Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat intr-un interviu pentru RFI ca "suntem destul de dezamagiti" de faptul ca in dezbaterea publica interna a fost asociat subiectul aderarii Romaniei la Schengen cu dosarul romilor. Intrebat daca decizia Parisului pune in pericol relatia bilaterala, Corlatean a spus ca "exista riscuri, dar pentru Romania parteneriatul strategic cu Franta ramine foarte, foarte important".

Titus Corlatean (foto arhiva)Foto: Agerpres

Ministrul roman de Externe a amintit si faptul ca foaia de parcurs a parteneriatului strategic, semnata in urma cu citeva luni, "include explicit, la Capitolul 1, paragraful 3, sustinerea eforturilor Romaniei in vederea aderarii la Schengen. Facem deci referire la un acord existent si trebuie sa depunem eforturi pentru a-l pune in practica".

Corlatean a calificat drept o "eroare grava" afirmatia unor politicieni francezi care au spus ca Romaniei i-au fost alocati miliarde de euro pentru integrarea romilor. "In ciclul financiar 2007 - 2013 al UE, Franta beneficiaza de 4,4 miliarde euro, in timp ce Romania nu beneficiaza decit de 500 milioane euro. Noi utilizam acest buget, care nu e destinat doar romilor, pentru incluziunea sociala, dar exista deci o enorma diferenta in alocarea bugetului european".

Titus Corlatean a afirmat inca o data ca nu exista nici o legatura intre aderarea la Spatiul Schengen si dosarul romilor: "sunt doua lucruri complet diferite si aceasta confuzie, bazata pe interese politice interne preelectorale, aduce atinge intereselor tarii mele".