Curtea Constitutionala a Romaniei a decis marti ca este neconstitutionala prelungirea calitatii de titular in invatamant de catre consiliul de administratie si, respectiv, senatul universitar, dupa pensionare. Articolele declarate neconstitutionale au fost adaugate la Legea Educatiei Nationale in decembrie anul trecut, de catre fostul ministru Ecaterina Andronescu, prin ordonanta care stergea si incompatibilitatile rector-parlamentar.

Curtea Constitutionala a decis marti, 1 octombrie, ca articolul 284 alin.(7) si articolul 289 alin.(7) din Legea educatiei nationale sunt neconstitutionale. Sesizarea de neconstitutionalitate a fost depusa de Avocatul Poporului, iar decizia de astazi a Curtii a fost luata in unanimitate de voturi, anunta CCR printr-un comunicat de presa.

"Curtea a retinut, in esenta, ca textele de lege mentionate incalca dispozitiile art.16 din Constitutie - Egalitatea in drepturi, intrucat permit recunoasterea calitatii de titular in invatamant de catre consiliul de administratie si, respectiv, senatul universitar, intr-o alta modalitate decat concursul. Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie", informeaza Curtea Constitutionala.

Articolele declarate neconstitutionale fac parte din seria ultimelor lovituri date de Ecaterina Andronescu reformei in educatie in decembrie anul trecut. Mai exact, aliniatele cu numarul 7 au fost adaugate la articolele 284 si 289 din Legea Educatiei Nationale prin Ordonanta de Urgenta 92/2012 promovata de Ecaterina Andronescu in ultimele zile ale mandatului sau de ministru al Educatiei. Prin acea ordonanta, Guvernul din care facea parte Andronescu a scos din Legea Educatiei Nationale incompatibilitatile rector-parlamentar sau a introdus posibilitatea ca pensionarii universitari sa fi rectori si directori. Detalii aici

Ce spun articolele declarate astazi neconstitutionale de CCR:

Art. 284 - (7)Personalului didactic care a avut calitatea de titular si care nu a depasit cu 3 ani varsta de pensionare i se poate recunoaste aceasta calitate de catre consiliul de administratie, conform metodologiei prevazute la alin. (6), cu conditia renuntarii la pensie pe perioada in care ramane titular.

Articolul se refera la invatamantul preuniversitar.

In Legea Educatiei Nationale nu exista acest aliniat pana in decembrie 2012, cand a fost adaugat prin Ordonanta de Urgenta 92/2012 promovata de fostul ministru Ecaterina Andronescu.

Art. 289 - (7)Personalului didactic care a avut calitatea de titular i se poate recunoaste aceasta calitate, anual, de catre senatul universitar, conform metodologiei prevazute la alin. (6), cu conditia renuntarii la pensie pe perioada in care ramane titular.

In Legea Educatiei Nationale nu exista acest aliniat pana in decembrie 2012, cand a fost adaugat prin Ordonanta de Urgenta 92/2012 promovata de fostul ministru Ecaterina Andronescu.

Ce este cadrul didactic titular

Legea Educatiei Nationale defineste personalul "didactic titular" ca "personalul didactic care ocupa o functie didactica intr-o universitate, obtinuta prin concurs, pe o perioada nedeterminata". "Calitatea de titular exista numai in raport cu o singura institutie de invatamant superior sau cu o singura institutie de cercetare-dezvoltare; cand un cadru didactic desfasoara activitati didactice sau de cercetare stiintifica in mai multe institutii de invatamant superior ori de cercetare-dezvoltare, calitatea de titular poate fi numai la una dintre ele, iar in celelalte, calitatea este de cadru didactic sau de cercetator asociat", prevede articolul 291 - aliniatul (4) din LEN.

Personal didactic titular este si personalul didactic care beneficiaza de rezervare de post, prevede articolul 291 din LEN.

Citeste si: