Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: “Nu avem cum sa ascundem documente, mai ales despre datele financiare”

de V. Mixich     HotNews.ro
Joi, 10 octombrie 2013, 15:42 Actualitate | Esenţial


Raed Arafat
Foto: Hotnews
O lista a documentelor secrete ale Ministerului Sanatatii care nu pot fi comunicate a fost publicata luni in Monitorul Oficial. Printre acestea se numara rapoartele de control si audit, statele de functii si de plata si alte documente care “pot fi considerate secrete de serviciu”.

Contractele de achizitii sau concluziile actiunilor de control vor putea fi comunicate la cerere. Cum la data aprobarii Ordinului ministrul Eugen Nicolaescu se afla in concediu, acesta a fost semnat de secretarul de stat Raed Arafat care explica, intr-un interviu pentru HotNews.ro, de ce este nevoie de o astfel de lista.

A aparut in Monitorul Oficial o lista a informatiilor din cadrul Ministerului Sanatatii care sunt exceptate de la comunicare, chiar daca solicitarea se face in baza legii accesului public la informatii.
Raed Arafat: Aceasta lista este lista documentelor care nu se comunica pentru protejarea unor date care pot fi considerate confidentiale: date personale, salarii, anumite dispozitii interne care nu au caracter financiar. Dar atentie: scrie clar ca daca aceste date au caracter financiar, atunci ele sunt publicabile si solicitabile.

Deci pot fi comunicate documentele care sunt listate in anexa 3 daca se face cerere pe legea 544 sau nu?
Raed Arafat: Daca se cer documentele respective pe 544, se pot da informatii dar care nu afecteaza caracterul confidentialitatii. Este posibil ca documentul in sine sa nu se dea. Mai ales daca el contine nume de persoane sau incalca confidentialitatea privitoare la salarii. Acestea sunt protejate de lege.

Sunt 23 de tipuri de informatii exceptate de la comunicare mentionate in Monitorul Oficial. Primul
Informatiile secretizate din Anexa 3
Foto: Hotnews
se refera la rapoartele de control si audit. De ce sunt ele exceptate?
Raed Arafat: Pentru ca orice raport de control sau audit poate include nume de persoane sau date care pot aduce atingere unei anumite persoane. Aceste date nu se pot arunca in spatiul public pur si simplu pentru ca asa a decis corpul de control, pana ce ele nu sunt dovedite in justitie. In mod normal ele trebuie examinate si decizia se ia de catre organele abilitate. Poate concluziile raportului se vor publica, dar acele date din raport care ating persoane fizice este posibil sa nu se publice, ci sa se dea doar organelor abilitate care, ulterior, vor decide daca le dau mai departe.

In Monitorul Oficial nu apar toate aceste precizari. Cine va decide daca se vor publica sau nu, ce anume se va publica si ce nu?

Raed Arafat: Daca se solicita dintr-un raport anumite informatii care nu sunt cu caracter personal, acestea se pot da. Dar raportul nu se va comunica, nu se va publica pe site-ul Ministerului daca el contine date care trebuie sa fie protejate, pana ce se va pronunta un organ abilitat in acest sens.

La punctul 10 este mentionat continutul dosarelor privind litigiile in care institutia este implicata. Doar ca, de obicei, atunci cand aceste dosare au ajuns la proces ele sunt deja publice.
Raed Arafat: Sigur. Dar pana ce ajunge acolo sa nu fie publicabil. Daca exista un litigiu si se fac anumite documente care urmeaza sa fie lucrate, este posibil ca publicarea lor sa nu fie oportuna in acel moment. In clipa in care au ajuns la tribunal, normal ca ele devin publice.

De ce in anexa sunt mentionate si documente clasificate si informatii din categoria informatiilor clasificate. Acestea oricum nu sunt publice. De ce s-a considerat necesara mentionarea lor?
Raed Arafat: Pe aceste aspecte si pe aceste documente a lucrat personalul tehnic si ulterior s-a avizat de catre mai multe directii. Cei care au lucrat au decis sa scrie tot ce nu se comunica, inclusiv sa se revina si sa se mentioneze documentele clasificate. Si daca nu se scria acolo, documentele clasificate oricum nu se comunicau. Poate au vrut sa fie mai clar ordinul respectiv.

La punctul 22 sunt mentionate “documente ce pot fi considerate secrete de serviciu”. Cine decide ce documente anume “pot fi considerate” secrete? 
Raed Arafat: Exista un departament al ministerului care se ocupa cu asta.

Sub acest punct pot fi incluse o multime de documente.
Raed Arafat: Acest departament al ministerului se ocupa de documentele care se clasifica in secret de serviciu si in documente clasificate. Intr-adevar exista documente care pot fi considerate secret de serviciu. Aceste documente nu se publica. Dar, inca o data, nu este nicio intentie de a ascunde informatii publice pentru ca informatiile publice vor trebui date. In final, daca cineva considera ca un document al Ministerului Sanatatii este clasificat si, ulterior, cineva ne solicita date despre el, chiar si prin tribunal, tribunalul poate considera ca acest document nu trebuia clasificat si il va da publicului. Asadar nu avem cum sa ascundem aceste documente, mai ales despre datele financiare. Datele financiare sunt extrem de transparente pentru ca toate cheltuielile spitalelor, toate cheltuielile publice sunt publicate pe site-urile lor. Scrie clar ca ordinele care au caracter financiar sunt comunicabile.

De ce ati semnat dumneavoastra acest ordin si nu ministrul Eugen Nicolaescu?
Raed Arafat: Pentru ca s-a intamplat sa-l inlocuiesc pe domnul ministru in perioada respectiva si atunci l-am semnat printre documentele care au avizare completa din toate directiile ministerului. Cand toate directiile au avizat un document, inclusiv juridicul, si ministrul nu este, atunci cineva semneaza in locul sau pentru ca activitatea ministerului sa mearga mai departe.

De ce a fost nevoie de acest ordin?
Raed Arafat: Toate ministerele au facut astfel de ordine. A fost, daca nu gresesc, o prevedere prin care s-a cerut fiecarui minister sa stabileasca clar care este lista documentelor [comunicabile, n.r.] din ministerul respectiv. Nu este vorba doar despre Ministerul Sanatatii, nu este o initiativa proprie a ministrului sanatatii.

Un comunicat oficial dat publicitatii pe 10 octombrie anunta ca ministrul Sanatatii "a dispus secretarului de stat Raed Arafat si secretariatului general al MS sa revizuiasca prevederile Ordinului mai sus mentionat, urmand ca in urmatoarea saptamana sa prezinte ministrului Eugen Nicolaescu propuneri de amendare a acestuia".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5129 vizualizari

 • +13 (15 voturi)    
  Ponta, acum oficial esti DICTATOR (Joi, 10 octombrie 2013, 16:03)

  pedepsitorul [utilizator]

  Excrocii isi secretizeaza devalizarea bugetelor statului !

  Mafia PSD , inca o o decize legala folosita in favoarea crimei organizate!
  • -6 (6 voturi)    
   probabil... (Joi, 10 octombrie 2013, 17:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

   da cand base facea cam aceleasi lucruri, nu stiati cum sa-l aparati....
   • +7 (7 voturi)    
    probabil (Joi, 10 octombrie 2013, 18:34)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    daca ai veni macar cu un exemplu te-am lua in serios :)
  • 0 (0 voturi)    
   jaf a facut ponta si in tg-jiu (Luni, 4 noiembrie 2013, 17:09)

   maria [anonim] i-a raspuns lui pedepsitorul

   Domnule Arafat, va scriu si eu o problema,care este la spitalul de urgenta Tudor- Vladimirescu din Targu-jiu. Cred ca este o problema deoarece eu si alti consideram ca nu mai este vorba de "sanatatea omului bolnav"atat timp cat se inchide bucatariea unui spital pe motive foarte neintemeiate(adica economii de 10-12% se spune de la conducerea Consilului).Un spital in centrul Orasului, un spital de urgenta, cu un numar destul de mare de bolnavi, se ajunge in iarna chiar si la 330-400 de bolnavi, un spital care decand ma stiu s a gatit in bucatariea proprie, nu sa adus mancare cu masini improprii de transportat, cu bidoane din care sa se distribuie prin curtea spitalului la sectii(cum mai este cazul unui spital tot in oras la Tg- jiu, adica la cel vechi sub numele de "spitalu de la pasarele"unde se transporta mancarea in bidoanele din care se duce mancare odata la porci spitalelor, si se imparte prin curtea spitalului mai sus numit, fie iarna fie vara, fie ploie fie zapada)este bosibil Dl. Secretar Arafat ce pot face cei de la Consilul local decand suntem sub coordonarea lor? este posibil Dl. Secretar sa se externalizeze bucatariile si spalatoriile si in loc sa fie bine este rau, si foarte rau? Adica in spitalul de la Sadu-Gorj...se aduce mancare stricata, (acra)de la patroni ...priviati cu care cei in masura au semnat comunul acord? E posibil Dl. Arafat asa ceva? noi servim omul pentru sanatate sau sa moara mai repede?Atunci spunem ca nu ne mai trebuie analize, halate(care le cumparam pe bani nostri)...pt ca noi muncim pentru oameni de pe camp, de la sapa, nu pentru bolnavi.Nu sau facut nici o imbunatatire in cadru omului de rand, in cadrul omului care munceste de jos, nu sau dat sau redus din birouri care sunt destul de multi, fata de muncitori, decat externalizari din omul de jos, controlati peste tot, jigniti, injositi ca sunt muncitori, muncesc si neplatiti corespunzator.De exemplu tot in sanatate este posibil sa munceasca un om la 200-300 de bolnavi singur?
 • +14 (14 voturi)    
  Eh..... (Joi, 10 octombrie 2013, 16:03)

  translativus [utilizator]

  .....acum sa vedem reactiile diversilor parerologi in frunte cu Nicolaescu.
  Aveti grije cum dansati si nu cumva sa va vina ideea sa il demiteti pe Arafat. Se va lasa iar cu manifestatii si caderi de guverne.
  Asa ca, ciocul mic si joc de gleze ! Ati luat-o si de data asta !
 • +11 (13 voturi)    
  Dragut (Joi, 10 octombrie 2013, 16:17)

  sile [anonim]

  Deci implicit, documentele nu (mai) sunt publice. Daca le cereti, poate vi le dam. Ori stim foarte bine cum raspund autoritatile unor astfel de solicitari chiar si azi, cand sunt obligate sa raspunda: refuza pur si simplu.
 • +8 (12 voturi)    
  Bravo doctore! (Joi, 10 octombrie 2013, 16:41)

  corvus coraX [utilizator]

  Mai bine rămâneai director la SMURD şi acum aveai statuie în Târgu-Mureş. Ai intrat în politică şi, după cum se vede, devii tot mai mult politician şi tot mai puţin doctor. Să-ţi fie ruşine!
  • +5 (7 voturi)    
   nu degeaba (Joi, 10 octombrie 2013, 18:36)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   a sarit base la el. stia el ceva :)
   dar tugulanu roman a fost atins la sentiment si a iesit in strada... acum incepem sa vedem pt cine:)
 • +8 (8 voturi)    
  Stat versus Mafia. (Joi, 10 octombrie 2013, 17:13)

  Supravietiutorul [utilizator]

  Mafia este mai mare decat statul!
 • +5 (9 voturi)    
  Arafat (Joi, 10 octombrie 2013, 17:26)

  Gg [anonim]

  mai vedem cu timpul, dar se pare inca o data ca spusele marinarului au avut un sambure de adevar.
  Cum a fost si cu meseriasii, tinichigii, ospatari spuneau smecherii glumeti, s-a adeverit si aia.
  Vom vedea cum evolueaza si mister arafat.
  Fain proverb, decat codas la oras mai bine-n SMURD stateai fruntas!
 • +1 (1 vot)    
  Diferente (Vineri, 11 octombrie 2013, 0:28)

  fane_grija [utilizator]

  Lumea civilizata dezbate despre nevoia de transparenta in deciziile politice si administrative pentru responsabilizarea persoanelor cu raspundere la noi se merge in sens invers.

  Practic se justifica copilaresc cum se vor sifona banii din sistemul public de sanatate
 • 0 (0 voturi)    
  Arafat securist (Luni, 14 octombrie 2013, 13:57)

  Cris [anonim]

  Deci Arafat si-a dat arama pe fata...banii(primiti) vorbesc...pai vreti sa se afle contractele "bune" si sa se faca legatura cu firmele lui de casa??? RUSINEEE!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Sunt foarte bonlava (Duminică, 5 ianuarie 2014, 19:19)

  Stanescu Georgeta [anonim]

  Dl. Subsecretar de Stat al Ministerului de sanatate , intr-o disperare mare pt. sanatatea mea ,cu respect cititi-mi mesajul disperat. Am 53 ani , sunt din Rm-sarat , buzau .Sunt bonlava de la varsta de 24 ani suferind de mai multe operatii ,colicist scos chist ovarian , piept stang operat. De atunci am ramas cu multe boli ,anume cefalee inapetenta, varsaturi ,astenie fizica ,ameteli, frisoane junghi toracic ,tuse productiva . Tin sa-i multumesc doar D-nei DR Negoeas Georgeta ,sectia boli infecto-contagioase facandu-si mila de mine am mai fost internata la dansa ,facandu-mi unele investigatii constatand ca am o stare gen. mediocra , vultuos, murmur vezicular innasprit, Zg cardiace ritmice ,astenie fizica marcata, AV 80/min., Ta 120/80MMHG, raluri subilante si suflante diminuate bilateral, crepitatii la baza drt., dupa traumatism costal , facandu-mi tratament cu cefort, gentamicina , algocalmin, panadol ,ACC200 si omez .Diagnostic principal DRG1; J15.9Pneumonie bacteriana, nespecificata si gusa nespecificata. Stare la extrnare ; ameliorat. D-le Subsecretar de Stat al Ministerului de sanatate dupa 12 03 2013 .am ajuns la urgente la spitalul nostru dar cu coasigurare de 3luni ,urmand sa-mi prelungiasca fica mea Stanescu Ramona care este salariata si ma are sub ingrijire, neavand bani nici ea nu mai stie cum sa afle exact ce am pt. ca are si un copil minor 15ani la liceu . Asa cum sunt cu coloana deformata inca dz. imi mai da putere pt. cateva ore de munca pt. a supavetui si a-mi cumpara cateva medicamente pt. tensiune,.In disperare ,fiindu-mi f. rau am riscat si m-am imprumutat la o vecina de o 100 lei si mi-am facuto ecografie abdominala la Clinica New Medinvest Rm-sArat, spunandu-mi sa-mi fac o serie de analize care costa f. mult banuindu-ma de hepatitaC. Nu mai am bani pt. a-mi cauta sanatatea, am 53 de ani ,nu stiu ce am de facut DL subsecretar de stat va rog daca puteti sa ma ajutati usile sunt inchise fara bani. Multumesc pt, intelegere. Stanescu Georgeta
 • 0 (0 voturi)    
  Adeverinta pentru grad principal (Vineri, 17 ianuarie 2014, 23:06)

  Pascanut Mihaela [anonim]

  Domnule Secretar de Stat al Ministerului Sanatatii,sunt asistenta medicala si vorbesc in numele mai multor persoane care sunt in situatia mea.Luna trecuta am sustinut examenul de grad si inca nu au venit adeverintele,iar noi avem nevoie de ele deoarece acestea ne ajuta la serviciu pentru a ne mari salariile. De asta am si dat examenul, nu?Pe mine insa m-ar ajuta foarte mult la inscrierea la un concurs pentru obtinerea unui loc de munca, una din conditii fiind sa ai gradul dat,de aceea am nevoie urgent de adeverinta.Va rog din suflet sa aveti in vedere acest aspect si sa le semnati cat mai repede cu putinta. Va multumesc anticipat!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by