Numarul studentilor la universitatile publice a crescut cu circa 10% fata de anul trecut, potrivit primelor estimari, a declarat pentru Agerpres ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare si Transfer Tehnologic, Mihnea Costoiu. "Acum piata se reaseaza. Universitatile bune performeaza", a sustinut ministrul.

Mihnea CostoiuFoto: Agerpres

"Din estimarile de pana acum, numarul studentilor la universitatile publice a crescut fata de anul trecut cu circa 10%", a declarat Mihnea Costoiu, care a precizat ca este vorba atat despre locurile de la buget, cat si cu taxa. Potrivit unor date publice, in anul 1995 erau 336.141 de studenti atat la universitatile de stat, cat si la cele particulare, in 2007 numarul acestora era de 907.353, in timp ce in 2012 in Romania invatau 464.592 de studenti, scrie Agerpres.

Ministrul delegat pentru invatamant superior a sustinut ca "odata cu explozia economica au fost foarte multi care au dorit sa isi completeze studiile si numarul universitatilor private a proliferat fara sa fie urmarite sub nicio forma in 2005, 2006. Acum piata se reaseaza. Universitatile bune performeaza".

Studentii mai multor universitati incep astazi noul an universitar

Astazi incepe noul an universitar 2013-2014. La nivelul tarii sunt aproximativ 450.000 de studenti, scrie Agerpres. Dintre acestia, aproape 340.000 de studenti invata in universitatile stat pe locurile bugetate si pe locurile cu taxa, si aproximativ 110.000 de studenti in universitatile particulare.

Mihnea Costoiu a declarat ca ar dori ca din luna decembrie sa fie stabilita noua metodologie pentru admiterea in universitati. "Pentru admiterea din anul urmator, noi am vrea ca din decembrie sa stabilim metodologia generala. Anul acesta am permis universitatilor, la solicitarea multora dintre acestea, sa ia in calcul toate notele posibile, si a celor din timpul anului, si a celor de la bacalaureat si, partial, doar a unora dintre aceste rezultate. Din statistica noastra mai bine de 85% dintre universitati nu au luat in calcul decat examenul de admitere pe care l-au dat si nota de la bacalaureat si nu media din timpul anilor. Au luat in calcul media din timpul anilor acele specializari din interiorul universitatilor pentru care era reprezentativa. Noi o sa continuam dialogul avand in vedere ca 85% dintre universitati, desi au cerut multi sa schimb acest lucru, 85% dinte universitati au mers pe o anumita cale. Nu am luat o decizie inca pentru ca vrem sa ne consultam cu universitatile, dar nu cred ca vom mai merge pe formula de anul trecut.Nu cred ca este cazul sa mai dam posibilitatea, dar nu as vrea sa decid inainte de a avea o consultare cu rectorii", a spus Mihnea Costoiu la sfarsitul saptamanii trecute.

Citeste si:

In ceea ce priveste bursele, ministrul a precizat ca "unii studenti au zis sa sprijinim excelenta, alte uniuni studentesti au solicitat sa sprijinim categoria de burse sociale. Am vrea sa discutam in perioada urmatoare si sa luam o decizie foarte rapida pentru ca pentru anul bugetar 2014 sa avem o politica de sprijinire dupa parerea mea a copiilor cu probleme sociale speciale, dar in acelasi timp sa nu neglijam olimpicii. Asa cum am anuntat, va incepe anul acesta programul de burse de cercetare pentru tinerii olimpici care raman in Romania. Am identificat sumele necesare la Departamentul de cercetare din MEN, vom incepe aplicatiile. Vrem sa continuam sprijinirea impreuna cu partenerii privati".

Costoiu a avertizat universitatile sa aiba in vedere capacitatea maxima posibila aprobata de scolarizare. "Avertismentul pe care il dau tuturor universitatilor, trebuie avut in vedere ce capacitate de scolarizare au pentru a putea oferi in interiorul capacitatii scolarizarea maxima posibila. Nu poti sa ai capacitatea de scolarizare de 100 de locuri si sa scolarizezi 200 de studenti, dupa care sa vii sa ceri diplome pentru acestia", a precizat ministrul.

Mihnea Costoiu a anuntat ca anul acesta Ministerul Educatiei Nationale va incepe discutiile pentru elaborarea metodologiei privind clasificarea si ierarhizarea universitatilor. "Aceasta clasificare trebuie sa se realizeze in acest an si nu ne dorim adoptarea unei decizii fara consultarea actorilor implicati. Ne dorim o clasificare transparenta si acest lucru se va intampla anul acesta. Trebuie sa avem in vedere care sunt productiile stiintifice ale fiecarui domeniu. Putem compara un domeniu sau altul ponderand. Sper ca dialogul sa fie incheiat pana la finalul anului 2013 astfel incat in primele luni ale lui 2014 sa avem colectarea datelor, iar in finalul anului universitar 2013-2014 sa avem clasamentul realizat, toate vizitele facute", a explicat demnitarul.

Ministrul a mai spus ca va continua analiza atenta a tuturor specializarilor de licenta si masterat pe care institutiile de invatamant superior la deruleaza.

Citeste si: