Ziua Holocaustului in Romania a fost marcata pentru prima oara in anul 2004, la 9 octombrie, fiind instituita printr-o hotarare de guvern (HG nr. 672/5 mai 2004), la propunerea Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, condusa de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, si a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, noteaza Agerpres.

La data de 9 octombrie 1941, a inceput deportarea fortata a populatiei evreiesti din Basarabia si Bucovina, in Transnistria.

Cu prilejul Zilei Holocaustului in Romania, se mentioneaza in HG, ''vor fi organizate actiuni culturale, simpozioane, mese rotunde si alte actiuni cu tematica specifica'. Autoritatile administratiei publice 'vor acorda sprijin de specialitate pentru organizarea si desfasurarea manifestarilor ocazionate de acest eveniment'.

In 2009, la 8 octombrie, a fost inaugurat Memorialul Holocaustului din Romania, un ansamblu sculptural realizat de artistul Peter Jacobi, in prezenta presedintelui Traian Basescu, dar si a numerosi reprezentanti ai comunitatii evreiesti.

Pe o suprafata de 2.894 mp din domeniul public al Capitalei au fost ridicate cinci constructii: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Tiganilor si Coloana. Initiativa realizarii monumentului a apartinut Ministerului Culturii si Cultelor, ca urmare a recomandarilor Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului din Romania si a consultarilor cu reprezentanti ai Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, ai Comisiei Wiesel si ai supravietuitorilor Holocaustului.

Monumentul a costat 17 milioane lei, bani platiti de Ministerul Culturii.

La ceremonie, al carei amfitrion a fost actrita Maia Morgenstern, au vorbit marele rabin Menachem Hacohen, primul rabin Shlomo Sorin Rosen, precum si presedintele Traian Basescu.