Fotograful si arhitectul Andrei Pandele a inceput sa fotografieze Bucurestiul in anii 1970, si a surprins in fotografiile sale o perioada de mari schimbari traversate de Romania sub conducerea dictatorului Nicolae Ceausescu, scrie BBC intr-un articol in care prezinta seria de imagini. Pentru unii, aceste imagini uimitoare reprezinta si astazi o amintire dureroasa a unei perioade de distrugere si vietii pierdute, arata publicatia britanica citata de Mediafax.

Un oras pierdut: Imagini din trecutul BucurestiuluiFoto: Captura BBC, foto - Andrei Pandele

Fotografiile din colectiile lui Andrei Pandele se afla intr-o ceainarie in vechiul cartier Evreiesc din Bucuresti si imbraca fiecare perete.

Sunt imagini exceptionale, care rar pot fi surprinse cu camera de filmat, scriu jurnalistii de la BBC. Datorita viziunii sale neinfricate, atacul neobosit al lui Ceausescu asupra Capitalei poate fi vazut pas cu pas, ca si cum cineva ar desface o ceapa foaie cu foaie.

"Am fost arhitect", explica Andrei Pandele. "As fi putut sa gasesc planul, sa imi dau seama cam ce ar vrea ei sa distruga. Nu exact, nimeni nu stia asta. Ei isi pierdusera controlul total".

Sapte kilometri patrati din centrul orasului au fost distrusi pentru a face loc Casei Poporului. Andrei Pandele a vrut sa realizeze o serie de poze cu vechiul Bucuresti inainte de a disparea cu totul.

Un oras prins parca in propriul sau Armageddon. Fotograful a pastrat un Bucuresti care nu mai exista - deosebita piata acoperita cu sticla, arcadele, strazile pietruite, vilele imbracate in vita de vie, orasul care candva era intitulat "Micul Paris al Orientului".

"Dupa ce am fotografiat timp de doi ani distrugerea arhitecturala, am decis ca nu este bine ceea ce fac, avand in vedere ca sistemul comunist distrugea viata a 22 de milioane de oameni. Asadar, am inceput sa fac poze momentelor de zi cu zi ale oamenilor. Cred ca imaginea lor este mai izbitoare", a spus acesta.

Seria urmatoare de fotografii prezentand viata sub conducerea lui Ceausescu este ca un film de groaza mut. Pozele prezinta strazi pustii, fara benzina, cozi la alimente, tramvaie pline cu navetisti, masini inutile ingropate in zapada si o nunta in strada. Andrei Pandele a surprins o parte vitala a trecutului dureros al Romaniei.

Andrei Pandele, arhitect de profesie, este si fotograf, lucrarile sale despre perioada comunista fiind expuse in numeroase tari in ultimii ani.