Vamesii aradeni s-au trezit ca le-au disparut 70 de tone de motorina din curtea institutiei, cu toate ca incinta era supravegheata video si pazita de firma de paza Arcons, relateaza publicatia locala Glasul Aradului. Potrivit sursei citate, combustibilul a fost confiscat in urma cu aproximativ doi ani si jumatate de inspectorii Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Timisoara si dat in custodia Vamii Arad, in conditiile in care captura a fost facuta in judet.

Proprietarul transportului a contestat insa in instanta decizia luata de vamesi, iar in urma procesului instanta a hotarat ca doua dintre cele trei cisterne confiscate trebuie sa intre in proprietatea statului, iar una sa fie restituita firmei de la care a fost confiscata. In aceste conditii, reprezentantii Compartimentului Valorificari din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Arad s-au prezentat, vineri dimineata, la sediul Vamii, pentru a prelua produsele. Nu mica le-a fost mirarea celor de acolo cand au descoperit ca 70 de tone de motorina "s-au evaporat" pur si simplu.

Potrivit surselor Glasul Aradului, firma de paza Arcons are obligatia sa noteze fiecare masina care intra si iese, or, conform anchetatorilor, motorina nu putea fi furata cu furtunul, ci doar daca cisternele ar fi iesit pe poarta institutiei si, ulterior, ar fi revenit in parcare. O alta posibilitate ar fi fost ca motorina sa fie mutata, cu ajutorul unor pompe, in alte cisterne.

"Captura a fost facuta prin 2011, dar dupa aceea a fost un process pe rol, astfel incat marfa nu a putut fi valorificata. Cisternele au fost lasate la Vama Arad, pana la solutionarea litigiului, pentru ca au fost retinute in apropiere. Despre Arcons pot sa va spun ca se ocupa de paza incintei respective si cand a fost dusa motorina acolo. Acum, organele de cercetare trebuie sa stabileasca ce s-a intamplat. Cele 70 de tone de combustibil nu puteau fi mutate in alta parte cu canita. Trebuia sa existe o cisterna si niste pompe, iar datoria firmei de paza era sa verifice perimetrul. Altfel nu inteleg de ce s-a mai apelat la o firma de paza. Pentru ce? Urmeaza sa se faca cercetari", a declarat Aurel Manu, sef Serviciu Supraveghere Control Vamal, din cadrul Directiei Regionale Vamale Timisoara.

Potrivit Glasul Aradului, reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Arad sustin ca au demarat o ancheta, dupa ce au fost informati ca motorina a disparut. "Am primit o sesizare din partea ANAF ca din trei cisterne care se aflau in custodia si in curtea Directiei Judetene Vamale Arad au disparut 70 de tone de carburant. Cele trei cisterne se aflau in custodia Vamii de aproximativ doi ani, fiind amplasate intr-o incinta pazita si supravegheata video. Colegii nostri au facut cercetarea la fata locului si urmeaza sa continue verificarile", a declarat Camelia Tuduce, purtatorul de cuvant al IPJ Arad.