Guvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, OUG 44/2008 privind persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si familiale, "in sensul includerii intre termenii si expresiile definite de ordonanta a sotiei/sotului colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate", potrivit unui comunicat al Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism.

  • Citeste in atasament textul ordonantei de urgenta

Comunicatul nu precizeaza clar ce modificari au fost operate in ordonanta, justificand insa ordonanta de urgenta prin necesitatea alinierii "la normele europene stipulate de Directiva 2010/41/EU".

"Astfel 'in cazul in care intr-un stat membru exista un sistem de protectie sociala pentru lucratorii independenti, respectivul stat ia masurile necesare astfel incat sotia/sotul colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate sa poata beneficia de protectie sociala in conformitate cu dreptul intern.

Avand in vedere participarea lor la activitatile intreprinderii familiale, sotiile/sotii, partenerele/partenerii de viata ale/ai lucratorilor independenti care au acces la un sistem de protectie sociala ar trebui sa aiba la randul lor dreptul de a beneficia de protectie sociala. Statele membre pot prevedea ca aceasta protectie sociala sa fie proportionala cu participarea la activitatile lucratorului independent si/sau cu nivelul contributiei'", se arata in acest comunicat, fara a se face alte precizari.