VIDEO Avocatul Poporului a contestat la CCR Ordonanta de urgenta privind insolventa. Prevederile incriminate: suspendarea licentei audiovizuale ca urmare a deschiderii procedurii de insolventa si aplicarea ordonantei la procedurile de insolventa aflate in derulare la momentul intrarii in vigoare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 9 octombrie 2013, 11:32 Actualitate | Esenţial


Avocatul Poporului, Anastasiu Crisu, a contestat, miercuri, la Curtea Constitutionala Ordonanta de urgenta privind insolventa, invocand lipsa conformitatii unor dispozitii legale din actul normativ fata de articolul 1 alineatul 5 si articolul 15 alineatul 2 din Constitutie. Articolele incriminate sunt cel ce prevede suspendarea licentei audiovizuale ca urmare a deschiderii procedurii de insolventa in cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului si cel referitor la aplicarea ordonantei si in cazul procedurilor de prevenire a insolventei sau de insolventa aflate in derulare la intrarea in vigoare a actului normativ.
 • Vezi atasat comunicatul de presa al Avocatului Poporului si exceptiile de neconstitutionalitate invocate de acesta.
In sesizarea trimisa Curtii Constitutionale, Avocatul Poporului semnaleaza exceptii de neconstitutionalitate la articolul 81 alineatul 3 si la articolul 348 din textul Ordonantei privind Codul insolventei. Articolul 81 este controversatul articol ce prevede ca "In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului".Articolul 348 al Ordonantei prevede ca "(1) Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la data de 25 octombrie 2013. (2) Prezenta ordonanta de urgenta se aplica si procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare la data intrarii sale in vigoare, cu exceptia dispozitiilor art. 183-203, care se aplica doar cererilor introduse dupa data intrarii in vigoare a acesteia."

Avocatul Poporului arata, in sesizarea sa, ca potrivit articolului 1, alineatul 5 din Constitutie
("In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie"), "se instituie o obligatie generala, impusa tuturor subiectilor de drept, inclusiv puterii executive care, in activitatea de legiferare, trebuie sa respecte Legea fundamentala a tarii si sa asigure calitatea legislatiei. Este evident ca pentru a fi aplicat in intelesul sau, un act normativ trebuie sa fie precis, previzibil si totodata sa asigure securitatea juridica a destinatarilor sai."

 • Avocatul Poporului: Principiul previzibilitatii, prevazut in Constitutie si nerespectat de Ordonanta

Avocatul Poporului mai arata ca OUG 91/2013 privind insolventa include, intr-un singur act normativ, legislatia generala (aplicabila tuturor operatorilor economici), legislatia speciala (incidenta institutiilor de credit si societatilor de asigurare/reasigurare), reglementarea insolventei grupurilor de societati, precum si a insolventei transfrontaliere. De asemenea, sunt reglementate in noul act normativ modificari ale procedurilor desfasurate in fata judecatorului sindic, aplicabile proceselor aflate pe rolul instantelor de judecata.

"In activitatea de elaborare, modificare sau abrogare a unor acte normative, care contin norme de procedura, principiul securitatii juridice trebuie privit in intreaga sa dimensiune, cuprinzand, in principal, urmatoarele exigente: neretroactivitatea legii, accesibilitatea si previzibilitatea acesteia. (...) Este evident ca pentru a fi aplicat in intelesul sau un act normativ trebuie sa fie precis, previzibil si totodata sa asigure securitatea juridica a destinatarilor sai", se arata in sesizare.

De asemenea, Avocatul Poporului subliniaza, in sesizarea sa, ca principiul previzibilitatii impune ca autoritatile publice sa normeze relatiile sociale prin adoptarea de acte normative care sa intre in vigoare, in cazuri justificate, dupa trecerea unei perioade rezonabile de timp, astfel incat sa permita oricarei persoane sa poata recurge la consultanta de specialitate in vederea adoptarii unei atitudini potrivite. "Lipsa unei asemenea exigente a normelor juridice determina o nesiguranta a raporturilor juridice, care poate avea ca efect vatamarea drepturilor subiectilor de drept vizati de ipoteza normei legale. Totodata, asigurarea securitatii juridice trebuie observata cu mai mare strictete in cazul regulilor cu implicatii si consecinte financiare, incat cei vizati de acestea sa cunoasca precis intinderea obligatiilor impuse. (...) In aceste conditii, dispozitiile art. 348 din OUG 91/2013, care prevad ca noile reglementari se aplica tuturor procedurilor aflate in derulare la data intrarii in vigoare a actului normativ, cu exceptia prevederilor art. 183-203, nu sunt constitutionale", se arata in document.

Autorul sesizarii mai precizeaza ca dispozitiile care fixeaza un regim juridic distinct pentru debitorul aflat sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului pot fi considerate neconstitutionale in raport cu art. 1 alin. (5) din Constitutie, intrucat subiectii de drept cu privire la care s-a declansat procedura de insolventa sub imperiul legii vechi nu au posibilitatea sa prevada ca o reglementare ulterioara le va afecta insasi existenta acestora ca subiecti de drept privat. "In unele cazuri, in perioada de observatie specifica materiei insolventei, cuprinsa intre deschiderea procedurii si confirmarea planului de reorganizare (care poate dura intre 45 de zile si o perioada nedeterminata obiectiv, in functie de numarul creditorilor si de actiunile intreprinse de acestia), unii debitori sunt impiedicati sa-si desfasoare efectiv activitatea. In ceea ce priveste neconcordanta dispozitiilor art. 348 din OUG 91/2013 in raport de art. 15 alin. (2) din Legea fundamentala, consideram ca acestea au caracter retroactiv intrucat se aplica si procedurilor aflate in derulare incepand cu data intrarii in vigoare a acesteia."

 • Avocatul Poporului: Interpretarea diferita a principiului neretroactivităţii, neconstitutionala

Avocatul Poporului mai subliniaza in sesizarea sa faptul ca normele legale criticate acţionează asupra fazei iniţiale de constituire a situaţiei juridice, modificând în mod esenţial regimul juridic creat prin depunerea cererilor de deschidere a procedurii insolvenţei, cu încălcarea principiului tempus regit actum: "În legătură cu cele menţionate, precizăm că la stabilirea sferei de acţiune în timp a legii trebuie să se ţină cont atât de prioritatea noii legi faţă de cea veche, dar şi de siguranţa raporturilor juridice, care presupune ca acestea să nu fie desfiinţate sau modificate, fără un motiv de ordine publică. A da o interpretare diferită principiului neretroactivităţii înseamnă, pe de o parte, a-i solicita subiectului de drept, încă de la data introducerii cererii, o anumită conduită care nu era prevăzută de lege, iar, pe de altă parte, a admite faptul că soluţionarea cererii acestuia este supusă unor factori aleatori, interveniţi în perioada de observaţie specifică procedurii insolvenţei."

Avocatul Poporului atrage atentia că principiul previziunii legitime se opune unei astfel de interpretări a legii, fiind obligatoriu ca normele tranzitorii din OUG să respecte exigenţele impuse de dispoziţiile privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, potrivit cărora acestea ''trebuie să asigure, pe o perioadă determinată, corelarea celor două reglementări, astfel încât punerea în aplicare a noului act normativ să decurgă firesc şi să evite retroactivitatea acestuia sau conflictul între norme succesive".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5765 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  Trebuie schimbat!!! (Miercuri, 9 octombrie 2013, 11:33)

  Johanis [utilizator]

  Trebuie neaparat schimbat si Avocatul Poporului! Pai asta chiar nu-ntelege ca "nu e bine, domnu' avocat!". Cata prostie mai inghite politica romaneasca? Oare cat de mult vom indura toate aceste "comunisme"? Ne apropiem de 25 de ani de cand am inlaturat comunismul si usor, usor ne intoarcem de unde am plecat. Merita, domnule Premier?
  • +1 (1 vot)    
   da' de ce sa-l schimbe (Miercuri, 9 octombrie 2013, 17:48)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   ca n-a facut nimic.
   doar s-a impacat Ponta cu Guse.
 • +19 (21 voturi)    
  In sfarsit! (Miercuri, 9 octombrie 2013, 11:38)

  Nationalistul [utilizator]

  Se pare ca s-au aliniat astrele si l-au facut si pe acest "AVOCAT AL GUVERNULUI" sa tina cu "POPORUL".
  • +6 (6 voturi)    
   Nu zice hop! (Miercuri, 9 octombrie 2013, 15:11)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Nationalistul

   Iata un articol extrem de interesant, legat de jocul de glezna al Avocatului Poporului in legatura cu aceasta problema!
   "Un comunicat foarte important de la APADOR CH în care atrag atenţia despre cum a ocolit avocatul poporului chestiunea esenţială, problema discriminării, în sesizarea către Curtea Constituţională. Cu alte cuvinte, s-a prefăcut că reacţionează, dar de fapt a întins o cursă: a ocolit problema de fond, de ce doar presa este lovită prin ridicarea de licenţă în cazul insolvenţei?

   APADOR-CH protestează fată de modul superficial si lacunar în care a înţeles Avocatul Poporului să atace la Curtea Constitutională Ordonanţa de urgenţă nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

   Avocatul Poporului a ocolit în sesizarea de neconstituţionalitate problema esenţială ridicată de art. 81 alin. 3 din OUG nr. 91/2013 si anume caracterul vădit discriminator al reglementării, care prevede suspendarea licenţei doar în cazul societăţilor media (licenţa audiovizuală), nu si suspendarea licenţelor altor societăţi decât cele media. Acest tip de reglementare discriminatorie încalcă art. 16 al. 1 din Constituţie, care interzice discriminarea. Avocatul Poporului nu a menţionat însă această încălcare evidentă a Constituţiei în motivarea în fapt si în drept a excepţiei de neconstituţionalitate.

   Avocatul Poporului s-a rezumat la a ataca prevederile din ordonanţă care retroactivează. Este corect. Dar este si incomplet în mod grav, deoarece restrângerea sesizării de neconstituţionalitate la aspectul privind retroactivitatea nu înlatură efectul discriminatoriu al art. 81 alin. 3, care va permite, în continuare, suspendarea licenţei doar pentru societăţile media. Astfel, ameninţarea gravă privind libertatea presei nu este înlăturată, ci, indirect, confirmată prin omisiunea Avocatului Poporului."

   APADOR-CH cere public Avocatului Poporului să urmeze căile legale pentru a-si completa de urgenţă sesizarea de neconstituţionalitate."
 • -25 (25 voturi)    
  decădere (Miercuri, 9 octombrie 2013, 11:41)

  Mazeta [utilizator]

  Cât a putut, Băsescu a dat ordine parlamentului și primului ministru. Când n-a mai mers, a ordonat miniștrilor, apoi procurorilor, acum avocatului poporului. Din ce în ce mai jos. Ce urmează, „nu e bine, domnu' paznic”?
  • +15 (17 voturi)    
   Mai Mazeta, somn usor (Miercuri, 9 octombrie 2013, 12:43)

   vasile78 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   De ce mai intri tu pe hotnews? Nu mai bine dormi?
   • +10 (10 voturi)    
    Ce sa faca si el! (Miercuri, 9 octombrie 2013, 12:56)

    Sani [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

    Mazeta asta este ca Ponta:
    Daca zice Basescu ca-i alba, pentru el este sigur neagra.

    Bai Mazeto, Basescu spune ca acum, la ora 13.00 este zi si limina.

    Dupa capul tau de politruc antibasist, ai zice probabil ca este de fapt noapte, si intuneric!

    PS: Bai, eu cred ca USL-amul are o singura ideologie: ANTIBASISM!
    Habar n-au ei de stanga, dreapta, etc....ei stiu una si buna.
    Ca BUNICA!
   • +7 (7 voturi)    
    Treaba lor e sa schimbe subiectul dezbatut. (Miercuri, 9 octombrie 2013, 13:26)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

    Nu le mai raspundeti. E destul un vot negativ.
 • +5 (5 voturi)    
  Frectie la picior de lemn (Miercuri, 9 octombrie 2013, 11:43)

  Marius Ogrean [utilizator]

  Nu se contesta ridicarea licentei institutiilor media daca sunt in insolventa.
  • +11 (11 voturi)    
   Se contesta dar (Miercuri, 9 octombrie 2013, 12:44)

   Marius Ogrean [utilizator] i-a raspuns lui Marius Ogrean

   ...se refera doar la retroactivitate.

   Mi se pare mai convingator cum a zis Basescu, ca e regim discriminatoriu pentru presa.
 • +14 (14 voturi)    
  Avem! (Miercuri, 9 octombrie 2013, 11:43)

  mariage [utilizator]

  Sa vezi si sa nu crezi, avem un Avocat al Poporului! Sa mai zica Basescu ca n-a contestat nimic la CC...
 • +9 (9 voturi)    
  avocatul psd, pardon poporului exista ! (Miercuri, 9 octombrie 2013, 11:46)

  fosta zoezoe [utilizator]

  Nu e o fantoma.Sa vedem si ce si cum a contestat in marea sa marimie !!?
 • +14 (14 voturi)    
  ce abureala ieftina (Miercuri, 9 octombrie 2013, 11:55)

  edif [utilizator]

  e avocatul lui peste nu al poporului. cum poate fi avocat al poporului numit de partidul de la putere? nu se vede ca tace ca pestele?
 • +12 (12 voturi)    
  avocatul cui ??? (Miercuri, 9 octombrie 2013, 11:56)

  gica43 [utilizator]

  Chiar a avut voie de la usl sa conteste o...emanatie a acestei coalitii?!?! De fapt,o data la un an se poate admite o astfel de "greseala" chiar si de catre usl.
 • +10 (10 voturi)    
  A-nviat mortu' ! (Miercuri, 9 octombrie 2013, 12:06)

  ecolocart [utilizator]

  Sa vezi si sa nu crezi!
 • +9 (9 voturi)    
  Asta-i una! (Miercuri, 9 octombrie 2013, 12:14)

  Luk [utilizator]

  Si doar ieri a iesit Basescu...
 • +11 (11 voturi)    
  la solicitarea lui basescu? (Miercuri, 9 octombrie 2013, 12:41)

  lucyan [utilizator]

  a mai facut vreo contestatie pana acum de cand l-a numit tandemul ponta crinulet?
  de exemplu eu as vrea sa conteste noul cod rutier care da dreptul soferilor sa consume alcool, deci nu este asa cum spunea ponta ca vrea sa schimbe codul rutier ca sunt prea multe accidente si prea multe victime... din moment ce dai liber la alcool cand noi nu avem drumuri, nu avem parcari, stam vai de noi la infrastructura, e clar ca noul cod rutier este pentru marirea exagerata a amenzilor, ori imi pare neconstitutional acest lucru, prin constitutie statul trebuie sa-si protejeze cetatenii, ori alcoolul la volan numai protectie in plus nu asigura cetatenilor
  de asemenea si nivelul amenzilor este exagerat de mare in raport cu salariul minim din romania
  daca mai luam in calcul si profesionalismul politiei romane, care in loc sa previna sta la panda sa vada pe cine mai amendeaza, modul de interpretare a codului rutier, pentru orice fleac de contraventie amenzile sunt usturatore-de exemplu s-a ars un bec in timpul mersului, etc., ajungi ca sa nu mai poti intretine nici persoana ta, daramite familia, ori in constitutie este garantat deptul la un nivel de rtrai decent, nu? pai tu daca imi iei venitul pe luna din doua amenzi aiurea, din ce mai traieste omul respectiv?
  • +2 (2 voturi)    
   Subscriu. (Miercuri, 9 octombrie 2013, 12:58)

   TheTrinitY [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

   In mare parte de acord. Cea mai mare parte.

   Nu sunt de acord aici cu amenzile .. sunt bune cat mai mari .. dar intr-adevar, aplicate intr-un mod inteligent.

   In rest, subscriu total ! Mai ales la partea cu alcoolul .. daca bea nevastamea o juma de pahar de bere, sub 0.1 alcoolemie .. e praf ! Si conform legii, poate sa iasa binemersi pe sosele !

   Traditionalul JOS ILIESCU !
   • +2 (2 voturi)    
    nu faci educatie rutiera (Miercuri, 9 octombrie 2013, 15:33)

    lucyan [utilizator] i-a raspuns lui TheTrinitY

    marind amenzile exagerat de mult in raport cu veniturile, este ca si cand iti educi copii, nevasta, cu cureaua, cand poti foarte bine din vorba buna sau pedepse, gen nu mai iesi afara, nu mai mergi in tabara, nu mai cumperi parfumul ala...
    si codul rutier actual avea amenzi destul de mari, problema este ca nu se incasau si ca le plateau (primeau) doar prostii... asa ca noile amenzi vor da o baza mai solida "negocierilor" cu nenea militianu'...
    si codul rutier actual sanctiona dur pe cei care provocau accidente sau victime, numai ca nenea judecatorii aplicau (si vor aplica) legea dupa ureche, aplicand pedepse gen inchisoare cu suspendare si frecventarea de cursuri rutiere... pai asta numai educatie rutiera nu este...
    ar trebui educati judecatorii si, foarte important, politistii, ca ei aplica codul rutier, numai ca ei cand sunt sanctionati sunt mutati la alta unitate, eventual pe o functie mai mare...
    daca am avea infrastructura, o politie instruita si pusa sa previna incalcarile codului rutier, dirijarea traficului, nu ar fi o problema noile amenzi, dar in conditiile din tara noastra nu se va realiza nimic, tot cei cu venituri modeste vor trudi pentru buget si plan la amenzi, cei care isi permit si care incalca grosolan codul rutier vor scapa bine mersi si de acum incolo...
  • 0 (2 voturi)    
   esti cam mincinos (Miercuri, 9 octombrie 2013, 12:59)

   Troller [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

   Dar sunt de acord cu ultimul paragraf
   • +2 (2 voturi)    
    pai ultimul paragraf (Miercuri, 9 octombrie 2013, 15:39)

    lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Troller

    este esenta, amenzile exagerat de mari te pune in imposibilitatea de a mai intretine familia si persoana ta, motiv pentru care il consider neconstitutional codul rutier...
    partea cu alcoolul am scris-o pentru a arata ca scopul a fost de marire exagerata a amenzilor, nicidecum prevenirea accidentelor, din moment ce sunt multe persoane care de la o bere devin super euforici
    avocatul poporului a fost numit de usl, anul trecut inainte de a da lovitura de stat, pentru a nu mai contesta oug-urile emise de guvernul ponta, care ca prim ministru legaliza prin oug toate ilegalitatile usl, iesea in fata si spunea ca parlamentul, nu el a hotarat, in schimb mergea si el in parlament si vota, ca deputat probabil....
    el mereu a avut o dubla personalitate...
    cate contestatii are acest avocat al poporului?simpla curiozitate...
    unde este minciuna?
 • +3 (3 voturi)    
  Mesajul este clar! (Miercuri, 9 octombrie 2013, 13:11)

  Sani [utilizator]

  A luat "Jupanul" fraiele in mana!

  Ba, adevarul este ca decat USL-ama Interlopiada, mai bine cu Jupanul!

  Asta-i tara de cacao in care traim, cautam variantele posibile.
  Pana la democratiile vestice mai avem vreo 100 de ani pe putin.

  Ponta & Antonescu, va asteptam la DNA! Sper cat mai curand. Cade cortina peste USL-ama!
  Iliescu...pe cand la vorbitor?
 • +2 (2 voturi)    
  La capataiul muribundului (Miercuri, 9 octombrie 2013, 13:20)

  Frank777 [utilizator]

  Se cearta peste muribunda economie romaneasca.Fiecare vrea sa ia ceva din avere inaintea celorlalti.
  Si-au pierdut orice rusine.
  Populatia se uita la politicieni care vezi doamne au fost alesi democratic si trimisi in parlament sa ii reprezinte cum fura halci din economia romaneasca.
  Fac legi pentru a isi facilita si acoperi furturile. Si o fac fara rusine.
  Ei zic ca au fost trimis de popor sa faca asta .Adica sa fure.Au acoperire democratica.
  Poate sa fure democratic dupa legi facute de ei.
  Ca sacali s-au napustit asupra economiei.
  Populatia nu i-a votata pentru asta.
  Nu le pasa.4 ani fura linistit. La alegeri vad ei cum se scot.
  Este normal ca EU sa respinga ca pe un organ bolnav cloaca asta politica.
 • +3 (3 voturi)    
  mazeta linistete- te (Miercuri, 9 octombrie 2013, 13:25)

  hmara [utilizator]

  Nu te agita, Base nu se coboara pana la nivelul tau, la nivel de paznic.
  Parca " paznic" ai spus, nu ?
  Uff, creiere spalate mai sinteti. Unii.
 • +7 (7 voturi)    
  dupa efortul.... (Miercuri, 9 octombrie 2013, 13:37)

  nedumeritu [utilizator]

  depus de avocatul poporului la aceasta unica contestatie, il putem lasa sa isi continue somnule pentru urmatoarele jdemii de OUG. Ii urez somn usor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by