Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marti, ca reputatia profesionala a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectata de afirmatiile premierului Victor Ponta, prin care il considera pe Papici "basist, morarist si macovist" si spune ca a instrumentat "dosare politice", anunta Mediafax.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat raportul Inspectiei Judiciare privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de aparare a reputatiei profesionale, formulata in 3 octombrie, in cazul declaratiilor premierului facute la adresa sa, dupa ce procurorul general al Romaniei a dispus incetarea delegarii lui in functia de sef al Sectiei I din DNA.

Membrii Plenului CSM si-au insusit raportul Inspectiei Judiciare si au admis cererea de aparare a reputatiei profesionale formulate de procurorul Lucian Papici.

Premierul nu avea dreptul "sa extrapoleze nemultumirile" referitoare la instrumentarea anumitor cauze, iar declaratiile acestuia prin care il considera pe Lucian Papici "basist, morarist si macovist" si spune ca a instrumentat "dosare politice" afecteaza prestigiul acestuia, se arata in raportul IJ.

Ponta: Ma bucur ca CSM repara onoarea lui Papici, sa repare si pentru ca Basescu i-a spus "santajist"

Premierul Victor Ponta a declarat ca se bucura ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-au "reparat" onoarea procurorului DNA Lucian Papici si a intrebat, retoric, daca CSM i-a reparat acestuia onoarea si pentru ca presedintele Traian Basescu "l-a numit pe acesta santajist", in 2011.

"Ma bucur ca CSM i-a reparat onoarea lui Papici, sunt convins ca i-a reparat-o si pentru cand Basescu, in decembrie 2011, spunea ca procurorul Papici e un santajist. Cred ca i-a reparat si onoarea asta, nu ? Sau nu, Basescu are voie sa spuna ca Papici e un santajist", a spus Ponta.

La remarca presei ca pentru aceasta declaratie nu a fost depusa o plangere, Ponta a raspuns ca, atunci, "o sa facem noi procedura, sa-i repare onoarea de santajist, cum l-a numit Traian Basescu".

Intrebat de jurnalisti daca astfel de consideratii ale Inspectiei Judiciare pot afecta raportul MCV, Ponta a raspuns: "Haideti sa mai traim si pentru Romania!".

Inspectorii din cadrul Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arata in raportul privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de aparare a reputatiei profesionale ca, potrivit legii, reprezentantii puterilor legislativa si executiva nu le este permisa exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justitie si a celor care il infaptuiesc.

"Intr-un stat de drept, nimeni, si cu atat mai putin un reprezentant al uneia dintre celelalte doua puteri, nu are dreptul sa extrapoleze nemultumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar in masura in care procedeaza astfel, se aduce atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, cu consecinta afectarii prestigiului justitiei si, implicit, a independentei si reputatiei magistratilor", se precizeaza in raportul intocmit de Inspectia Judiciara, transmis Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit documentului citat, dreptul la libera exprimare "nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrangeri", in ideea in care in care folosirea libertatii de exprimare este indreptata impotriva unor "valori pe care statul le poate in mod legitim apara", cum ar fi autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.

"Pornind de la ideea ca, pentru a-si indeplini in mod corespunzator atributiile, magistratii au nevoie de increderea opiniei publice, iar aceasta incredere ar putea fi afectata de afirmatiile ce pun la indoiala capacitatea profesionala, integritatea si impartialitatea unor procurori, apreciem ca declaratiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al Romaniei, prin care il considera pe procurorul Papici Lucian Gheorghe ᅡbasist, morarist si macovistᅡ, respectiv ca nu se impune mentinerea acestuia in functia de procuror sef intrucat a instrumentat ᅡdosare politiceᅡ nu respecta exigentele legale si jurisprudentiale enuntate, fiind de natura a afecta prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe", este concluzia din raportul Inspectiei Judiciare a CSM.

Afirmatiile premierului la adresa procurorului Papici nu au fost argumentate, spun inspectorii judiciari, decat prin mentionarea unor imprejurari in care s-a derulat referendumul organizat in cursul anului 2012, eveniment care a dus si la instrumentarea unor dosare penale de catre DNA, parchet din care facea parte procurorul Lucian Papici.

"In acest context, mentionam ca, in legatura cu unele acuze potrivit carora dosarele avand ca obiect fapte penale comise in cursul derularii referendumului organizat in anul 2012 ar fi fost instrumentate ca urmare a unor interventii de natura politica, Inspectia Judiciara a mai efectuat verificari, iar prin Hotararea nr. 816 din 18 septembrie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, s-a stabilit ca afirmatiile unor oameni politici facute in acest sens au incalcat independenta sistemului judiciar", se mentioneaza in raportul Inspectiei Judiciare.

Inspectia Judiciara din Consiliul Superior al Magistraturii arata ca reputatia profesionala a procurorului Lucian Papici a fost afectata de declaratiile premierului facute dupa ce procurorul general al Romaniei a dispus incetarea delegarii lui Papici in functia de sef al Sectiei I din DNA.

Procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Sectiei de combatere a coruptiei a DNA, a solicitat, in 3 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii sa ii apere reputatia profesionala si imaginea publica in legatura cu afirmatiile facute de premierul Victor Ponta in mass-media.

In solicitarea adresata CSM, procurorul Lucian Papici considera ca "afirmatiile denigratoare facute de primul ministru ii afecteaza reputatia profesionala, deoarece acestea pun la indoiala obiectivitatea sa in instrumentarea dosarelor penale, probitatea morala si profesionala".

Afirmatiile au fost facute in 2 octombrie, in cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, in contextul in care, cu putin timp inainte, fusese transmis, de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ordinul prin care s-a dispus incetarea delegarii in functia de procuror sef de sectie a lui Lucian Papici, preciza DNA intr4-un comunicat de presa.

"In cererea adresata CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe sustine ca, prin afirmatiile facute de primul ministru - din care reproduce textual ᅡPapici a facut dosare politiceᅡ si ᅡDe ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii?ᅡ - se creeaza opiniei publice sentimentul ca primul ministru, care este om politic, este in realitate cel care hotaraste asupra mentinerii sau nu in functia de conducere a unui procuror, cu toate ca nu are atributii legale in acest sens", a mai aratat DNA in comunicat.

In sustinerea cererii catre CSM, procurorul Papici subliniaza ca aceste exprimari creeaza un potential de asociere a magistratilor, ca reprezentanti ai institutiilor statului, cu mediul politic si considera ca modul tendentios, aprecierile personale si judecatile de valoare exprimate de primul ministru ii afecteaza imaginea publica.

"Procurorul Papici Lucian Gheorghe reaminteste ca reputatia profesionala este o consecinta a integritatii profesionale si morale, aflata in stransa legatura cu independenta, impartialitatea si integritatea pe care, ca magistrat, le manifesta in exercitarea profesiei, iar acestea au fost incalcate prin comportamentul public al primului ministru", se mai arata in comunicatul DNA.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a decis, in 2 octombrie, incetarea delegarii procurorului Lucian Papici, sef al Sectiei I din DNA, si a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, in locul lor fiind delegati procurorii Iuliana Bendeac, ca sef de sectie, si Viorel Cerbu, ca adjunct.

Miercuri, la ora 17.09, Nitu a informat Directia Nationala Anticoruptie, printr-un fax, ca delegarea lui Papici ca sef al Sectiei I din DNA inceteaza cu 2 octombrie, data incepand cu care functia este ocupata de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioada de sase luni.

Directia Nationala Anticoruptie arata ulterior, intr-un comunicat de presa, ca activitatea profesionala a procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru s-a remarcat "prin rigoare si rezultate remarcabile si nu exista motive care sa justifice incetarea exercitarii functiilor de conducere".

Directia Nationala Anticoruptie a precizat ca incetarea delegarii lui Papici ca sef al Sectiei de combatere a coruptiei din DNA a fost dispusa in 2 octombrie de procurorul general, dupa ce tot Tiberiu Nitu, in 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiasi procuror pe aceeasi functie.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmarirea penala in dosarul referendumului, in care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.

DNA a anuntat luni ca Liviu Dragnea si alte 74 de persoane - presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt - au fost trimisi in judecata in dosarul cunoscut sub numele de "Frauda la referendum".

Premierul Victor Ponta a declarat, in 2 octombrie, la RTV, ca Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de sef al Sectiei I din DNA, el precizand ca acesta va fi simplu procuror si mentionand ca, la fel ca Daniel Morar, Papici a facut "dosare politice".

"Nu stiu cine a fost demis, Papici, marele basist, morarist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Si lui Basescu ii expira mandatul, ce facem ii tinem pe toti la nesfarsit? Ca moare tara fara ei, sa mai faca si ei un dosar. Ca sefi din astia pusi de Basescu care trebuie sa stea inca o suta de ani dupa ce pleaca el... Sta si el procuror simplu, ca nu s-a nascut sef. S-a terminat si dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa si la revedere. De ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii care au facut dosare politice dupa ce le-a expirat mandatul? Eu sustin ca Daniel Moraru, cu Papici si cu ai lui au facut dosare politice anu trecut cand au luat oamenii si i-au pus sa jure cu mana pe Biblie pentru ca au votat la referendum, sunt dosare de politie politica. Am spus-o si o spun mereu. Sa se supere Macovei si mama lui Macovei", a spus atunci Victor Ponta, la RTV.

"Cine, ce victima e Papici? (...) Si-a terminat omul dosarul (in cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate sa fie procuror simplu. Cum sa fie sef cand si-a terminat mandatul? Ce stam si plangem?", s-a intrebat, retoric, Ponta, precizand ca acesta va fi in continuare simplu procuror.

Premierul a fost intrebat ce anume dosare politice a facut procurorul Papici impreuna cu Daniel Morar. "Dosarele de anul trecut impotriva oamenilor care au votat la referendum sunt dosare politice", a replicat premierul.

In 3 octombrie, premierul Ponta a reafirmat ca Lucian Papici nu a fost schimbat, ci doar i s-a terminat mandatul, iar in locul acestuia si a adjunctului sau au fost numiti procurori care vor avea stabilitate pe trei ani, ca sa "nu stea toata ziua pe telefon cu Cotroceniul", precum fostii sefi DNA, Morar si Papici.

"Vrem sa avem stabilitate, de aia nu l-am mai vrut pe Morar, am vrut sa vina cineva care are un mandat de trei ani, ca sa fiu foarte sincer, care un mandat si dupa ce expira mandatul domnului Basescu, sa nu mai stea toata ziua, cum stateau Morar si Papici, pe telefon cu Cotroceniul, sa aiba un mandat de trei ani, sa aiba stabilitate si cu asta basta", a afirmat Ponta.

Premierul a reiterat totodata ca, in opinia sa, dosarele privind fraudele la referendum, la care a lucrat si Lucian Papici, sunt dosare "politice".

"Imi mentin opina (...) ca dosarele impotriva celor care au votat la referendum sunt dosare politice, pornite de catre Morar, Papici si de catre toata trupa, nu-mi schimb aceasta parere si cu asta basta", a aratat Ponta.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, raspunzand unei intrebari, ca isi reproseaza faptul ca a iesit cu o declaratie, dupa inlocuirea lui Papici, el aratand ca nu trebuia sa vorbeasca despre persoane.

"Trebuia sa spun insa un lucru, pentru ca tine de ministrul Justitiei si ministrul Justitiei e in Cabinetul meu, si anume ca s-a respectat legea, ca sustinerile presedintelui Basescu sunt absurde si impotriva legii, ca este inacceptabil - asta mi se pare intr-adevar inacceptabil - ca presedintele Basescu sa dea telefoane la procurorul general si sa-i spuna sa nu aplice legea. Foarte bine ca a aplicat-o, conform legii", a spus Ponta.