Sub lupa Bruxellesului de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, independenta justitiei romane este din nou pusa la incercare, expertii intervievati de AFP apreciind ca progresele recente sunt amenintate.

Dupa decenii in care puternicii zilei pareau de neatins, mai multi inalti lideri politici si magistrati au fost inchisi in ultimii doi ani pentru coruptie, condamnari vazute ca fiind libere de orice ingerinta politica.

Verdictul istoric - doi ani de inchisoare cu executare - pronuntat in 2012 impotriva fostului premier social-democrat Adrian Nastase a fost urmat in aceasta vara de o alta premier: un ministru in functie, Relu Fenechiu la Transporturi, a fost condamnat in prima instanta la cinci ani de inchisoare si a fost constrans sa demisioneze.

Alte dosare rasunatoare de coruptie au condus la condamnarea a doi judecatori de la Inalta Curte, precum si a unui controversat om de afaceri, fost patron al unui grup de presa si lider de partid, Dan Voiculescu.

Dar mai multe episoade recente au semanat indoiala asupra vointei liderilor politici de a lasa justitia sa lucreze.

La inceputul lui octombrie, procurorul general Tiberiu Nitu l-a revocat brusc pe Lucian Papici, procurorul Departamentului National Anticoruptie care trimisese in inchisoare mai multi grei ai politicii.

Seful DNA, Laura Kovesi, a criticat o decizie care a "perturbat" activitatea parchetului.

Inlocuirea brusca a lui Lucian Papici a intervenit atunci cand acesta tocmai semnase trimiterea in judecata a vicepremierului Liviu Dragnea, acuzat de fraudarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, in iulie 2012.

"Demiterea lui Papici a venit in urma unui ordin politic al carui mesaj era clar: cine face dosare de acelasi tip va avea aceeasi soarta", a declarat pentru AFP Cristina Guseth, presedintele filialei din Romania a organizatiei americane Freedom House.

"Este vorba de o sanctiune si o umilire a unui procuror care si-a facut treaba", apreciaza Laura Stefan, expert in justitie la think-tank-ul Expert Forum.

Numerosi analisti au criticat afirmatiile lui Victor Ponta, care l-a acuzat pe Papici ca a "fabricat dosare politice" si care a lasat sa se inteleaga ca decizia de a-l inlocui ii apartine.

"A vrut sa-i faca sa inteleaga pe toti cine e seful", apreciaza Laura Stefan.

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a reactionat imediat, laudand activitatea procurorului si cerand Romaniei sa gaseasca un inlocuitor tot atat de "competent si curajos".

Interogat despre aceste afirmatii, ministerului Justitiei nu a raspuns la intrebarile AFP.

Saptamana trecuta, refuzul senatorilor de a autoriza inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Economiei Varujan Vosganian se adauga la aceste ingrijorari. Ministrul a demisionat ulterior, dar atat timp cat ramane senator nu va putea fi anchetat.

"Refuzul Senatului se inscrie intr-o serie de voturi similare", care au permis si altor fosti ministri sa scape de justitie, a comentat Laura Stefan. "Nu mai este o surpriza, ci o practica periculoasa".

"Ingerinta politicului ramane principalul obstacol cu care se confrunta justitia", considera Guseth.

Potrivit analistilor, acesti pasi inapoi sunt imputabili in parte acordului tacit incheiat in primavara intre Victor Ponta si Traian Basescu privind nominalizarea procurorului general si a sefului DNA, fara respectarea procedurilor, un demers criticat la acea vreme de Comisia Europeana.

Laudate in mod regulat de Bruxelles, DNA si Agentia pentru Integritate (ANI) care verifica eventualele imbogatiri ilicite, sunt criticate la Bucuresti, in conditiile in care numerosi oameni politici nu isi ascund dorinta de a le vedea puterile amputate.

Cu toate acestea, "institutiile au castigat in autonomie, magistratii tineri incep sa indrazneasca mai mult si Inalta Curte de Justitie a pronuntat condamnari semnificative", aprecieaza o sursa occidentala, care subliniaza presiunea in crestere a societatii civile.

Dar analistii considera ca aceste progrese raman fragile, incheie France Presse.