Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al Tarom, este cercetat de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru un posibil conflict de interese, el fiind in acelasi timp presedintele Consiliului de Supraveghere al Unicredit Tiriac Bank, parte a Tiriac Holdings ce detine si Tiriac Air, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate situatiei. Cercetarile au fost demarate dupa ce Pascariu a refuzat in repetate randuri sa-si depuna declaratia de avere. Tiriac Air este una dintre companiile contractate de catre presedintia Romaniei pentru zborurile internationale ale presedintelui Basescu dupa ce la inceputul anului, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, si conducerea Tarom ridicau problema costurilor inchirierii avioanelor de catre seful statului.

Dan PascariuFoto: Agerpres

Inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au demarat o cercetare pentru un posibil conflict de interese in cazul presedintelui CA Tarom, Dan Pascariu, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situatiei.

Pascariu este in acelasi timp presedintele Consiliului de Supraveghere al Unicredit Tiriac Bank, parte a Tiriac Holdings ce detine si Tiriac Air. Potrivit acelorasi surse, Pascariu a fost informat de investigatia ANI.

Cercetarile au pornit dupa ce Pascariu a refuzat in repetate randuri sa-si depuna declaratiile de avere si interese. Surse apropiate situatiei au precizat pentru HotNews.ro ca, in cele din urma, Pascariu si-a depus declaratiile sub amenintarea unor amenzi repetate si a unei plangeri penale.

"Nu am depus-o [n.r. declaratia de avere] pentru ca am clauze de confidentialitate cu alte companii cu care sunt asociat si nu pot sa incalc acele clauze. Probabil mai sunt si altii in aceeasi situatie. Mai bine platesc amenda ANI decat sa nu respect clauza, noi nu suntem functionari publici", a spus presedintele Tarom (sursa)

Tiriac Air este una dintre companiile contractate de catre presedintia Romaniei pentru zborurile internationale ale presedintelui Basescu. Decizia presedintiei vine dupa ce la inceputul anului, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu ridica problema costurilor suportate de stat pentru inchirierea aeronavei prezidentiale de la Tarom.

Atunci, presedintele CA Tarom, Dan Pascariu a iesit public si a cerut Administratiei prezidentiale sa confirme daca doreste continuarea sau rezilierea contractului pentru inchirierea aeronavei Airbus A310.

"Nu voi mai utiliza aeronava Tarom pusa la dispozitie", a spus seful statului, intrebat cum comenteaza solicitarea companiei.

El a precizat ca nu este nevoie de rezilierea niciunui contract, in conditiile in care "angajam acest avion charter asa cum angajeaza orice companie".

"S-a propagat o minciuna ca se cheltuiesc 7 milioane de euro cu avionul pentru presedinte, nu e adevarat. La nevoie, cand va fi nevoie, voi lua in charter un avion de la o companie straina, ca se ne spuna atunci guvernul cat costa. Nu mai folosesc avioane Tarom, asa cum am decis sa nu mai folosesc nici avioane Romavia, la vremea respectiva", a subliniat Traian Basescu.

Pe langa aceasta investigatie si controversele generate de refuzul sau de a-si depune declaratiile de avere, Dan Pascariu a mai fost in centrul unui adevarat scandal legat de reducerea mandatului managerului privat de la TAROM, belgianul Christian Heinzmann.

Pascariu a recunoscut ca l-a fortat pe Heiznmann sa-si semneze reducerea mandatului.

"Eu i-am dat optiuni, dumnealui a ales-o pe cea care a considerat ca e cea mai favorabila. Sa-si dea demisia sau sa fie demis", a declarat Pascariu.