Circa 4.000 de bucuresteni au protestat miercuri seara in fata Guvernului in semn de solidaritate cu protestatarii anti-gaze de sist din satul vasluian Pungesti. Manifestatia a inceput spontan la Piata Universitatii, dupa care protestatarii au marsaluit pina la Guvern, in fata TVR si ajuns apoi in Piata Universitatii. Ei au scandat in fata Executivului Demisia, Hotii si au aratat in masa degetul mijlociu. In fata Ministerului de Interne protestatarii au strigat Iesi afara javra ordinara!".

Foto:

Desi au fost, in mare, aceiasi protestatari tineri care au manifestat in ultimele saptamini impotriva proiectului aurifer de la Rosia Montana, starea a fost mult mai tensionata decat de obicei. Tensiunea s-a manifestat si printr-un scurt episod de bataie cu jandarmii care au incercat sa blocheze Bd. Kiseleff.

Tensiunea a fost alimentata si de anunturile repetate facute de unii manifestanti la portavoce, anunturi potrivit carora jandarmii au ucis doi oameni in conflictul de la Pungesti. Manifestantii au scandat Asasinii la adresa jandarmilor.

Protestatarii au rupt barajul si au strigat lozinci la sediul PSD si la resedinta ambasadorului SUA de pe Bd. Kiseleff, amenintind cu radicalizarea mitingurilor dupa modelul grecesc. O parte dintre protestatari nu au vrut insa sa plece pe Kiseleff si au ramas pentru scurt timp in fata Guvernului, dupa care s-au disipat.

Marsul a continuat pana la Arcul de Triumf, in ciuda nemultumirii unora dintre protestatari, care au spus ca e inutil marsul de noapte pe un bulevard slab populat. La Arcul de Triumf s-a inregistrat un alt moment tensionat: o parte dintre protestatari a intonat rugaciunea Tatal nostru, in timp ce restul manifestantilor au fluierat. In cele din urma au cintat la unison imnul Desteapta-te romane.

Protestul s-a terminat la miezul noptii tot la Piata Universitatii, dupa un tur pe la Arcul de Triumf, Calea Dorobanti si Piata Romana.

Cronologia evenimentelor:

Ora 23.41 In Piata Universitatii au mai ramas circa 150 de persoane

Ora 23.28: La Universitate sint peste o suta de jandarmi echipati de interventie. E blocat un sens de pe Bd. Balcescu

Ora 23.20: Coloana a ajuns la Universitate. In ciuda ploii, au ramas cel putin doua mii de protestatari. Coloana s-a oprit in dreptul Hotel Intercontinental, in fata unei coloane masive de jandarmi

Ora 23.07: A inceput sa ploua, o parte dintre protestatari au inceput sa plece, grosul coloanei a plecat spre Piata Universitatii (circa doua mii)

Ora 23.03 Coloana ajunge la Romana si intra in piata, in sensul giratoiriu

Ora 22.57 Coloana s-a pus in miscare. Traficul va fi reluat in intersectie. Se scandeaza "Poanta si cu chioru' au distrus poporul"

Ora 22.50 Toata coloana s-a oprit la intersectia dintre bd. Iancu de Hunedoara si Calea Dorobanti, blocand intersectia

Ora 22.47 Coloana ajunge la intersectia cu Iancu de Hunedoara, la Perla. Se scandeaza "Ce vrem noi e si pentru voi". In Bucuresti incepe sa picure

Ora 22.35 Protestatarii au plecat din fata TVR si au luat-o pe Dorobanti

Ora 22.27 Manifestantii scandeaza in fata TVR: "Presa romana, plina de minciuna". In fata sediului televiziunii publice e un cordon mare de jandarmi

Ora 22.23 In zona cladirilor de birouri de la Charles de Gaulle s-a scandat "Nu corporatia face legislatia". Marsul ajunge acum la TVR

Ora 22.12 Coloana de manifestanti s-a pus in miscare si se indreapta spre TVR

Ora 22.10: Manifestantii au ramas la Arcul de Triumf. O parte au intonat rugaciunea Tatal nostru, iar ceilalti manifestanti i-au huiduit. Apoi au cintat toti la unison imnul Desteapta-te Romane

Ora 21.59: Manifestantii au ajuns la Arcul de Triumf si s-au incolonat pentru a trece toti pe sub Arc

Ora 21.48: Manifestantii au strigat in trecere prin fata sediului PSD: PSD si USL aceeasi mizerie si Nu mai emigram

Ora 21.44: Manifestantii au strigat in trecere prin fata resedintei ambasadorului SUA"Daca nu rezolvati problema, Bucuresti devine Atena!". Militari americani inarmati pazesc resedinta

Ora 21.37: Protestatarii au plecat de la Guvern spre Bd. Kiseleff si o parte din ei s-au ciocnit cu jandarmii care au incercat sa blocheze deplasarea. Ei au aruncat cu sticle si cu ketchup in jandarmi si au spart in cele din urma barajul, pornind pe Bd. Kiseleff

Ora 21.25: Protestatarii sustin ca au informatii certe ca unul dintre manifestantii de la Pungesti a murit. Au tinut un moment de reculegere si apoi au strigat Asasinilor si cer anchetarea tortionarilor din rindul Jandarmeriei

Ora 21.23 Se striga "Ponta, get the f... out!", apoi "si Basescu, si Antonescu, si Stroe" si alte nume de politicieni

UPDATE 21.15 In Piata Victoriei se scandeaza "Demisia", "Hotii" si s-a aratat in masa degetul mijlociu

UPDATE 21.06 Se scandeaza incontinuu "Trebuie razbunati mortii de azi". Multimea ajunge la Piata Victoriei. Se striga "Rosia si Pungesti, doua inimi romanesti"

UPDATE 21.00 Multimea a aclamat Academia Romana cand a trecut pe langa sediul acesteia de pe Callea Victoriei. S-a scandat "Academia salveaza Romania"

UPDATE 20.55 Circa 1.400 de protestatari marsaluiesc spre Piata Victoriei, strigand "Iesiti din casa, daca va pasa", "Demisia", "Hotii". Manifestantii s-au oprit si in fata Ministerului Economiei, unde au strigat "Demisia"

UPDATE 20.45 Protestatarii pleaca de la MAI si se indreapta pe Calea Victoriei spre Piata Victoriei

UPDATE 20.35 Se striga: "Stroe, get the f... out!" si "Iesi afara, javra ordinara"

UPDATE 20.33 In Piata Revolutiei sunt peste 1.000 de persoane. Protestatarii sunt incadrati de doua cordoane de jandarmi. Spiritele sunt incinse

UPDATE 20.30 Protestatarii au ajuns in fata Ministerului de Interne si scandeaza impotriva Jandarmeriei, strigand "Demisia, demisia"

UPDATE 20.26 Coloana o ia spre Piata Revolutiei

UPDATE 20.22 Lumea se pune in miscare, in coloana, pe bd. Magheru spre Romana. Multimea se indreapta catre Piata Victoriei si Guvern

UPDATE 20.17 Sunt in jur de 500 de oameni in Piata. Se scandeaza "Jos Guvernul tradator"

UPDATE 20.00 Se scandeaza "Pungesti, nu uita, tara e de partea ta". Din cand in cand, sunt luati iar jandarmii la tinta cu scandarile. Se striga "Strada e a noastra" si "Uniti salvam toara Romania". Sunt in jur de 400 de oameni in zona Fantanii-bd. Balcescu-Teatrul National

UPDATE 19.28 Sunt in jur de 300-350 de oameni pe carosabil si rasfirati in zona Universitatii

UPDATE 19.25 Se repeta obsesiv de la portavoce ca doi oameni au murit

UPDATE 19.21 Se scandeaza "Uniti salvam toata Romania". Este chemat seful Institutului Geologic in Piata, alaturi de manifestanti. Se anunta la portavoce ca utilajele Chevron s-au retras si multimea izbucneste in urale. Se discuta in continuare in Piata despre deplasari in aceasta seara catre Pungesti, totul pe cont propriu, fiecare cu ce masini gaseste

UPDATE 19.08 Jandarmii sunt infierati la portavoce pentru ca ar fi omorat "deja" doi oameni la Pungesti

UPDATE 18.54 Circa 200 de persoane au ocupat carosabilul. Se scandeaza impotriva Jandarmeriei si se striga "Militarii, militarii"

UPDATE 18.52 Protestatarii au intrat pe carosabil, circulatia s-a blocat la Universitate

UPDATE 18.50 Se discuta in grupuri sa se plece din seara asta spre Pungesti. Se strang bani, se fac chete. Se tine moment de reculegere fata de mortul de la Pungesti (n.r. informatia care circula referitoare la moartea unui protestatar nu este confirmata)

UPDATE 18.30 S-a scandat impotriva ministrului de interne Radu Stroe si i s-a cerut demisia. "Jandarmeria apara hotia!"

Realitatea TV este deocamdata singura televiziune din piata.

UPDATE 18.25 S-a pomenit in piata de demiterea sefului de la Institutul Geologic al Romaniei. S-a huiduit si s-a strigat "Rusine, rusine!". S-a mai strigat: "Jos guvernul criminal, jos guvernul tradator!"

UPDATE 18.15 In Piata Universitatii, la Fantana, circa 50 de persoane. Se scandeaza "Pungesti venim!" si "Opriti gazele de sist"

---------------------------------------------------

Descrierea evenimentului de pe Facebook, la care si-au anuntat prezenta 950 de persoane, pana la ora 17.50:

"REACTIE RAPIDA: Indignati-va! Iesim urgent in Piata Universitatii (la fantana) pentru a fi solidari cu cei din Pungesti."

De asemenea, se lanseaza un apel si catre Ministrul Administratiei si Internelor - Radu Stroe - si catre presedintelui PNL Crin Antonescu, in privinta interventiei jandarmilor, aflati in numar mare la Pungesti si acuzati de protestatarii de violenta: "Daca Jandarmeria Romana intervine in forta pentru a inabusi protestul oamenilor din Pungesti, veti fi singurii responsabili pentru acest act absolut nedemocratic. NU Chevron, NU Guvernul Romaniei, NU Prefectura Vaslui au dreptul de a decide!"