesajele trebe verificate din punct de vedere politic nu stiintific. Si daca directoru' a fost numit de vechea guvernare e normal sa plece.
  Oricum tipu a avut curaj si a platit cu serviciul.
 • +1 (1 vot)    
  DE CE II MUTA PONTA ? (Joi, 17 octombrie 2013, 16:15)

  liviusmaximus [utilizator]

  De ce a cerut Ponta in sedinta Guvernului, sa li se propuna relocarea acelor sateni afectati de cutremurele din Galati ? Pt ca acest domn are dreptate, iar tu Pricopie balivernezi despre "verificari stiintifice" dupa ce acum cateva zile spuneati ca este o situatie cu care nu s-a intalnit nimeni...
 • -1 (3 voturi)    
  Care-i treaba cu faxul? (Joi, 17 octombrie 2013, 16:22)

  La Tour Eiffel [utilizator]

  Ca tot repetati ca a fost destituit prin fax. Trebuia sa vina ministrul cu un buchet de flori sa-l destituie?
  • -1 (1 vot)    
   hahaha (Joi, 17 octombrie 2013, 17:06)

   skanda7 [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

   Te faci de ras intreband asemenea prostii.
 • +1 (1 vot)    
  Băiete remus .. (Joi, 17 octombrie 2013, 18:39)

  yoko ono [utilizator]

  Șeful tău, când a scris la doctorat sau ce era chestia aia, și a copiat fără să menționeze .. era un mesaj verificat ștințific sau nu ?

  Atunci când șeful tău a zis că procurorul Papici e un procuror băsist - a verificat cineva acest mesaj să vadă dacă e ștințific sau nu ?

  Dacă eu, cetățean, spun că tu ești UN PROST mă poți contrazice, este un mesaj ștințific sau nu ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by