Raport al Institului pentru Fizica Pamantului: Cutremurele din Galati sunt de natura tectonica si nu au legatura cu exploatarile de petrol din zona

de Ionut Baias     HotNews.ro
Miercuri, 16 octombrie 2013, 0:11 Actualitate | Esenţial


Harta tectonica si sectiunea geologica in zona Izvoarele, jud Galati
Foto: Institutul Geologic al Romaniei
 documente
(16 Oct 2013) PDF, 3MB
Cutremurele produse in zona Galati sunt de natura tectonica iar din analiza datelor existente nu reiese o influenta notabila a altor factori (inundatii, exploatari de petrol), se arata in raportul intocmit de Institutul national pentru Fizica Pamantului (INFP)-vezi raportul integral in atasament. Efectele constatate in cazul satului Izvoarele sunt neobisnuit de mari pentru cutremure de magnitudine pana in 4, dar sunt puse de specialisti pe seama unor factori obiectivi.

O propunere inedita a raportului vizeaza includerea in procedura de aprobare a exploatarii/extractiei petroliere a monitorizarii seismice in zona respesctiva pe intreaga durata a acestor procese.

Principalele concluzii ale raportului INFP:

 • Secventa de cutremure produse in zona Galati in perioada investigata este de tip roi seismic, cu caracteristicile specifice acestor procese seismice:
- nu se distinge un eveniment cu magnitudinea semnificativ diferita de
restul evenimentelor
- eliberarea energiei tectonice se face pe o durata care poate sa varieze de la cateva zile la cateva luni
- alternanta unor perioade mai calme cu perioade de intensificare a seismicitatii
- este greu de prognozat cu precizie durata roiului intrucat nu exista o relatie descalare intre magnitudinea maxima inregistrata si durata

 • Roiul seismic este neobisnuit pentru zona Galati prin amploarea sa (magnitudine si durata) daca ne raportam la datele disponibile (incepand cu secolul 20). Nu excludem aparitia in trecutul istoric a unor secvente similiare in zona neidentificate din lipsa statiilor seismice de inregistrare in multe alte zone de pe Glob (ex:Bohemia de Vest http://www.ig.cas.cz/en/earthquake-swarm-2013-west-bohemia), cat si in Romania (in avanfosa Arcului Carpatic, zona Sinaia).
 • In Romania insa, din datele instrumentale, roiul de la Galati este semnificativ mai mare, atat ca durata cat si ca numar de evenimente fata de manifestarile similare din alte zone.- In multe alte cazuri de roiuri seismice au fost semnalat e efecte sonore de tipul celor inregistrate in satul Izvoarele ("boom earthquakes").
- In prezent activitatea seismica in zona Galati s-a redus semnificativ, frecventa de producere si magnitudinile scazand incepand cu data de 11.10.2013
- Localizarea cutremurelor indica:
- un aliniament orientat NE-SV de-a lungul unui sistem de falii active cunoscute in zona.
- adancimi focale situate in proportie de 95% in intervalul 1 si 7 km.

Cutremurele produse in zona Galati sunt de natura tectonica iar din analiza datelor existente nu reiese o influenta notabila a altor factori (inundatii, exploatari de petrol).

 • Efectele constatate in cazul satului Izvoarele sunt neobisnuit de mari pentru cutremure de magnitudine pana in 4. Ele sunt puse pe seama urmatorilor factori:
- efecte locale de amplificare a undelor seismice datorita conditiilor solului din zona satului Izvoarele
- efecte de amplificare locala datorita topografiei din zona satului Izvoarele
- efecte macroseismice cumulate, prin actiunea repetata a undelor seismic
- calitatea foarte precara a unor case

 • Acceleratiile maxime inregistrate in satul Izvoarele (20-37cm/s la patrat) indica o intensitate macroseismica in zona de V pe scara Mercalli.
 • Intensitatea macroseismica asteptata in zona Galati conform hartii de hazard seismic este de VII (Mercalli). Aceasta poate fi cauzata numai de producerea
 • cutremurelor vrancene de adancime subcrustala.
 • Monitorizarea activitatii seismice din zona Galati ofera o baza de date unica care va fi valorificata prin studii viitoare detaliate. Avand in vedere complexitatea fenomenului, atat in ceea ce priveste procesul seismic din zona focala, cat si conditiile locale specifice din zona satului Izvoarele, propunem
 • sprijinirea financiara a unor proiecte dedicate solutionarii acestor probleme, cu participare interdisciplinara.
 • Avand in vedere presiunea mare din partea mass-media in legatura cu o posibila influenta a exploatarilor de petrol in diferite zone geografice ale tarii propunem includerea in procedura de aprobare a exploatarii/extractiei a monitorizarii seismice in zona respesctiva pe intreaga durata a acestor procese.

In cuprinsul Promontoriului Nord Dobrogean exista doua sisteme de falii: un sistem de falii longitudinale orientate NV- SE si un sistem de falii transversale care provoaca decrosarea primelor.

Din prima categorie fac parte:

Falia Sfantul Gheorghe. Aceasta falie, mascata de - a lungul traseului ei dobrogean de sedimentele recente ale Deltei Dunarii, este orientata paralel cu Bratul Sf. Gheorghe al Dunarii. Liteanu et al. (1967) au figurat t raseul sinuos al faliei, lucru care sugereaza raporturi de incalecare ale Dobrogei de Nord peste Platforma Scitica, de la nord. Falia Sf. Gheorghe este o falie crustala, dextra, inclinata spre sud. Caracterul ei de falie inversa reflecta efectul uni stress compresiv. Aceasta falie se prelungeste spre est, sub apele Marii Negre, unindu - se cu falia care desparte Depresiunea Karkinitski de Blocul Scitic Falia Peceneaga - Camena.

Falia transcrustala Peceneaga - Camena, orientata NV - SE, pune in contact Platforma Moesica cu Blocul Dobrogei de Nord. De - a lungul ei suprafata Mohorovicic a suferit o ridicare verticala de peste 10 km in compartimentul Platformei Moesice (Radulescu et al., 1976). Ea a fost identificata si pe selful Marii Negre si este jalonata de epicentre. Falie longitudinala cu decrosari repetate, situata la mijlocul distantei dintre Falia Peceneaga - Camena si Falia Sfantu Gheorghe, se numeste Falia Pechea (Paraschiv et al., 1983). Aceasta trece pe la est de localitatea Izvoarele si de localitatea Branistea, traversand partea sud - vestica a norului de epicentre (v.figura).

Din a doua categorie face parte: O alta falie , de data aceasta transversala, este falia orientata V - E care uneste localitatile Izvoarele si Negrea.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















3881 vizualizari

 • -9 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 16 octombrie 2013, 0:05)

  GigiBanosu [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
   Nici nu stii ce sa mai crezi (Miercuri, 16 octombrie 2013, 10:10)

   benicio [utilizator] i-a raspuns lui GigiBanosu

   http://stareanatiunii.com/este-oficial-cauza-cutremurelor-din-izvoarele-sondele-de-extractie.html
 • -5 (15 voturi)    
  hehe (Miercuri, 16 octombrie 2013, 0:36)

  Mazeta [utilizator]

  Puneți bookmark la acest raport, ca să aveți de ce râde peste nu multă vreme.
 • -14 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 16 octombrie 2013, 1:10)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Concluzia: (Miercuri, 16 octombrie 2013, 1:18)

  Redactia HotNews [utilizator]

  infp e mai ieftin decat guvernul.
 • +6 (14 voturi)    
  Se contrazice cu Raportul IGR ! (Miercuri, 16 octombrie 2013, 1:47)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  Raportul Institutului Geologic Roman spune foarte clar ca ,exploatarile petroliere , POT fi cauza seismelor din zona ! Dati un search pe net cu "earthquake fracking" !
  Concluzia este cat se poate de clara : cutremurele din jud. Galati nu au cauze naturale. Pot fi provocate de FRACKING (exploatarea gazelor de sist) sau de adversarii lor RUSII ,cu ajutorul instalatiei Sura Ionospheric Heating Facility .Sura fiind omoloaga instalatiei americane HAARP. Interesanta coincidenta cutremurelor din Romania ,inaintea summitului de la Vilnius ,din 28 npoiembrie,unde se va semna tratatul de asociere la UE, al Ukrainei ,Rep. Moldova si Georgia.
  • -5 (11 voturi)    
   Fracturarea nu provoaca cutremure (Miercuri, 16 octombrie 2013, 4:24)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

   Prospectiunea seismica provoaca pe areale mici, dar niste idioti care nu au habar de structura Pamantului si dinamica placilor tectonice au asociat rapid aceste cutremure cu fracturarea, nimic mai fals.
   • +3 (7 voturi)    
    fracturarea (Miercuri, 16 octombrie 2013, 9:39)

    lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    provoaca durere eventual malformatii, sper ca porti un chipiu pe cap pentru a nu se observa malformatia...
   • +2 (4 voturi)    
    Seismicitate indusa (Miercuri, 16 octombrie 2013, 10:19)

    GeorgeMiron [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

    Detalii despre seismicitatea indusa prin fracturare si injectie:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Induced_seismicity_in_Basel

    Tocmai ca aceste activitati de fracturare si injectie pot sa reactiveze vechi falii sau sa cauzeze cutremure pe faliile active.
  • +8 (8 voturi)    
   pai ei se contrazic singuri... (Miercuri, 16 octombrie 2013, 9:38)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

   initial spun ca nu exista nici o legatura intre exploatarile petroliere si cutremure ca pe urma sa propuna "...includerea in procedura de aprobare a exploatarii/extractiei a monitorizarii seismice in zona respesctiva pe intreaga durata a acestor procese."
   astia da specialisti...
  • -1 (1 vot)    
   pixelul albastru (Miercuri, 16 octombrie 2013, 10:02)

   thebblack [utilizator] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

   flacara violet, omuletul verde...

   si sa nu uitam de cea mai importanta componenta... MEDICAMENTE!!!
 • 0 (10 voturi)    
  guvernul Buratino (Miercuri, 16 octombrie 2013, 2:05)

  U_swamp [utilizator]

  Sub nicio forma cutremurele nu pot fi puse pe seama exploatarilor petroliere sau eventual a testarilor de explorare a gazelor de (ba)sist, desigur....Motivul e cit se poate de stiintific: se destabilizeaza axa Washington-Londra-Bucuresti si sintem dati afara din NATO.
 • +7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 16 octombrie 2013, 6:54)

  [anonim]

 • +7 (9 voturi)    
  Si uite-asa marmota invelea ciocolata (Miercuri, 16 octombrie 2013, 8:02)

  Xorxe [utilizator]

  Deci, ca sa fie clar: cutremurele din Galati sunt de natura tectonica si nu au legatura cu exploatarile de petrol din zona, dar avand in vedere presiunea mare din partea mass-media in legatura cu o posibila influenta a exploatarilor de petrol in diferite zone geografice ale tarii propunem includerea in procedura de aprobare a exploatarii/extractiei a monitorizarii seismice in zona respesctiva pe intreaga durata a acestor procese.
  Deci, noi n-am zis ceea ce am zis, dar tinem sa se consemneze ca daca facem cumva recomandarea unor proceduri de control seismologic in zonele petroliere e strict pentru ca suntem presati de populatie. Si uite asa, multumim si populatia, si guvernul (care va avea astfel motive sa spuna "nu" unor astfel de proceduri pentru ca recomandarea lor, desi venita de la un for stiintific, e facuta pe niste baze care nu au legatura cu stiinta, ci cu presiunea mass-media).
  • +2 (4 voturi)    
   Dedublare (Miercuri, 16 octombrie 2013, 10:05)

   Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui Xorxe

   De altfel, genul asta de comunicat aminteste foarte bine de Ponta, cu a lui dedublare: ca prim-ministru sunt pentru exploatarea de la Rosia Montana, ca parlamentar, voi vota impotriva pentru ca asa am promis unor persoane, nu pentru ca as fi impotriva. La ce sa te mai astepti de la angajatii unei institutii a statului (caci Institutul asta e) cand primul-ministru iti indica clar care e calea de urmat de acum incolo: declaratii ambigue, duplicitare, care pot fi oricand intoarse, razgandiri de la o zi la alta, you name it baby, it's all for the show.
 • -4 (8 voturi)    
  Peste tot numai bizoni... (Miercuri, 16 octombrie 2013, 9:40)

  dandra [utilizator]

  O explorare dupa petrol ajunge pana la 50, 100,150,200,3000...hai sa zicem 500 de metri. Cutremurele se produc pe la 150-180 de KILOMETRII.
  Recordul pentru cea mai adanca forare este de 12 Kilometrii....

  • +2 (4 voturi)    
   De unde scoti prostiile astea? (Miercuri, 16 octombrie 2013, 11:10)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   Zacamintele de petrol de la noi pot fi si pana la 5000 m adancime (chiar la Contesti in jud Galati e un zacamant de condensat la aprox 4000 m). Cutremurele de la Izvoarele sunt de suprafata, pana la 5000 m si nu au legatura cu cele de mare adancime din Vrancea decat poate facilitand cumva declansarea acestora din urma. Toate cutremurele de suprafata cum sunt de exemplu cele din apropierea Timisoarei (am o ruda la Voiteg care a ramas fara casa dupa un astfel de cutremur) au o sursa bine cunoscuta, in schimb sutele de cutremure de intensitati foarte apropiate de la Galati par a-i fi bagat in ceata pe "specialisti" in ciuda aparaturii pe care au mobilizat-o acolo. Concluzia e prea simpla: radulienii si marmurenii sunt obligati sau poate cointeresati de catre cineva sa minta si nu prea le reuseste. Banuiala mea e aceea ca la Izvoarele unde perimetrul apartine OMV Petrom, au inceput si acestia fracturarile hidraulice in formatiunile argiloase adiacente zacamintelor pe care deja le exploateaza, generand acele cutremure specifice si fracturand astfel capacul protector si facilitand astfel migrarea apei pompate dupa fracturare spre panza freatica si otravind astfel peste 90 de fantani din zona. Cat despre licentele deja acordate de catre guvernul Ponta, cine poate spune cate, de cand si cui au fost acordate deja din moment ce acestea sunt secrete?
  • +1 (1 vot)    
   Cifrele sunt perfect corecte! (Marţi, 22 octombrie 2013, 9:44)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   Da, sondele de petrol actuale ajung la 3.000, maxim 5.000 m.
   Da, cutremurele TECTONICE, cum sunt cele din Vrancea, au epicentrul la 110-130-180Km adancime.
   Nu poate fi nicio legatura intre acestea doua!
   Numai ca seismele inregistrate in zona IZVOARELE sunt superficiale, au epicentrele la adancimi MICI,
   de circa 4-5000m!
   Deci , exact in zona in care POATE ajunge o sonda de petrol.
   Si atunci?
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 16 octombrie 2013, 9:52)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Au ajuns seismologii sa fie mai mincinosi decat .. (Miercuri, 16 octombrie 2013, 10:52)

  .... [utilizator]

  meteorologii. Macar cei de la meteo mint involuntar, insa "specialistii" radulieni si marmureni bat campii intentionat si bine cointeresati.
 • +1 (3 voturi)    
  Un articol in revista Science (Miercuri, 16 octombrie 2013, 11:45)

  GeorgeMiron [anonim]

  Un articol recent aparut in revista Science despre seismicitatea indusa:

  http://www.sciencemag.org/content/341/6142/1225942

  Pentru cei care continua sa afirme ca exploatarile de gaze si petrol, in special prin fracturare si injectie, nu pot fi cauza cresterii sau declansarii cutremurelor (a activitatii seismice).

  "Notable examples include injection of wastewater into deep formations and emerging technologies related to oil and gas recovery, including hydraulic fracturing."

  Bineinteles ca majoritatea acestor cutremure sunt produse in zona unor structuri geologice deja existente, de unde si originea "tectonica". Problema e ca aceste structuri sunt reactivate sau "afectate" de activitatile de fracturare si injectie a fluidelor. Un exemplu ar fi infiltrea acestor fluide pe planul faliei avand ca rezultat lubrifierea faliei si grabirea miscarilor pe falie (cresterea seismicitatii in zona -> roiuri seismice -> "Roiul seismic este neobisnuit pentru zona Galati prin amploarea sa.").

  Unele cutremure pot fi minore, fara efecte la suprafata, dar cu efecte in subteran in zona forajului. Aceste mici seisme pot afecta peretele sondei, se produc fracturi, iar fluidul de injectie poate usor contamina panza freatica din zona.
 • +2 (4 voturi)    
  Cine vrea să vadă efectele (Miercuri, 16 octombrie 2013, 14:23)

  marga 2 [utilizator]

  explorării gazelor de șist,să urmărească emisiunile de la Nașul tv.Acolo se arată documentare despre dezastrul ecologic di America de Sud,unde nu mai apă potabilă,oamenii se îmbolnăvesc.
  Mă mir că nicio televiziune nu preia aceste filme,oare toate posturile sînt plătite de cineva ?Nu se arată nimic din zona Vasluiului,unde de luni sînt demonstrații împotriva Chevron,fără știrea lor au venit cu utilajele dar și cu JANDARMII ,ca să facă ce ???????????
  Să lovească oamenii,care își apără mediul înconjurător ,apa necesară pentru ei și animalele lor.
  Atenție ,urmează Bihorul,vor să facă același lucru la Băile Felix.Cine vrea să distrugă izvoarele termale de acolo cu mini cutremurele care se vor forma în urma exploziilor subterane .IESITI SI VOI DIN BIHOR,pînă nu este prea tîrziu. Vă rog să nu cenzurați știrea ,ca la b1 tv.unde comentariile referitoare la Roșia Montană și la gazele de șist,nu se acceptă.
 • +3 (3 voturi)    
  Tectonic ? sau Politic ? (Joi, 17 octombrie 2013, 7:01)

  Alistar44 [utilizator]

  ştiinţa a ajuns pe mâna politicului. studiile ştiinţifice le scriu acum politicienii, - nu specialiştii !
  afară cu ştiinţa ! sau : jos ştiinţa !
  trăiască politica !
  înlăturaţi savanţii din toate posturile şi executaţii !
  bravo ponta & co.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by