Judecatorul CCR Mircea Stefan Minea a declarat, vineri, la Suceava, ca legea privind gestionarea cainilor fara stapan corespunde interesului unei situatii devenite anormale si nu presupune eutanasierea in masa, ci doar in anumite situatii eliminarea individuala a acestor animale.

Stefan Minea a spus, in cadrul unei intalniri cu studentii juristi ai Universitatii Suceava, raspunzand unei intrebari legate de legea privind gestionarea cainilor fara stapan, ca in acest domeniu a existat o ordonanta de urgenta din anul 2001 care a fost modificata in anul 2011, iar acea lege a fost constatata ca neconstitutioala si retrimisa spre Parlament pentru ca avea un text nepredictibil si chiar confuz, transmite Mediafax.

El a aratat ca in textul respectivei legi considerata neconstitutionala si care prevedea, la randul sau, masura eutanasierii, se stabilea ca in cazul cainilor fara stapan batrani, bolnavi sau in alte situatii acestia vor putea fi dusi in adaposturi, redati fostilor proprietari, adoptati, eutanasiati sau o combinare a acestor masuri.

"Il eutanasiezi si il redai apoi in teritoriu", a spus Minea care a precizat ca in principal pentru acest text confuz legea a fost retrimisa in Parlament.

El a mentionat ca Parlamentul a pus de acord legea si a reglementat de o maniera corecta gestionarea care are ca finalitate, in anumite cazuri, eutanasierea cainilor.

Minea a spus ca prin noul text al legii se prevede un regim etapizat, apreciat corect de Curtea Constitutionala, pentru ca mai intai cainii sunt identificati, inregistrati, adunati in adaposturi, supusi unor examinari medicale, iar in sapte zile pot fi revendicati si dupa alte sapte zile pot fi adoptati.

"Dupa ce trec 14 zile se incepe eliminarea lor, dar iarasi intr-o ordine pe care Curtea a gasit-o corespunzatoare. Mai intai, cainii bolnavi incurabili, cainii care se dovedesc foarte violenti (...). Eliminarea aceasta se face treptat si individual, dupa ce fiecare caine este examinat medical, oferit din nou spre adoptie", a spus judecatorul CCR.

El a apreciat ca iubitorii de animale care au manifestat in fata sediului CCR au sustinut ca aceasta lege are ca efect eutanasierea in masa a cainilor in conditiile in care legea prevede o etapizare, iar eutanasierea se face individual cu avizul unui medic veterinar si cu prezenta unor reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale.

"Legea corespunde interesului unei situatii devenite anormale", a spus Minea facand referire in special la situatia care se inregistreaza in Capitala.

Presedintele Traian Basescu a semnat, in 25 septembrie, decretul de promulgare a legii privind cainii fara stapan, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca textul legislativ este constitutional.

Legea, adoptata de Camera Deputatilor in 10 septembrie, stabileste, printre altele, un termen de 14 zile lucratoare in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.