Directorul grupului de firme Selina, Calin Roman, cere Parchetului Tribunalului Bihor sa fie audiat si confruntat cu ministrul Dan Sova, care l-a denuntat pentru o presupusa tentativa de mituire a sa, iar reprezentantii grupului spun ca "nu a existat nicio discutie in sensul oferirii vreunei sume", informeaza Mediafax.

Grupul de firme Selina - al carui director general, Calin Roman, a fost denuntat de ministrul Dan Sova pentru o presupusa tentativa de mituire a sa - a transmis, joi seara, un comunicat in care se arata ca informatiile vehiculate nu sunt reale, in sensul ca in timpul intalnirii dintre Roman si ministru, la Beijing, "nu a existat nicio discutie in sensul oferirii vreunei sume de bani".

"In ceea ce priveste informatiile aparute azi (joi - n.r.), in mass-media, referitoare la o pretinsa tentativa de dare de mita, dorim sa precizam ca nu a existat nicio discutie in sensul oferirii vreunei sume de bani. In acest sens, ne-am pus la dispozitia organelor de ancheta penala, solicitand audierea de urgenta pentru orice fel de clarificari ar fi necesare in vederea lamuririi acestei situatii", se arata in comunicat.

Documentul are atasata si o cerere adresata Parchetului Tribunalului Bihor, conform careia directorul Calin Roman, prin avocatul Razvan Doseanu, solicita audierea de urgenta si chiar confruntarea fata in fata cu Dan Sova.

"Solicit respectuos audierea mea de urgenta pentru a da toate lamuririle necesare raportat la informatiile aparute in mass-media, in legatura cu pretinsa fapta penala savarsita de subsemnatul si semnalata de catre ministrul Dan Sova. Solicit, de asemenea, confruntarea de urgenta cu numitul Sova Dan in situatia in care exista contradictii intre declaratiile noastre", se arata in cererea transmisa Parchetului.

______________

Ministrul Dan Sova a declarat joi, pentru Mediafax, ca a depus o plangere penala la DNA impotriva reprezentantului unei mari companii care, in timpul vizitei facute in China, a incercat sa il mituiasca pentru a obtine un contract vizand constructia unui tronson de autostrada.

Sova a declarat ulterior pentru HotNews.ro ca cel care i-a oferit mita este roman, iar tentativa s-a produs in timpul unei vizite in China in perioada 2-7 septembrie, cu ocazia lucrarilor Comisiei guvernamentale romano-chineze de la Beijing. Precizam ca nu este vorba despre vizita delegatiei guvernamentale conduse de premierul Victor Ponta.

Dan Sova nu a divulgat numele celui care a vrut sa-l mituiasca si nici licitatia la care participa.

Plangerea ministrului Dan Sova a fost trimisa de DNA, care si-a declinat competenta in acest caz, Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor. "DNA nu avea competenta in acest caz nici dupa calitatea persoanei, nici dupa fapta", au explicat surse judiciare pentru Mediafax.

Astfel, purtatorul de cuvant al Parchetului Tribunalului Bihor, Cristian Ardelean, a declarat joi, pentru Mediafax, ca plangerea ministrului Dan Sova privind o tentativa de mituire a sa de catre reprezentantul unei firme a fost inregistrata la institutia pe care o reprezinta, pe numele omului de afaceri Calin Roman.

Cristian Ardelean a afirmat ca in dosar se afla plangerea ministrului Sova si cateva acte, printre care si cartea de vizita a lui Calin Roman.

Potrivit acestuia, cercetarile se afla in faza incipienta in acest caz. "In denunt este indicat numele unui martor care ar fi asistat la discutii", a adaugat Ardelean, potrivit caruia acesta va fi chemat la audieri.

  • Patronul Selina respinge acuzatiile: Daca aveam astfel de intentii sau preocupari, mergeam si discutam eu

Calin Roman este directorul general al grupului de firme Selina, patronat de Beniamin Rus.

Patronul companiei, Beniamin Rus, a declarat ca acuzatiile aduse omului de afaceri nu sunt reale.

"Calin Roman a fost intr-adevar in China. Eu trebuia sa ma duc in China. Am fost invitat personal. Stiam ca merg Corlatean si Sova. Daca aveam astfel de intentii sau preocupari, mergeam si discutam eu. Acuzatiile care i se aduc domnului Roman nu sunt reale", a declarat Beniamin Rus.

Numele lui Beniamin Rus a fost legat in mai multe randuri de castigarea unor contracte publice, iar in 2010 a fost acuzat chiar de mituirea mai multor functionari locali din Maramures, judet in care avea un contract de deszapezire. Acuzatia in acest caz a fost, insa, retrasa.

Democrat-liberalii din Bihor au acuzat existenta unei legaturi intre firma omului de afaceri Beniamin Rus, Selina, si Partidul National Liberal, potrivit site-ului bihorstiri.ro.

Grupul Selina cuprinde cinci firme - Selina S.R.L., Trameco S.A, Drumuri Bihor S.A., Selina Invest S.R.L. si Selina Kurdistan -, specializate in constructii, lucrari de infrastructura, transport si mecanizare, iar consortiul are peste 1.500 de angajati si peste 400 de utilaje si echipamente, potrivit site-ului companiei.

Printre activitatile grupului se numara: constructii civile si industriale, restaurari de monumente istorice, lucrari de instalatii, alimentare cu apa, canalizari, sanitare, electrice, incalzire si climatizare, statii de pompare si statii de epurare a apelor uzate, constructii de drumuri si autostrazi, constructii de poduri si podete, constructii hidrotehnice, imbunatatiri funciare, gospodarirea apelor, combaterea eroziunii solului, inchideri de mine, ecologizari si iazuri de decantare, transporturi si mecanizare, inchiriere utilaje, dezvoltare si promovare imobiliara si activitati de turism.

UPDATE: Ministrul Dan Sova a declarat joi seara, intr-o interventie la Romania TV, ca exista un martor care poate confirma faptul ca directorul grupului de firme Selina a incercat sa-i dea mita pentru a obtine un contract cu CNADNR, precum si o inregistrare video a discutiei.

  • "Respectivul om de afaceri a venit la mine si mi-a spus: stiu ca trebuie sa dau spaga pentru a intra la licitatie. Eu vin direct la dumneavoastra sa va dau, asa mi-a spus omul de afaceri care a vrut sa-mi dea mita. Totusi, DNA si-a declinat competenta, a spus ca nu se poate ocupa de acest caz, de cazul omului de afaceri care mi-a oferit spaga. Motivul invocat de DNA este ca nu a existat prejudiciu. Cred ca ar fi fost de competenta DNA sa investigheze acest caz", a declarat ministrul Sova.
  • "Vreau sa precizez ca exista un martor, care este precizat in plangere si este un membru din Consiliul de Administratie al CNADNR si in plangerea formulata la DNA am indicat faptul ca, cu totul intamplator, discutia a avut loc in dreptul unei camere de luat vederi care functiona. Fie am sa ma duc sa depun marturie la Oradea, fie procurorii de la Oradea vor face o comisie rogatorie, asa cum garantez ca din punct de vedere procedural vor face comisie rogatorie si in China, pentru a obtine caseta cu inregistrarea discutiei", a subliniat Dan Sova.

Beniamin Rus, patronul grupului de firme Selina, a intervenit si el in direct, prin telefon, la Romania TV.

  • "Sunt intr-o pozitie nu tocmai dragalasa, e destul de delicat sa contrazici un ministru cu care intentionezi sa ai relatii dintre cele mai bune, pentru ca eu sunt structurat cu grupul de firme tocmai pe lucrari mari. Invitatia a venit si in virtutea faptului ca domnul ministru de Externe ne-a gasit afara undeva, in Irak, unde facem sediul unui minister, dar suntem o firma puternica, relativ mare. De fiecare data cand am lucrat cu CNADNR au avut intarzieri foarte mari la plati, ni se intorc banii undeva la 257 de zile, in medie. Acum nu am de incasat de la ei, pentru ca nu am mai luat lucrari de la ei din 2007".
  • "Daca se reuseste sa se ia inregistrarea de la hotel, veti constata ca discutia a durat mai putin de un minut, din cat am inteles eu. Cat putea sa spuna un director intr-un minut unui ministru? Dupa discutia pe care au avut-o in hol, a fost chemat la masa impreuna cu martorul respectiv. Deci martorul a asistat la discutia care a fost de fapt un monolog al ministrului, care i-a spus (lui Calin Roman, n.r.) ca o sa se adreseze DNA. La discutia de pe hol, unde am inteles ca i-a dat cartea de vizita si un fel de tabel cu participarile noastre. Mi-ar fi placut sa spun ca le bea (Calin Roman, n.r.) pentru ca atunci as fi putut sa cred ca ar fi avut un asemenea moment, dar nu le bea omul", a explicat Beniamin Rus.