Vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin afirma, pe contul lui de Twitter, ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, pe care il numeste "Calul Traian", a pregatit anexarea Republicii Moldova in doua etape, scrie Jurnal.md.

"'Calul Traian' a pregatit pentru Republica Moldova doua etape: initial, 'integrarea in Uniunea Europeana', apoi anexarea ei de catre Romania", a scris Rogozin pe contul sau de Twitter, citat de Jurnal.md.

Comentariul oficialului rus vine dupa ce presedintele Traian Basescu i-a transmis sefului Parlamentului din tara vecina, Igor Corman, ca "asteapta degeaba" semnarea tratatului de frontiera dintre Romania si Republica Moldova.

Basescu: Rogozin cand se trezeste intai face o declaratie la adresa Romaniei si apoi isi bea ceaiul

In replica, Traian Basescu a afirmat ca Romania nu si-a declarat niciodata intentia de a anexa vreo tara, aratand ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin "cand se trezeste intai face o declaratie la adresa Romaniei si apoi isi bea ceaiul", scrie Agerpres.

Seful statului l-a primit miercuri pe presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, aflat in vizita de stat in Romania, cu care a sustinut o declaratie comuna.

Cei doi oficiali au fost intrebati cum comenteaza declaratia vicepremierului rus Dmitri Rogozin potrivit careia Romania planifica integrarea Republicii Moldova in UE, iar apoi anexarea acesteia la tara noastra.

"Sa dea Dumnezeu sa reusim cu integrarea in Uniunea Europeana. Romania nu si-a declarat niciodata intentia de a anexa vreo tara, dar batalia noastra este pentru integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, atunci aproape nu vom mai avea frontiere, vom fi cetateni europeni si noi si cetatenii Republicii Moldova, vom vorbi aceeasi limba, vom avea mai mult sau mai putin aceleasi obiective, vom avea aceeasi istorie in interiorul UE. Declaratii de acest tip ale demnitarului rus nominalizat sunt frecvente. El cum se trezeste face o declaratie, intai la adresa Romaniei, dupa care banuiesc ca-si bea ceaiul sau, ma rog, ceva", a raspuns Traian Basescu.

Seful statului a subliniat ca Romania a fost prima tara care a recunoscut independenta Republicii Moldova.

"Romania a fost primul stat din lume care a recunoscut independenta Republicii Moldova si acest lucru trebuie subliniat vizavi de declaratiile faimosului demnitar rus", a afirmat Basescu.

Presedintele Estoniei a aratat ca singura anexare a fost cea a Estoniei, Letoniei si Lituaniei si Basarabiei.

"Acestea sunt cazuri de anexare. Ceea ce este ciudat este ca nu au recunoscut ca au anexat asa ceva, insa acestea sunt cazurile pe care le stiu eu", a spus Toomas Hendrik Ilves.

Jurnal.md noteaza, de altfel, ca Dmitri Rogozin a facut in trecut "mai multe declaratii jignitoare la adresa moldovenilor".

Astfel, i-a acuzat moldovenii ca "se comporta ca porcii" pentru ca nu sarbatoresc ziua de 9 mai, iar recent a comparat Republica Moldova cu un cotet de gaini, dar si cu un premiu intr-o cursa de soareci.