Reprezentantii Prefecturii Galati spun ca asteapta in doua saptamani rezultatele specialistilor de la Institutul pentru Fizica Pamantului, care au instalat aparatura in zona localitatilor Slobozia Conachi - Izvoarele, unde in septembrie s-au inregistrat noua cutremure si ca sunt "in alerta", relateaza Mediafax.

Initial, prefectul judetului Galati, Emanoil Catalin Bocaneanu, a dispus ca o echipa a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sa mearga in zona unde au avut loc cutremurele, dupa care a fost solicitata interventia specialistilor de la Institutul National pentru Fizica Pamantului, pentru a fi descoperita cauza seismelor.

"Prefectul judetului Galati a dispus deplasarea in zona a unei echipe a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta imediat dupa semnalarea acestor aspecte de catre primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau. Intrucat pe parcursul verificarii nu s-au manifestat fenomenele sesizate, prefectul a solicitat trimiterea in regim de urgenta la Galati a unor specialisti care sa faca determinarile specifice, in vederea stabilirii cauzelor care au generat aceste manifestari, astfel incat sa poata fi luate masuri pentru siguranta cetatenilor", a declarat, luni, Petrica Patilea, purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati.

Sambata, trei specialisti de la Institutul National pentru Fizica Pamantului au ajuns in zona afectata si au instalat aparatura care va transmite datele colectate la centrul de la Magurele, concluziile fiind asteptate in 14 zile.

"Suntem in stare de alerta, iar aceasta problema este tratata cat se poate de serios. Pana nu vom avea rezultatele pe care ni le vor furniza specialistii de la Institutul National pentru Fizica Pamantului nu putem vorbi despre masuri. Este insa o chestiune tratata la modul cel mai serios", a mai spus purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, precizand ca in prezent nu se poate vorbi despre masura evacuarii oamenilor din acele zone.

Primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau, a afirmat insa ca nu este convins de faptul ca in acest caz este vorba despre cutremure, numindu-le "miscari ale terenului".

El a mai spus ca inca de la aparitia fenomenelor a anuntat Institutul National pentru Fizica Pamantului, cerand sa fie facute masuratori.

Potrivit primarului, in anii trecuti in zona au avut loc alunecari de teren, fenomenul fiind oprit in 1997, in urma unor lucrari.

"Nu putem sti daca sunt cutremure sau altceva si asteptam concluziile specialistilor. Cele trei statii instalate acum la Izvoarele inregistreaza deja date si avem speranta ca in aproximativ doua saptamani vom avea o explicatie. In zona satului Izvoarele, pe versantul estic s-au petrecut in trecut si alunecari de teren, in anii 1995 si 1997. Dupa evenimentele din 1997 s-au facut lucrari specifice si astfel s-a evitat formarea acelor pungi de apa subterane care duceau la producerea alunecarilor de teren. De atunci nu au mai fost probleme. In ceea ce priveste fenomenele din ultimele zile, nu putem vorbi despre pagube. Sunt 7 - 8 - 10 case unde au aparut fisuri in pereti, dar noi avem in comuna 200 de case care stau sa cada dupa inundatiile de luna acesta. Acolo sunt intr-adevar pagube. Speram ca aceste fenomene sa se opreasca si sa nu genereze alte probleme", a mai spus primarul comunei Slobozia Conachi

La randul lor, locuitorii din zona spun ca este vorba despre "fenomene insotite de zgomote" care au loc chiar si de cateva ori pe zi, cand "pamantul se ridica si se aseaza la loc".

Satul Izvoarele, unde s-au inregistrat cutremurele, se afla la 30 de kilometri distanta de Galati, iar in zona se afla si o exploatare petroliera situata la aproximativ 10 kilometri de sat, in comuna Schela. Specialistii nu exclud o posibila legatura a acestor fenomene cu exploatarea de petrol de la Schela, dar sustin ca poate fi vorba si despre alunecari de teren activate de inundatiile din ultima perioada.

Izvoarele, sat component al comunei Slobozia Conachi, este una dintre localitatile afectate de inundatii in urma cu cateva saptamani, zeci de locuinte fiind inundate.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a inregistrat luni, la ora 08.01, in zona Galati, unde in septembrie au fost inregistrate alte opt seisme, informeaza Institutul National pentru Fizica Pamantului.

Cutremurul a avut intensitatea II in zona epicentrala si s-a produs la o adancime de cinci kilometri, a precizat Institutul National pentru Fizica Pamantului.

Orasele apropiate de epicentrul seismului sunt Galati (20 de kilometri), Braila (28 de kilometri), Macin (38 de kilometri),Tecuci (51 de kilometri) si Focsani (53 de kilometri).

Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter, s-a produs duminica, la ora 21.10, la o adancime de 10 kilometri. Epicentrul seismului a fost la 17 kilometri de municipiul Galati, la 27 de kilometri de Braila, la 36 de kilometri de Macin, la 53 de kilometri de Tecuci si la 57 de kilometri de Focsani.

In luna septembrie au avut loc alte sapte cutremure in zona Galati, unul dintre acestea, de 3,2 grade pe scara Richter, fiind inregistrat in 27 septembrie.

Toate cele noua cutremure s-au produs in aceeasi zona epicentrala.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca situatia seismelor produse in ultima perioada in judetul Galati este monitorizata de catre autoritati si nu exista motive de panica.

"Nu trebuie nimeni sa intre in panica, suntem in monitorizarea fenomenelor si tot ceea ce tine de institutiile statului si de partea tehnica facem", a spus Ponta, care a cerut administratiei locale din Galati sa transmita populatiei un mesaj de calm, sustinand ca "tentatia spre extraordinar apare si in randul nostru, si in randul presei".