Duminica a avut loc un nou miting impotriva proiectului aurifer de la Rosia Montana, primul dupa inceperea anului universitar. Marsul, care a trecut pe langa camine studentesti, a strins circa 7.000 de participanti, cu 2.000 mai mult decat precedentul, desfasurat pe ploaie. Organizatorii au anuntat insistent pe Facebook ca traseul marsului de duminica trece pe langa caminele studentesti de la Leu. Reamintim ca primele marsuri prin Bucuresti au strans 15.000 - 20.000 de participanti.

Foto:

Pe traseul marsului, protestatarii au manifestat jumatate de ora in fata Palatului Cotroceni, cerand demisia presedintelui Traian Basescu, precum si a lui Victor Ponta si Crin Antonescu. Protestatarii nu au avut nici un slogan de sustinere a Justitiei, in conditiile in care la sediul DNA avea loc un miting de sustinere a institutiei.

Mai mult, cativa dintre protestatarii anti-Rosia Montana s-au imbrancit cu cei care sustineau indepedenta DNA in fata amestecului politicienilor. Incidentele au fost insa minore, iar jandarmii au intervenit imediat pentru a le aplana.

Pe linga oprirea proiectului de la Rosia Montana, protestatarii au cerut si stoparea exploatarii gazelor de sist. Mitingul s-a terminat in jurul orei 10.30 la Piata Universitatii fara incidente cu fortele de ordine.

  • Cele mai importante momente ale mitingului

Ora 22:15 Circa 100 de protestatari se mai afla la aceasta ora in Piata Universitatii.

Ora 21.50 Protestul din Piata Universitatii se stinge, mai sunt circa 250-300 de manifestanti.

Ora 21.36 S-a dat drumul la circulatie si pe bd. Carol I, spre Piata Rosetti, si pe bd. Nicolae Balcescu, spre Piata Romana. La Universitate mai sunt cateva sute de manifestanti.

Ora 21.11 Circulatia a fost redeschisa dinspre Cismigiu spre Unirii. In Piata mai sunt circa 1.000 de oameni rasfirati.

Ora 20.51 In zona de langa Spitalul Coltea are loc un concert simfonic. Protestatarii s-au adunat in acel colt si scandeaza, fluiera si fac galagie pentru a perturba concertul. Se striga "Uniti Salvam" si "Veniti cu noi".

Ora 20.31 Numarul protestatarilor din Piata a inceput sa scada, dar tot mai sunt cateva mii care ocupa bd. Nicolae Balcescu si rondul de la Universitate.

Ora 20.13 Manifestantii s-au plasat pe bd. Nicolae Balcescu, in dreptul Teatrului National, si in rondul Pietei. Nu s-au amestecat cu cei care protesteaza pentru DNA.

Ora 20.05 Protestatarii au ajuns la Universitate si au ocupat rondul. Circulatia este complet blocata in Piata Universitatii

Ora 19.56 Se scandeaza "Rosia, Rosia, vine revolutia", "Tradarea de tara in aur se masoara", "Uniti, salvam toata Romania". Un mesaj pe o pancarta: "Cu asa lideri politici poleiti, vin vremuri de tot... Aurul".

Potrivit unei estimari neoficiale a Jandarmeriei, sunt circa 7.000 de participanti.

Ora 19.45 S-a intrat pe bd. Kogalniceanu. Circulatia este inchisa atat pe Kogalniceanu, cat si pe bd. Regina Elisabeta.

Ora 19.19 Dupa aproximativ 25 de minute in care a stat in fata Cotroceniului, coloana se pune iar in miscare. S-a scandat impotriva presedintelui Basescu, dar si a lui Ponta si Antonescu. Cel mai mult s-a scandat "Demisia", dar si lozinci impotriva proiectului Rosia Montana si a gazelor de sist.

Ora 19.11 Potrivit unei numaratori neoficiale a jandarmilor, la aceasta ora participa la protest in jur de 6.500-7.000 de oameni.

Ora 19.05 Se scandeaza "Demisia", "Jos Basescu, Ponta si Antonescu".

Ora 19.02 Manifestantii s-au oprit putin la poarta Cotroceniului si s-a scandat "Demisia". O parte dintre ei au vrut sa continue drumul. Au fost certuri intre unii protestatari.

Ora 18.55 Sunt in jur de 5.000 de protestatari, multi s-au alaturat marsului pe parcurs, mai ales in zona Apaca.

Ora 18.50 Capul coloanei scandeaza "Demisia!", in timp ce restul coloanei scandeaza lozinci despre Rosia Montana si gazele de sist.

Ora 18.48 Cativa protestatari din capul coloanei scandeaza "Jos Basescu, Ponta si Antonescu!", "Basescu Traian, tradator de neam".

Ora 18.43 Marsul a ajuns la Cotroceni.

Ora 18.28 Coloana a ajuns pe bd. Iuliu Maniu, via str. Vasile Milea, si se indreapta spre Cotroceni.

Ora 18.20 In acest moment marsaluiesc in coloana in jur de 3.500 de manifestanti, potrivit reporterului HotNews.

Ora 18.01 S-a intrat pe bd. Timisoara. Circulatia este complet blocata la aceasta ora. Masina Antena 3 este iar fara insemne.

Ora 17.52 Coloana a ajuns in dreptul Plaza Romania. Se scandeaza "Uniti Salvam Rosia Montana", "Refuz, rezist gazelor de sist", "Iesiti din casa, daca va pasa". Nu sunt mesaje sau scandari despre DNA.

Ora 17.40 Coloana de manifestanti a ajuns la Lujerului. Circulatia pe bd. Iuliu Maniu este blocata pe sensul spre Cotroceni

Ora 17:36 Deocamdata s-au adunat in jur de 2.500 - 3000 de protestatari.

Ora 17:26 Protestatarii au pornit marsul. Au intrat pe bd. Iuliu Maniu, in zona Gorjului, si se indreapta spre Lujerului.

******

Potrivit apelului de mobilizare lansat pe Facebook, programul si traseul manifestatiei sunt urmatoarele: "Duminica ne strangem la 16:00 pe strada Rosia Montana colt cu Dezrobirii (la 400 m de Metrou Gorjului - M3). Plecam pe traseul Iuliu Maniu - Cotroceni - Universitate la ora 17:00. Dupa 20:00 ne dam intalnire in Piata Universitatii cu toti cei ce nu au putut ajunge pe traseu din motive obiective. Facem o poza de grup, iar ca sa dam bine in poza recomandam sa venim imbracati in culorile campaniei: rosu/verde/alb".

Organizatorii precizeaza ca traseul marsului de duminica a fost ales prin vot pe Facebook, tinand cont de cat de dens populate sunt zonele prin care trec, dar si de institutiile cheie ale statului prezente pe traseu.

Iata mai jos anuntul postat pe contul de Facebook Uniti Salvam!:

Runda a 6-a

Duminica 6 octombrie continuam obiceiul sanatos al duminicii petrecute in familie in spirit civic. Plecam de pe Strada Rosia Montana din Bucuresti (colt cu Dezrobirii) si mergem pana in Piata Universitatii. Pe traseu ne oprim si la Palatul Cotroceni. Suntem solidari in a revendica urmatoarele:

1) Parlamentari, spuneti "NU" proiectului de lege prin vot la vedere, nu secret. Apoi interziceti mineritul pe baza de cianura in Romania.

2) Guvernanti, respingeti urgent acordul de mediu.

3) Victor Ponta, Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si Gheorghe Dutu - asumati-va raspunderea si demisionati. Vrem sa fiti si anchetati.

4) Ministerul Culturii - cereti ca Rosia Montana sa fie inscrisa in patrimoniul UNESCO.

Marsam prin cartiere pentru a duce aceste revendicari mai departe direct la cetateni. Se anunta vreme buna, haideti sa iesim in numar mare.

Am parcurs ~40 de km in ultima luna si ne-am facut auziti de 50 de mii de oameni in fiecare weekend (din sectoarele 2, 3 si 4).

Am facut un rapid un experiment de democratie directa in era Facebook si am ales sa votam traseul marsului de duminica. Am tinut cont de doua mari criterii: cat de dens populate sunt zonele prin care trecem (blocuri comuniste, da!) si institutiile cheie ale statului prezente pe traseu sau locurile simbol.