Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis ca declaratiile presedintelui PNL Suceava, deputatul Alexandru Baisanu, nu sunt discriminatorii, ci se incadreaza in limitele libertatii de exprimare. Alexandru Baisanu a declarat in iunie: "nu pot incuraja prin votul meu pe cei care confunda funduletul cu fericirea (...) De ce sa nu trecem si posibilitatea casatoriei intre un pinguin si o foca?".

Alexandru BaisanuFoto: cdep.ro

Decizia CNCD a fost luata in sedinta de miercuri, 9 octombrie, cu un vot de 5 "pentru" si 3 "impotriva". Tot Consiliul a fost cel care s-a autosesizat pe 13 iunie cu privire la acest caz.

In cadrul unei conferinte de presa sustinute pe 13 iunie, deputatul Alexandru Baisanu a afirmat: "Nu voi dori niciodata sa transform Romania in Sodoma si nu pot incuraja prin votul meu pe cei care confunda funduletul cu fericirea. E o problema personala a fiecaruia dintre noi, e un hedonism prost inteles".

"Ii rog pe cei care nu au descoperit femeia sa o faca. Sa stiti ca nu musca", a continuat acesta. Liberalul a sustinut ca mariajul "se intemeiaza intre un barbat si o femeie. Asa e corect si evolutiv vorbind. Mi-e greu sa deosebesc intre un sot barbat si o sotie tot barbat. Va trebui sa le punem etichete in alta situatie. Nu am probleme de alt gen. Fiecare face cu el ce vrea. Baisanu, ortodox din Bucovina, nu va accepta niciodata asta".

Alexandru Baisanu a sustinut ca i se pare "anormal" si ca nu doreste "sa se creeze, legislativ, posibilitatea de a oferi alternative gresite. Nu voi vota niciodata transformarea Romaniei in Sodoma. Europa e minunata, dar are si probleme". "De ce sa nu trecem si posibilitatea casatoriei intre un pinguin si o foca? Daca tot legifieram asta", a declarat presedintele PNL Suceava.

Declaratiile au fost facute in contextul in care Comisia pentru revizuirea Constitutiei eliminase articolul care definea "familia" ca bazandu-se pe "casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie" (Sursa). In prezent, legea fundamentala defineste "familia" ca intemeindu-se "pe casatoria liber consimtita intre soti".

Tot pe 13 iunie, CNCD a informat intr-un comunicat remis HotNews.ro ca "s-a autosesizat cu privire la declaratiile domnului deputat Alexandru Baisanu referitoare la legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex, declaratii facute astazi in cadrul unei conferinte de presa".

"CNCD analizeaza declaratiile domnului deputat din perspectiva savarsirii unei posibile fapte de discriminare prin incalcarea demnitatii umane a persoanelor apartinand minoritatilor sexuale, astfel cum este reglementat de art. 15 din O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In solutionarea autosesizarii, CNCD va urmari procedura legala", anunta atunci Consiliul.

Citeste si: