Obligatiunile emise in 2005 de Primaria Capitalei, in valoare de 500 milioane lei, scadente in 2015, nu vor mai fi considerate ca facand parte din totalul datoriilor anuale aferente finantarilor rambursabile contractate de municipiu, pentru a nu afecta gradul de indatorare al primariei. Facilitatea a fost introdusa printr-un proiect de lege aprobat miercuri de Guvern, informeaza Mediafax.

"Prin proiectul de Lege aprobat de Guvern se propune exceptarea rambursarii intr-o singura transa anuala a obligatiunilor in valoare de 500 milioane euro, emise de municipiul Bucuresti in anul 2005, din totalul datoriilor anuale aferente finantarilor rambursabile contractate si/sau garantate de municipiu, in baza carora se determina gradul de indatorare a bugetului local al municipiului. Astfel, municipiul Bucuresti va putea utiliza oricare dintre instrumentele de datorie publica locala (imprumuturi, garantii locale, emisiuni de obligatiuni, credite furnizor sau contracte de leasing financiar) in vederea atragerii de fonduri necesare dezvoltarii orasului", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit legislatiei, autoritatile administratiei publice locale pot contracta sau garanta imprumuturi numai cu avizul comisiei de autorizare a imprumuturilor locale.

Unitatilor administrativ-teritoriale li se interzice accesul la imprumuturi sau sa garanteze orice fel de imprumut, daca totalul datoriilor anuale (ratele scadente la imprumuturile contractate si/sau garantate, dobanzile si comisioanele aferente acestora, inclusiv ale imprumutului care urmeaza sa fie contractat si/sau garantat in anul respectiv) depaseste limita de 30% din totalul veniturilor acceptate.