Aproximativ 150 de localnici din Silistea au protestat, pe toata durata zilei de luni, in fata perimetrului din comuna Pungesti, unde compania Chevron si-a adus primii specialisti cu care sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei unde va fi amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist, relateaza Mediafax.

UPDATE: Locuitorii din Pungesti nu cedeaza. Protestatarilor din comuna li s-au alaturat si altii din Barlad, Vaslui si Iasi, iar impreuna sunt decisi sa stea toata noaptea pentru a bloca utilajele sa ajunga la terenul pe care urmeaza sa fie instalata sonda, relateaza Vremea Noua.

Potrivit publicatiei citate, la ora 21.00 erau aproximativ 200 de oameni hotarati sa faca un baraj uman in calea utilajelor. Vremea Noua mentioneaza ca acestea sunt parcate la cativa kilometri, in curtea fratelui vicepresedintelui Consiliului Judetean Vaslui.

Drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti a fost blocat, partial, pe parcursul zilei de luni, de aproximativ 150 de persoane care au protestat fata de intentia companiei Chevron de a incepe lucrarile de amplasare a primei sonde de prospectiuni in apropierea localitatii Silistea.

In zona au fost mobilizati imediat zeci de jandarmi si politisti care au supravegheat ore intregi manifestatia localnicilor, insa fara a interveni in randul protestatarilor.

Pe durata desfasurarii protestului, oamenii i-au huiduit pe specialistii adusi de compania Chevron pentru a amenaja suprafata pe care se va amplasa sonda de explorare a gazelor de sist, solicitandu-le acestora sa plece.

"Nu suntem sub nicio forma de acord cu amplasarea vreunei sonde aici pentru ca ar fi un dezastru pentru noi, cei care locuim pe aceste meleaguri. Am vazut pe internet filme cu ce au facut in alta parte si ce inseamna aceasta exploatarea a gazelor de sist. Ne vom mobiliza si ne vom aduna si mai multi pentru a nu-i lasa sa ne polueze apele si solul", a declarat, luni, pentru Mediafax Constantin Butnaru, unul dintre protestatari.

La randul sau, un alt localnic prezent la manifestatie a solicitat prezenta primarului care, pe parcursul zilei de luni, nu a fost la sediul primariei din localitate.

"De ce nu are curaj sa vina domnul primar sa discute cu noi?", s-a intrebat Constantin Toma, un alt protestatar.

In cursul dupa-amiezii de luni, dupa ce specialistii adusi de compania Chevron au plecat din zona, protestatarii s-au mutat, in numar mult mai mic, in fata Primariei Pungesti, unde si-au continuat manifestatia.

La ora transmiterii acestei stiri, cativa localnici se aflau in continuare in fata primariei, jandarmii si politistii parasind zona.

Reprezentantii companiei Chevron nu a prezentat un punct de vedere oficial cu privire la protestul localnicilor din Silistea. Printr-un comunicat transmis Mediafax, compania Chevron sustine insa ca "intentioneaza sa continue dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile despre proiectele sale".

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Prima sonda de explorare va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

Consumul total de apa folosita in procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apa fiind asigurat din surse externe, si nu din panza freatica, in baza unui contract semnat cu o firma autorizata. Apa va fi transportata cu cisternele si depozitata in rezervoare ce vor fi amplasate in incinta platformei betonate.

"Pe suprafata aferenta instalatiei de foraj va fi montata o geomembrana care va asigura impermeabilitatea solului", sustin in documente reprezentantii firmei Chevron.

Forajul de la Silistea se executa in baza contractului de concesionare incheiat intre ANRM si Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotararea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petroliera in perimetrul V-2 Barlad catre SC Chevron Romania Exploration and Production SRL.

Chevron Romania mai detine trei certificate de urbanism in judetul Vaslui pentru explorarea solului in vederea identificarii eventualelor rezerve de gaze de sist, doua obtinute la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an impreuna cu cel de la Silistea si unul in urma cu doua luni. Pentru perimetrele de la Paltinis (Bacesti) si Popeni (Gagesti), compania petroliera detine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se afla in procedura de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste amplasarea sondelor de explorare.