Fondul Monetar International a publicat vineri varianta oficiala a scrisorii de intentie cu Romania. Documentul este cvasi-identic cu draftul publicat in luna august de HotNews.ro, draft despre care premierul Victor Ponta a spus public ca "nu este adevarat". Tot atunci, Ponta spunea ca va prezenta scrisoarea in Parlament si atunci se va vedea "ca nu este ce a publicat". Documentul oficial publicat de FMI arata ca, asa cum a scris HotNews.ro, guvernul ia in calcul cresterea taxarii pentru PFA si drepturi de autor.

Victor PontaFoto: AGERPRES

Diferentele dintre draftul prezentat de HotNews.ro in august si versiunea oficiala publicata astazi de FMI sunt minore. Cele doua documente pot fi citite in atasament.

HotNews.ro a publicat varianta scrisorii de intentie miercuri, 6 august, iar primul ministru a venit joi, 22 august, la B1 TV, unde a afirmat ca draftul "nu e adevarat".

"Numai un pic. Am vazut un draft aparut pe HotNews, daca nu ma insel, nu e adevarat. L-am verificat, draftul nu este egal scrisoarea", spunea atunci primul ministru, ca reactie la informatiile publicate de HotNews.ro (minutul 6:30).

"A fost ceva neadevarat, o sa prezentam de altfel in Parlament scrisoarea si o sa vedeti ca nu este ce a publicat", a adaugat acest. Acest lucru nu s-a mai intamplat ulterior.

Intrebat concret de moderatoarea emisiunii despre pasajul in care se vorbea despre extinderea bazei de impozitare pentru PFA si drepturi de autor, Victor Ponta a replicat: "L-am sunat in pauza pe Liviu Voinea, mi-a confirmat ca nu exista acel pasaj".

Moderatoarea ii citeste pasajul din draft, iar Victor Ponta comenteaza: "A...ce a zis HotNews ca aveam intentia" sa facem.

Iata mai jos cele doua pasaje, varianta din draft, in limba romana, a carei existenta a fost negata in repetate randuri de primul ministru, si varianta oficiala, in limba engleza:

"We will also approve legislation to restructure the social security system to widen the base by reducing the differences that exist in the pension base for the different types of performing activity (i.e., salary remuneration, freelance activity, copyright, etc). We will consult with IMF/EC staff before undertaking any further changes of the tax system".

"Vom aproba de asemenea legislatia de restructurare a sistemului de asigurari sociale prin care se largeste baza prin reducerea diferentelor ce exista in baza de pensii pentru diferitele activitati derulate (activitate de natura salariala, activitati de tipul PFA, drepturi de autor, etc). Inainte de a aduce orice fel de modificari sistemului fiscal ne vom consulta cu echipele FMI si CE".

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a dat si el asigurari ca nu exista niciun angajament asumat de Romania in scrisoarea de intentie in ceea ce priveste PFA si drepturile de autor.

NOTA

Modificarile observate de redactia HotNews.ro in varianta oficiala a scrisorii sunt legate de modificarea cifrelor aferente inflatiei pe iulie (punctul 18) si a ratei de politica (punctul 19). Alte modificari apar la privatizarea Electrica, unde termenul pentru angajarea unui consultant este amanat din august pentru jumatatea lui septembrie.

La paragraful 13 este modificata fraza care anunta ca pana la mijlocul lunii septembrie 2013 se va aproba o Ordonanta de Guvern, de largire a bazei de contributie privind impunerea CASS la veniturile din chirii prin mentiunea ca aceasta se va aplica de la 1 ianuarie 2014, in conditiile in care ordonanta a fost deja aprobata.

Este modificat si termenul pana la care statul se angajeaza sa indeplineasca obligatiile asumate in contractul de privatizare al CFR Marfa de la finele lui septembrie in jumatatea lui octombrie.