Ramasitele umane identificate de arheologi in urma investigatiilor de teren de la fosta colonie de munca de la Periprava confirma existenta unei gropi comune, informeaza Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Investigatorii au identificat la Periprava (jud. Tulcea) un loc de inhumare a unor detinuti decedati in perioada 1958-1963 in colonia de munca cu acelasi nume.

Sapaturi PeripravaFoto: Colaj / Sursa foto: IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a facut public marti pe site-ul sau raportul arheologic privind investigatiile de teren de la fosta colonie de munca de la Periprava.

Sapaturi Periprava: Mormantul M1

Sapaturi Periprava: Mormantul M1

Foto: IICCMER

Potrivit IICCMER, locul de inhumare se afla in perimetrul actualului cimitir al localitatii, intr-o zona lipsita de morminte ale comunitatii locale de rusi lipoveni. Sapaturile arheologice au acoperit un areal circa 700 mp, fiind identificate ramasite umane apartinand unor defuncti depusi in modalitati diferite, inhumati in mai multe perioade.

Inhumarile ies din tiparele traditionale

Raportul privind diagnosticul arheologic efectuat in cimitirul de la Periprava (comuna C.A. Rosetti, jud. Tulcea) contine detalii cu privire la stabilirea locului de inhumare a detinutilor din colonia de munca si la modalitatea in care s-au practicat aceste inhumari.

Sapaturi Periprava: Mormantul M1 - detaliu picioare

Sapaturi Periprava: Mormantul M1 - detaliu picioare

Foto: IICCMER

Din observatiile facute de arheologi, practica de inhumare iese din tiparele traditionale. De exemplu, unul dintre schelete are picioarele incrucisate si legate (probabil cu o sarma), iar pozitia nefireasca a capului, aplecat intr-o parte, impreuna cu vertebrele cervicale (dislocate), denota o introducere fortata a cadavrului. In alte cazuri, defunctul este depus intr-o lada confectionata din material lemnos perisabil, iar un altul a fost probabil infasurat intr-un fel de rogojina din material organic. Intr-un alt caz s-a observat clar o neglijenta la manipularea cadavrului in momentul introducerii in groapa. Spre exemplu, unul din capetele cadrului de lemn suprapunea craniul, iesit pe jumatate in afara. O particularitate anatomica interesanta a fost constatata la un alt defunct: mana dreapta este indoita, cu palma adusa sub barbie, iar laba piciorului drept lipseste.

Sapaturi Periprava: Mormantul M2

Sapaturi Periprava: Mormantul M2

Foto: IICCMER

La toate aceste observatii se adauga si lipsa oricarui element de inventar funerar sau a resturilor de imbracaminte sau incaltaminte, ceea ce denota inca o data ca avem de-a face cu o abatere de la ritualul traditional de inmormantare.

Presedintele executiv al IICCMER: Datele din raport arata brutalitatea si primitivismul administratiei coloniei

Sapaturi Periprava: Sondajul VI si conturarea mormintelor M2, M3, M4

Sapaturi Periprava: Sondajul VI si conturarea mormintelor M2, M3, M4

Foto: IICCMER

Campania de investigatii arheologice a fost coordonata de Dan Mihai Talnaru, director general in cadrul IICCMER. De asemenea, din echipa care s-a deplasat la Periprava au facut parte arheologii Constantin Bajenaru si Dan Vasilescu, precum si cercetatorul Constantin Vasilescu.

"Rezultatele investigatiei arheologice confirma existenta unei gropi comune, iar toate probele materiale analizate de arheologi arata ca ramasitele umane apartin unor fosti detinuti de la colonia de munca de la Periprava. Datele din raportul arheologic sustin ipotezele noastre si arata brutalitatea si primitivismul administratiei coloniei. In perioada urmatoare, vom analiza toate probele si vom extinde investigatiile. E important ca in acest caz sa avem inclusiv analize antropologice si ADN pentru a stabili identitatea celor ingropati la Periprava. IICCMER va transmite Parchetului General toate aceste noi informatii", a precizat Andrei Muraru, presedintele executiv al IICCMER.

----------------------

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a solicitat, pe data de 18 septembrie, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), inceperea urmaririi penale a lui Ion Ficior (85 de ani), fost comandant al Coloniei de munca Periprava, pentru genocid, acesta fiind al doilea caz de tortionar prezentat, dupa Alexandru Visinescu. Cei doi fosti gardieni de inchisori comuniste sunt acuzati de genocid.. Cei doi fosti gardieni de inchisori comuniste sunt acuzati de genocid.

In aceeasi zi, Ministerul Public a anuntat ca a inregistrat denuntul formulat de Institut.

IICCMER informa ca din investigatiile intreprinse a reiesit ca Ioan Ficior a impus si a intretinut un regim de exterminare a detinutilor politici aflati in executarea pedepselor privative de libertate in cadrul coloniei de munca Periprava, in virtutea functiilor de conducere pe care le-a ocupat in cadrul acestui loc de detinere, in perioada 1958-1963. Pornind de la dovezile administrate in cauza, Institutul a conchis faptul ca in perioada 1958-1963, Ioan Ficior se face vinovat din punct de vedere penal in mod direct de decesul a cel putin 103 detinuti politici identificati pana in prezent, urmare a regimului dur de detentie care a presupus: infometarea, violentele fizice, presiunile psihice, privarea de asistenta medicala, conditiile mizere din baraci, conditiile dure de munca, sanctiunile disciplinare aplicate discretionar si excesiv in raport cu gravitatea abaterilor etc.

IICCMER anunta in luna aprilie ca a identificat numeroase fapte cu posibile consecinte de natura penala comise de 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor in urma exercitarii functiilor in perioada 1950-1964. Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc pe teritoriul Romaniei. Totodata, IICCMER informa atunci ca a intrat in posesia datelor de identificare, a numelor si adreselor exacte ale persoanelor in cauza.

La sfarsitull lunii iulie IICCMER a solicitat Parchetului inceperea urmaririi penale impotriva fostului comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav iar in data de 3 septembrie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus inceperea urmaririi penale fata de Visinescu sub aspectul savarsirii infractiunii de genocid. Potrivit PICCJ, in perioada 1956-1963, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a supus colectivitatea reprezentata de detinutii politici incarcerati in Penitenciarul Ramnicu Sarat la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, prin actiuni ce depasesc cadrul legal.

----------------------

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiaza, documenteaza si sustine constientizarea publica a istoriei comunismului in Romania, prin proiecte de cercetare, educationale, editoriale si muzeale. Activitatea IICCMER analizeaza natura, scopul si efectele totalitarismului din Romania in perioada 1945-1989, dar si memoria acestui regim in exilul romanesc si in perioada postcomunista.

Potrivit cadrului legal de functionare, IICCMER este abilitat sa efectueze investigatii stiintifice cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist si sa sesizeze organele in drept. In perioada 2010-2012, aceste atributii au fost suprimate printr-o decizie a Executivului, Guvernul redand Institutului, in iulie 2012, dreptul a efectua investigatii si de a sesiza Parchetul.