Ministrul francez al afacerilor europene, Thierry Repentin, spune ca Romania si Bulgaria nu vor fi probabil primite in Schengen, din cauza raportului MCV, care va fi negativ. In schimb, premierul Victor Ponta sustine ca raportul MCV este bun, motiv pentru care va fi amanat. "Ne-am facut lectiile pe MCV, care probabil ca va fi bun si de aia va fi amanat. Daca era ceva rau, venea mai repede. (...) Probabil ca raportul MCV, pentru ca nu e rau, pentru ca-i bun, se va amana. N-o sa fie in decembrie", a spus Ponta la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului.

Intrebat, la RFI, de ce acum doua luni, la Bucuresti, premierul Ayrault declarase ca Romania e gata sa intre in Schengen cu frontierele aeriene, iar acum Franta se opune deschiderii spatiului Schengen, ministrul a raspuns:

"Asteptam un raport de la comisia europeana, asa numitul mecanism de verificare ca sa stim care sunt eforturile facute de cele doua tari pentru securizarea frontierelor. Speram ca va fi un raport pozitiv, dar se pare ca nu va fi un raport pozitiv. Nu Franta va fi impotriva aderarii, pentru ca aderarea la spatiul Schengen trebuie aprobata in unanimitate de cele 28 de tari. Azi credem ca cele doua tari mai trebuie sa faca eforturi".

Continuarea pe www.rfi.ro.