Mai multe ONG-uri cer Ministerului Educatiei sa se delimiteze fata de pozitia exprimata de Kiraly Andras, secretar de stat pentru minoritati, "jignitoare fata de copiii romani". Oficialul din Ministerul Educatiei a declarat in urma cu o saptamana ca "referitor la acele unitati [scolare - n.red.] unde ponderea romilor este semnificativa, daca este delasare, daca este debandada, bineinteles ca nici eu nu mi-as lasa copilul acolo". Intr-o scrisoare deschisa transmisa si comisarului european pe justitie, Viviane Reding, organizatiile avertizeaza Ministerul Educatiei ca "lipsa unei reactii ferme fata de aceste declaratii ar expune ministerul la consecinte legale in temeiul legislatiei anti-discriminare nationale si europene".

Contactat de HotNews.ro, Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a declarat ca CNCD a inregistrat sesizarea celor patru ONG-uri. "Saptamana viitoare vom face audieri si vom lua o decizie", a precizat Asztalos pentru HotNews.ro.

European Roma Rights Centre (ERRC), Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii - Romani CRISS, Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna" si Policy Center for Roma and Minorities au trimis ministrului Educatiei, Remus Pricopie, o scrisoare deschisa referitoare la declaratiile "jignitoare fata de copiii romani" facute de secretarul de stat pentru minoritati Kiraly Andras.

Scrisoarea deschisa a fost trimisa si catre Viviane Reding - comisarul european pentru Justitie, Androulla Vassiliou - comisarul european pentru Educatie, Nils Muiznieks - comisarul pentru Drepturile Omului si catre Csaba Asztalos, Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Sesizarea se refera la o declaratie a lui Kiraly Andras Gyorgy, secretar de stat in Ministerul Educatiei responsabil cu problemele invatamantului pentru minoritati, publicata pe 20 septembrie in ziarul Ring sub titlul: "Nu mi-as lasa copilul intr-o scoala cu multi romi".

"Trebuie sa intelegem si faptul ca parintii doresc unitati scolare unde este ordine, unde este disciplina si unde se mai si invata. Este o problema generala, iar referitor la acele unitati unde ponderea romilor este semnificativa, daca este delasare, daca este debandada, bineinteles ca nici eu nu mi-as lasa copilul acolo", a declarat secretarul de stat Kiraly Andras, potrivit ziarului Ring.

Semnatarii scrisorii cer "delimitarea Ministerului Educatiei fata de pozitia exprimata de domnul secretar de stat, precum si precizarea clara a angajamentelor si intentiei Ministerului de a depune in continuare eforturi in cooperarea cu societatea civila si comunitatile de romi in vederea asigurarii incluziunii sociale si a unui invatamant de calitate si nediscriminatoriu pentru copiii romi".

"Departe de a recunoaste rolul prejudecatilor majoritatii in problema segregarii scolare a romilor, domnul secretar de stat pare a-si asuma aceste atitudini, rationalizand segregarea si blamand exclusiv comunitatea roma si copiii romi. Aceste declaratii larg mediatizate constituie discriminare directa si sunt de natura a contribui la perpetuarea unor stereotipuri negative, conform carora, romii in general ar fi caracterizati de dezordine si lene, iar copiii romi nu ar vrea sa invete. Acest tip de asertiuni cu caracter general constituie o regretabila contributie a unui inalt demnitar al statului roman, responsabil de problematica educationala in domeniul minoritatilor, in virtutea functiei ocupate, la consolidarea atitudinilor prejudiciante fata de romi", se arata in scrisoarea deschisa.

ONG-urile precizeaza in apelul trimis catre Ministerul Educatiei Nationale ca "dreptul european impune adoptarea de masuri eficace, proportionale si disuasive impotriva discriminarii directe. Mai mult, o sanctiune pur simbolica nu poate fi considerata compatibila cu implementarea corecta si efectiva a legislatiei anti-discriminare a Uniunii Europene. Lipsa unei reactii ferme fata de aceste declaratii ar expune ministerul la consecinte legale in temeiul legislatiei anti-discriminare nationale si europene".

Vezi aici scrisoarea integrala