Ministrul Justitiei a retras candidaturile controversate ale Iulianei Bendeac si lui Viorel Cerbu pentru sefia sectiei anti-coruptie din DNA si a facut alte numiri: procurorii Gheorghe Popovici si Danut Volintiru, anunta un comunicat al Ministerului. Gheorghe Popovici a lucrat in dosarul Voiculescu - Antena 3, iar Danut Volintiru a lucrat in dosarul Adrian Nastase - Trofeul Calitatii. Reamintim ca sefa DNA, Codruta Kovesi, ii propusese ministrului alte numiri.

Robert Cazanciuc (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Totodata, Cazanciuc a solicitat Consiliul Superior al Magistraturii un aviz pentru numirea procurorului Mariana Alexandru, fost adjunct al procurorului sef al Sectiei I DNA, in functia de procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie.

Decizia retragerii celor doua propuneri a fost luata in urma consultarilor cu procurorul-sef al DNA Laura Codruta Kovesi, cu procurorul sef al Sectiei I DNA Iuliana Bendeac si adjunctul procurorului sef al Sectiei I DNA, Viorel Cerbu.

  • Comunicatul Ministerului:

"In urma consultarilor avute de ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, cu procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (D.N.A.), Laura Codruta Kovesi, cu procurorul sef al Sectiei pentru combaterea coruptiei, Iuliana Bendeac, procurorul sef adjunct al aceleasi sectii, Viorel Ioan Cerbu, ministrul justitiei a decis :

1.Retragerea propunerii de numire in functie a celor anterior mentionati care ocupa in prezent, prin delegare, cele 2 functii de conducere;

2. Inaintarea catre Consiliul Superior al Magistraturii a solicitarii de aviz pentru numirea procurorilor:

- Gheorghe Popovici - in functia de procuror sef al Sectiei pentru combaterea coruptiei;

- Danut Volintiru - in functia de procuror sef adjunct al Sectiei pentru combaterea coruptiei.

Totodata, ministrul justitiei a decis inaintarea catre Consiliul Superior al Magistraturii a solicitarii de aviz pentru numirea in functia de procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie a procurorului Mariana Alexandru."

Procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a anuntat miercuri seara, la TVR 1, ca i-a recomandat ministrului Justitiei rocada Mariana Alexandru / Lucian Papici pentru conducere sectiei I a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Kovesi a laudat calitatile profesionale si activitatea celor doi, descriindu-i drept "cele mai bune propuneri pentru conducerea sectiei I".

"Cred ca dl Papici a avut o activitate remarcabila, sectia I este core-ul DNA, atat dl Papici cat si Mariana Alexandru au avut dosare importante", a declarat Kovesi.

Totodata, sefa DNA a aratat ca modalitatea in care au fost facuta inlocuirea celor doi procurori a provocat "o vulnerabilitate" in DNA si a perturbat activitatea institutiei pe care o conduce.

Kovesi a aratat ca, potrivit regulamentului DNA, procurorul-sef are si atributii de a recomanda procurorului general delegari, or nu i s-a cerut nicio astfel de recomandare, nici pentru intreruperea delegarii lui Papici si Alexandru, nici pentru numirile procurorilor Bendeac si Cerbu.

Procurorul sef a mai afirmat ca desi nu contesta calitatile profesionale ale celor doi procurori propusi sa ii inlocuiasca pe Papici si Alexandru, exista o anumita neincredere in ei. "Este foarte greu sa ai incredere intr-o persoana care nici macar nu are curaj sau nu vine sa-ti spuna ca urmeaza sa fie delegata intr-o functie si afli dintr-un fax", a declarat Kovesi.

Amintim ca procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a dispus saptamana trecuta incetarea delegarii procurorului Lucian Papici, cel care s-a ocupat de ancheta in cazul Dragnea, in functia de sef al sectiei I din cadrul DNA dupa ce cu o saptamana inainte, acesta ii prelungise lui Papici delegarea in functia de conducere cu inca trei luni, la cererea procurorului-sef al DNA, Laura Kovesi. Tot in aceeasi zi Tiberiu Nitu a semnat si revocarea delegarii adjunctului sefului sectiei I, Mariana Alexandru, acesta si Lucian Papici urmand sa activeze ca simpli procurori la DNA.

Prin decizia procurorului general in locul lui Papici a fost delegata in functie Iuliana Bendeac, iar in locul Marianei Alexandru a fost numit procurorul Viorel Cerbu.

Potrivit Mediafax, Gheorghe Popovici si Danut Volintiru, propusi la sefia Sectiei I din DNA in locul celor delegati acum doar noua zile, si-au legat numele de dosarele santajului Antena-RCS&RDS, "Trofeul Calitatii", al consilierelor Marianei Campeanu si al fostului procuror Mihai Betelie.

  • Profil Gheorghe Popovici

Propus vineri la conducerea Sectiei de combatere a coruptiei din Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Gheorghe Popovici a ajuns la DNA de la Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea, diind delegat, din 10 iunie, ca sef serviciu la aceeasi sectie.

Popovici poate fi considerat ca "specializat" pe instrumentarea unor dosare ce au vizat avocati, procurori si judecatori. Printre cei vizati in dosarele la care a lucrat acesta se numara fostul procuror Mihai Betelie, judecatoarea Anisoara Topor din Focsani, dar si primarul din Navodari Nicolae Matei.

De asemenea, a avut in lucru dosarul in care sunt cercetati, printre altii, fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta Dan Secareanu, si fostul sef de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta.

Un alt dosar instrumentat de Popovici este cel in care au fost trimise in judecata fosta directoare de cabinet a ministrului Muncii, Iuliana Corut, si alte patru persoane, printre care Paula Manuceanu, fost consilier la acelasi cabinet.

Cel mai sonor dosar al lui este si cel mai recent, in care acesta, alaturi de cea in locul careia a fost delegat, Iuliana Bendeac, i-a deferit justitiei pe Dan Voiculescu si pe fiica acestuia Camelia, in dosarul in care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

In cea mai recenta declaratie de avere, Gheorghe Popovici a mentionat ca are doua terenuri in Tulcea, ambele mostenite, un apartament si o casa in acelasi oras, doua masini si o ambarcatiune "Norvegia".

La capitolul datorii, Popovici a trecut un credit bancar de 70.000 de lei, luat in 2010 si scadent in 2020.

In 2011, el a obtinut din salarii 87.768 de lei, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea si de la DNA.

  • Profil Danut Volintiru

Danut Volintiru, propus de ministrul Robert Cazanciuc ca adjunct al lui Popovici, a condus structura DNA de la Gorj, timp de doua mandate de cate trei ani, pana la 5 ianuarie 2012. La acel moment, el a plecat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova, ocupand functia de procuror. La 1 iulie 2013, a fost delegat in functia de procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, la Structura Centrala a DNA.

Cel mai cunoscut dosar de care s-a ocupat Volintiru este "Trofeul Calitatii", in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. La judecarea dosarului, avocatul Irinei Jianu a cerut instantei supreme sa solicite Consiliului Superior al Magistraturii relatii cu privire la traseul profesional al procurorului. Totodata, aparatorul lui Adrian Nastase le-a precizat magistratilor ca aceasta este doar o cerere premergatoare unei exceptii de nulitate pe care o va invoca in viitor, spunand ca daca Volintiru era si sef la DNA Targu Jiu in perioada in care a semnat rechizitoriul, toata ancheta ar fi lovita de nulitate.

Tot Volintiru a lucrat la dosarul lui Dan Ilie Morega, in care acesta a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani de inchisoare cu suspendare, in legatura cu sponsorizari nelegale si obtineri de foloase pentru PNL, in perioada in care acesta era presedintele filialei Gorj a Partidului National Liberal.

In cea mai recenta declaratie de avere, Danut Volintiru mentioneaza ca detine un teren si o casa in Targu Jiu si un cont bancar in care avea, in mai 2012, suma de 4.342 lei. La capitolul datorii, el a trecut un credit bancar de 121.525 de euro, luat in 2010 si scadent in 2038. In 2011, Volintiru a incasat din salariile de procuror 129.026 lei.