Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a dispus eliberarea din functie a directorului executiv al Agentiei de Protectie a Mediului Arges, Mariana Ionescu, decizia venind ca urmare a incendiului izbucnit miercuri la o hala de pe platforma "Campulung Industrial Park", ce apartine societatii comerciale Global Eco Center S.R.L., informeaza un comunicat al Ministerului Mediului.

Potrivit sursei citate, "motivul demiterii este acela ca nu a emis notificarea prealabila suspendarii Autorizatiei de Mediu, acordata societatii comerciale Global Eco Center S.R.L. pentru platforma "Campulung Industrial Park", desi au existat controale repetate si amenzi acordate acestei societati de catre Garda de Mediu".

"In urma controalelor efectuate in cursul anului 2013, G.N.M. - CJ Arges a constatat nerespectari ale conditiilor din Autorizatia de Mediu, motiv pentru care societatea a fost sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de 100.000 lei. GNM-CJ Arges a transmis catre APM Arges o propunere de notificare prealabila, in vederea suspendarii actului de reglementare, in data 22 aprilie 2013. APM Arges, prin directorul executiv, Mariana Ionescu, nu a emis notificarea prealabila suspendarii Autorizatiei de Mediu, decat la data de 10 septembrie 2013, adica dupa un nou control al GNM-CJ Arges.

Global Eco Center SRL detine Autorizatia de mediu nr. 106/05.05.2010, revizuita in data de 20.07.2012, pentru punctul de lucru situat in localitatea Campulung, str. Traian, nr. 223, parcul industrial "Campulung Industrial Park" - judetul Arges, pentru urmatoarele activitati: colectarea si epurarea apelor uzate, colectarea deseurilor nepericuloase, colectarea deseurilor periculoase; tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase, tratarea si eliminarea deseurilor periculoase, demontarea, dezasamblarea VSU pentru recuperarea materialelor, recuperarea materialelor reciclabile sortate, comert cu ridicata al deseurilor si resturilor, depozitari, activitati si servicii de decontaminare", se arata in comunicat.

Ministerul Mediului precizeaza ca, in acest context, ministrul Mediului Rovana Plumb, aflata la Bruxelles, va avea joi, 3 octombrie, o intalnire cu Comisarul European pentru Mediu, Janes Potocnik, in vederea suspendarii importului de deseuri in Romania, actiune ce face obiectul unei Hotarari de Guvern, aflata pe circuitul de avizare.

Un incendiu a izbucnit miercuri la un depozit de deseuri toxice aflat in incinta parcului industrial din Campulung Muscel, amenajat pe platforma fostei uzine de autovehicule Aro, la fata locului intervenind mai multe echipaje de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Arges.

"Incendiul se manifesta la un depozit in care se afla deseuri toxice. Este vorba de resturi de vopseluri, materiale plastice si alte substante. La interventie participa patru autospeciale cu apa si suma si o autoscara, la fata locului fiind trimisa si o ambulanta SMURD", a declarat purtatorul de cuvant al ISU Arges, capitanul Madalina Epure.

Potrivit acesteia, un angajat al societatii care detine depozitului a suferit arsuri pe fata si maini in timp ce incerca sa stinga incendiul.

In depozit se afla 3.700 de tone de deseuri, inclusiv deseuri periculoase, potrivit prefectului Cristian Soare.

Societatea care detine depozitul a fost amendata recent de Comisariatul Judetean Arges al Garzii Nationale de Mediu cu 100.000 de lei pentru depozitarea necorespunzatoare a unor deseuri periculoase, autoritatile stabilind totodata un termen de 60 de zile pentru remedierea deficientelor constatate.