Presedintele Traian Basescu a acceptat invitatia presedintelui Societatii Academice din Romania, Alina Mungiu-Pippidi, care l-a provocat pe seful statului la un dialog fata in fata pe teme precum: Rosia Montana, dezamagirea tineretului din strada, referendumul de anul trecut si anticoruptia. Organizarea dezbaterii este insa incerta, in conditiile in care seful statului si-a dat acordul ca dialogul sa aiba loc joi, incepand cu ora 11:00, iar Alina Mungiu-Pippidi a anuntat ulterior ca revine in tara vineri noaptea si va fi in Bucuresti pina luni dupa amiaza.

Invitatia Alinei Mungiu-Pippidi a venit dupa ce presedintele care a declarat, duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani", ca Pippidi ar trebui "sa lase demagogia" si sa intre in politica. Declaratiile sefului statului au venit pe fondul unui articol publicat de Mungiu-Pippidi, in care presedintele SAR scria ca manifestantii anti-Rosia Montana ar trebui sa se organizeze intr-un partid.

"Intelegand din afirmatiile doamnei Alina Mungiu-Pippidi ca-si asuma reprezentarea Societatii civile si a Pietei Universitatii, domnul presedinte Traian Basescu a decis sa accepte propunerea de a avea o intalnire deschisa cu prezenta libera a presei, joi, 3 octombrie, de la ora 11.00. Temele dezbaterii vor fi chiar cele anuntate de domna Alina Mungiu-Pippidi : Rosia Montana, dezamagirea tineretului din strada, referendumul de anul trecut si anticoruptia. Locul de desfasurare il dezbaterea poate avea loc chiar intr-una din salile Palatului Cotroceni. Bineinteles, doamna Mungiu- Pippidi poate fi insotita la dezbatere si de alti reprezentanti ai ONG-ului domniei sale, Societatea Academica din Romania", a declarat pentru Adevarul purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei, Bogdan Oprea.

"Multumesc sefului statului ca ma citeste atent in continuare si presei ca ma informeaza promt prin telefon despre ce mai spune presedintele despre mine. Marturisesc insa ca acest dialog prin terti, cand el e acolo si eu la Berlin, el e in studioul de televiziune, iar eu nu am nici macar televizor, nu lamureste lucrurile, si s-a repetat deja de mai multe ori", a fost replica data Alina Mungiu-Pippidi, duminica, presedintelui.

Ulterior, aceasta a afirmat ca isi mentine invitatia adresata sefului statului, cu conditia ca "acest dialog sa se poarte la o televiziune neutra si cu intelegerea clara ca poti fi solidar cu cauza manifestatiilor contra exploatarii de la Rosia Montana fara a fi reprezentantul manifestantilor. Fiecare individ si organizatie din miscarea de protest se reprezinta pe sine."