Judecatorul Horatiu Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat marti, dupa incheierea plenului CSM, ca majoritatea judecatorilor au cerut amanarea intrarii in vigoare a Codului insolventei pana la 1 februarie 2014, transmite Mediafax.

"Avand in vedere ca majoritatea judecatorilor sindici si colegii nostri din tara au solicitat amanarea intrarii in vigoare a Codului insolventei, prin domnul vicepresedinte al CSM Bordea s-a facut aceasta solicitare catre ministrul Justitiei, reprezentantul Guvernului in CSM", a mai spus Dumbrava, referitor la amanarea intrarii in vigoare a Codului.

Potrivit lui Dumbrava, exista mai multe chestiuni care vor ridica probleme la nivelul instantelor de judecata.

"Din punctul meu de vedere, ca membru CSM, ar fi trebuit patru sau cinci luni pentru pregatirea sistemului. Nu poti sa intri pe un cod de insolventa fara sa pregatesti sistemul. Eu sper ca Guvernul sa se gandeasca asupra acestei propuneri si sa amane pana la 1 ianuarie sau 1 februarie 2014 intrarea in vigoare a codului", a subliniat Horatius Dumbrava.

Dupa terminarea sedintei de plen a CSM de marti, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a spus ca le-a explicat membrilor Consiliului de ce a fost necesara emiterea unei ordonante de urgenta in cazul codului insolventei.

"Ratiunea ordonantei de urgenta este aceea de a incerca sa stopam cat mai mult fenomenul evaziuniii fiscale, fiind vorba despre foarte multe firme care utilizeaza procedura insolventei, asa cum este in momentul de fata prevazuta de lege, ca o forma de a eluda plata taxelor si plata furnizorilor. Aceasta a fost ratiunea urgentei, semnalele venind foarte cald dinspre mediul de afaceri, care doreste

o concurenta loiala", a spus Cazancizuc.

Ministrul Justitiei le-a solicitat membrilor CSM sa-i transmita propunerile judecatorilor cu privire la schimbarile codului insolventei.

"Au fost observatii formulate in cursul procesului de consultare. Colegii din CSM mi-au aratat ca sunt mai multe observatii venite din partea instantelor si le-am propus ca intr-un

interval de o saptamana de aici incolo sa imi trimita propunerile venite de la judecatori si ele sa fie analizate la MJ de catre grupul de lucru care a elaborat codul insolventei. De altfel, codul a fost elaborat printr-un proiect finantat de Banca Mondiala, cu un colectiv la care au participat cateva zeci de persoane", a conchis Robert Cazanciuc.

Marti, PDL a transmis Avocatului Poporului solicitarea de ridicare a exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la articolul 81 din OUG privind insolventa.

Ordonanta de Urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, adoptata pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 ca: "In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului".

De asemenea, ordonanta prevede ca "in planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului".

Adoptarea acestei OUG este justificata de Guvern avand in vedere actualul context economic, care impune luarea unor masuri rapide pentru crearea premiselor legislative si administrative care sa conduca la cresterea eficientei operatorilor economici, la cresterea sigurantei circuitului economic si a atractivitatii investitionale a pietei romanesti.

Potrivit Ordonantei, actuala legislatie privind insolventa nu a ajutat la dezvoltarea "unor planuri de reorganizare reala", ci, dimpotriva, a furnizat "mijloace de tergiversare a momentului intrarii in faliment pentru afaceri cu sanse minimale de redresare".

PDL considera ca prin aceasta prevedere se incalca mai multe articole din Constitutie. Democrat-liberalii mentioneaza in acest sens articolul 1 alineat (4), potrivit caruia "statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor", articolul 16 alineat (1), conform caruia "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari", si articolul 31, alineat (1), care prevede ca "dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit".

Uniunea Judecatorilor din Romania a cerut luni Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa sesizeze Avocatul Poporului pentru a supune Codul insolventei controlului la Curtea Constitutionala, sustinand ca actul normativ nesocoteste flagrant dispozitiile articolului 115 din Constitutie, ce limiteaza situatiile in care Guvernul poate emite ordonanta de urgenta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la Cotroceni, ca Ordonanta de Urgenta 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei cuprinde un articol care este discriminatoriu pentru ca reglementeaza strict pentru audiovizual.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, ca PDL va adresa o scrisoare vicepresedintelui Comisiei Europene Viviane Reding in privinta Codului insolventei, considerand ca sunt articole tintite in acest cod care urmaresc "subjugarea presei".

Prevederile articolului 81 din Codul insolventei au fost de asemnenea criticate, vineri, de mai multe ONG-uri, ca Reporteri fara Frontiere, ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent, care au sustinut ca aceste dispozitii pun in pericol libertatea presei si dreptul la informare al publicului, sunt restrictive, instaureaza un regim discriminatoriu si creeaza premisele unor posibile abuzuri.