Peste 100 de persoane au pornit, miercuri seara, la Cluj-Napoca, intr-un un mars de solidaritate cu satenii din comuna vasluiana Pungesti, blocand traficul rutier in centrul municipiului, pe traseul spre Prefectura, relateaza Mediafax.

Protestatarii s-au adunat, miercuri seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, dupa ora 19.00, avand asupra lor pancarte cu mesaje precum "Refuz, rezist, nu vreau gaze de sist", "Chevron - RMGC = moarte", "Solidaritate cu Pungesti", "Acum ori niciodata, prin Pungesti nu se trece", "Suntem sub asediu".

Ei au scandat "Toate partidele, aceeasi mizerie", "Demisia", "Solidaritate", "Nu plecam", "Noi nu suntem o natiune de sclavi", "A venit Jandarmeria ca sa apere hotia", "Ultima solutie, inca o revolutie", "Pactul de coabitare, da drumul la fracturare", "Ponta si Basescu langa Ceausescu", "Jos Guvernul", "Jos Ponta, jos ca esti un mincinos".

Cornel Valcu, unul dintre protestatari, a declarat ca actiunea din Cluj-Napoca este una "de solidaritate cu satenii din Pungesti si una de protest fata de interventia jandarmilor in acea zona".

Dupa ce au scandat in Piata Unirii, protestatarii au pornit intr-un mars spre Prefectura Cluj, blocand traficul rutier pe Bulevardul Eroilor si in Piata Avram Iancu.

La ora transmiterii acestei stiri, protestarii au blocat traficul rutier si transportul in comun in fata Prefecturii Cluj.

***

Sute de persoane din Silistea, au blocat miercuri dimineata drumul national Vaslui - Garceni, in cea de-a treia zi consecutiva de proteste pentru a impiedica amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist in zona.

In timpul manifestatiilor de miecuri, jandarmii au intervenit pentru deblocarea drumului, iar cinci persoane au avut nevoie de ingrjiri medicale dupa ce li s-a facut rau. Ulterior, fortele de ordine s-au retras, decizia fiind luata de catre seful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care s-a deplasat la fata locului.

Miercuri dimineata, la Silistea au ajuns doua utilaje ale societatii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmeaza sa fie amplasata sonda de explorare a gazelor de sist, insa protestatarii au impiedicat accesul acestora in zona.

Protestele localniclor din Silistea au inceput luni, cand aproximativ 150 de persoane au blocat, partial, drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti. Marti, la proteste au fost prezenti si patru preoti de la bisericile din comuna Pungesti, iar in imediata vecinatate a parcelei detinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul noptii.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.