"Imi este rusine de aceasta decizie a CNCD. Ea confirma temerile mele si semnalul meu de alarma ca institutia poate sa ia decizii politice", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos. Acesta s-a referit la decizia Consiliului conform careia declaratiile presedintelui PNL Suceava, deputatul Alexandru Baisanu - "nu pot incuraja prin votul meu pe cei care confunda funduletul cu fericirea (...) De ce sa nu trecem si posibilitatea casatoriei intre un pinguin si o foca?" - nu sunt discriminatorii, ci se incadreaza in limitele libertatii de exprimare.

Csaba AsztalosFoto: Agerpres

Dupa ce Colegiul director al CNCD a decis cu 5 voturi "pentru" si 3 "impotriva" ca declaratiile lui Alexandru Baisanu nu sunt discriminatorii, Csaba Asztalos a declarat pentru HotNews.ro ca s-a abtinut "la dezbaterea si votul pe aceasta petitie tocmai pentru a inlatura acuzatiile de vreun interes de alta natura decat cele pe care le am prin atributiile mele".

Presedintele Consiliului a afirmat ca nu are niciun instrument in astfel de cazuri, "in afara de a critica public astfel de situatii si sa fac apel la profesionalism". "Decizia nu mai poate fi schimbata, nici macar nu poate fi atacata in instanta, pentru ca ea survine in urma unei autosesizari a CNCD si nu in urma sesizari depuse de o alta institutie", a explicat Asztalos.

Intrebat daca se gandeste la demisie, presedintele CNCD a raspuns: "Nu fug din situatii dificile. Voi lucra mai mult, imi voi exprima punctele de vedere profesional si voi fi si mai prezent, in sensul in care voi folosi argumente juridice si mai puternice in dezbaterile din colegiu si in public, cand ma voi exprima pe astfel de teme".

Consiliul pentru Combaterea Discriminarii: Declaratiile presedintelui PNL Suceava nu sunt discriminatorii / Baisanu: Nu ii pot incuraja pe cei care confunda funduletul cu fericirea

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a decis in sedinta de miercuri, 9 octombrie, cu un vot de 5 "pentru" si 3 "impotriva", ca declaratiile presedintelui PNL Suceava, deputatul Alexandru Baisanu, nu sunt discriminatorii, ci se incadreaza in limitele libertatii de exprimare. Alexandru Baisanu a declarat in iunie: "nu pot incuraja prin votul meu pe cei care confunda funduletul cu fericirea (...) De ce sa nu trecem si posibilitatea casatoriei intre un pinguin si o foca?". Tot Consiliul a fost cel care s-a autosesizat pe 13 iunie cu privire la acest caz.

In cadrul unei conferinte de presa sustinute pe 13 iunie, deputatul Alexandru Baisanu a afirmat: "Nu voi dori niciodata sa transform Romania in Sodoma si nu pot incuraja prin votul meu pe cei care confunda funduletul cu fericirea. E o problema personala a fiecaruia dintre noi, e un hedonism prost inteles".

"Ii rog pe cei care nu au descoperit femeia sa o faca. Sa stiti ca nu musca", a continuat acesta. Liberalul a sustinut ca mariajul "se intemeiaza intre un barbat si o femeie. Asa e corect si evolutiv vorbind. Mi-e greu sa deosebesc intre un sot barbat si o sotie tot barbat. Va trebui sa le punem etichete in alta situatie. Nu am probleme de alt gen. Fiecare face cu el ce vrea. Baisanu, ortodox din Bucovina, nu va accepta niciodata asta".

Alexandru Baisanu a sustinut ca i se pare "anormal" si ca nu doreste "sa se creeze, legislativ, posibilitatea de a oferi alternative gresite. Nu voi vota niciodata transformarea Romaniei in Sodoma. Europa e minunata, dar are si probleme". "De ce sa nu trecem si posibilitatea casatoriei intre un pinguin si o foca? Daca tot legifieram asta", a declarat presedintele PNL Suceava.

Csaba Asztalos a demisionat din UDMR pe 12 septembrie. "Mi s-a reprosat ca sunt ungur si ca sunt membru UDMR si ca nu as putea sa solutionez echidistant anumite plangeri. Din aceasta cauza am decis sa indeplinesc si formal criteriul independentei, pe care pe fond l-am indeplinit din prima zi a numirii", a declarat atunci Csaba Asztalos pentru HotNews.ro.

Anterior, Asztalos declara ca "exista riscul ca CNCD sa se politizeze". "Din pacate colegii mei, unii dintre ei aflati in majoritate, isi schimba pozitiile in functie de persoana celui care face declaratia", explica atunci presedintele CNCD.

Citeste si: