Circa 300 de persoane, localnici din Silistea si Armasoaia dar si activisti anti-Chevron veniti de la Iasi si Barlad, protesteaza pasnic marti, pentru a doua zi consecutiv, in fata perimetrului din comuna Pungesti unde compania Chevron si-a adus primii specialisti pentru pregatirile destinate inceperii lucrarilor de amenajare a platformei unde va fi amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist, scrie Vremea Noua.

Primarul din comuna nu a venit sa vorbeasca cu localnicii care protesteaza de doua zile pentru ca, potrivit viceprimarului, este plecat in concediu. Publicatia locala precizeaza ca unii protestatari sunt hotarati sa ramana peste noapte iar cativa activisti anti-Chevron veniti de la Iasi si-au instalat corturi in fata perimetrului.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vaslui, cpt. Lucian Modoranu, a declarat pentru publicatia locala ca la Pungesti au fost adusi 80 de jandarmi pentru protestul anti-Chevron.

Mai multi locuitori din satele Silistea si Armasoaia din comuna Pungesti dar si activisti veniti din Barlad si Iasi au iesit marti in strada in semn de protest fata de inceperea procedurilor de explorare a gazelor de sist. Acestia au protestat pasnic ore in sir pe drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti, timp in care specialistii companiei si-au vazut de treaba, jalonand terenul.

Potrivit Vremea Noua, protestatarii au reusit sa obtina, deocamdata, intarzierea aducerii utilajelor trimise pentru a pregati instalarea sondelor Chevron; utilajele firmei care ar fi trebuit sa inceapa amenajarea perimetrului au fost oprite din drum, unul dintre oficialii companiei dand ordin telefonic pentru oprirea pe traseu a utilajelor, inclusiv a macaralei, pana "se va rezolva situatia de aici".

Nemultumirile locuitorilor din comuna s-au indreptat spre Chevron, dar si catre primarul comunei, Mircia Vlasa, si catre conducerea Consiliului Judetean Vaslui pe care o acuza ca desi in urma cu un an se declarase impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist, acum sustine proiectul companiei americane.

Publicatia locala relateaza ca, desi localnicii se afla in a doua zi de proteste, primarul nu a venit sa vorbeasca cu ei. In lipsa primarului, protestatarii au stat de vorba cu viceprimarul Vasile Voina care, intrebat de lipsa primarului, a precizat ca edilul "este in concediu". Anuntul viceprimarului a fost primit cu huiduieli, fiind necesara interventia jandarmilor pentru ca acesta sa iasa din mijlocul protestatarilor.

Aproximativ 150 de localnici din Silistea au protestat si pe toata durata zilei de luni in fata perimetrului din comuna Pungesti, unde compania Chevron si-a adus primii specialisti cu care sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei unde va fi amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist. Protestatarilor din comuna li s-au alaturat si altii din Barlad, Vaslui si Iasi, iar impreuna sunt decisi sa stea toata noaptea pentru a bloca utilajele sa ajunga la terenul pe care urmeaza sa fie instalata sonda, relateaza Vremea Noua.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Prima sonda de explorare va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

Consumul total de apa folosita in procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apa fiind asigurat din surse externe, si nu din panza freatica, in baza unui contract semnat cu o firma autorizata. Apa va fi transportata cu cisternele si depozitata in rezervoare ce vor fi amplasate in incinta platformei betonate.

"Pe suprafata aferenta instalatiei de foraj va fi montata o geomembrana care va asigura impermeabilitatea solului", sustin in documente reprezentantii firmei Chevron.

Forajul de la Silistea se executa in baza contractului de concesionare incheiat intre ANRM si Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotararea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petroliera in perimetrul V-2 Barlad catre SC Chevron Romania Exploration and Production SRL.

Chevron Romania mai detine trei certificate de urbanism in judetul Vaslui pentru explorarea solului in vederea identificarii eventualelor rezerve de gaze de sist, doua obtinute la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an impreuna cu cel de la Silistea si unul in urma cu doua luni. Pentru perimetrele de la Paltinis (Bacesti) si Popeni (Gagesti), compania petroliera detine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se afla in procedura de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste amplasarea sondelor de explorare.