Specialistul de la Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP) Mihai Diaconescu a declarat vineri la Galati ca seismele inregistrate in zona Izvoarele se datoreaza miscarilor tectonice si nu sunt cauzate de exploatari petroliere, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, din 23 septembrie, in regiune s-au inregistrat 77 de cutremure cu magnitudine peste 2 grade pe scara Richter, pe o falie cu o lungime de 20 de kilometri, dar zona este cunoscuta ca avand activitate seismica inca din anul 1887.

Mihai Diaconescu a anuntat ca la Izvoarele se mai afla deja doi specialisti de la Institutul Roman de Geologie care vor analiza structura terenului si calitatea apei, iar de sambata un specialist de la INFP si un tehnician vor veni in sat si vor ramane sa supravegheze aparatura pana la finalizarea monitorizarii. De altfel, aparatura INFP, instalata in urma cu o saptamana, a fost completata in ultimele zile cu alte dispozitive.

Specialistul INFP Mihai Diaconescu a participat la sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati, in care s-a discutat situatia de la Izvoarele si despre posibilitatea evacuarii a 3-400 de persoane din acest sat, in cazul in care situatia o va impune, adica daca magnitudinea si frecventa cutremurelor vor creste. Oamenii vor putea fi evacuati in localitatile Slobozia Conachi, Pechea si Schela, a precizat prefectul judetului Galati, Catalin Emanoil Bocaneanu. La Izvoarele va functiona 24 de ore din 24 un comitet local pentru situatii de urgenta, compus din reprezentanti ISU Galati si IGSU.