Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, duminica, mai multe atentionari de ploi abundente. Capitala si mai multe judete din jumatatea sudica a tarii se vor afla sub Cod Galben de ploi insemnate cantitativ, valabil de duminica seara pana miercurii dimineata. Totodata, luni seara intra in vigoare o atentionare meteo Cod Portocaliu care vizeaza sud-estul tarii, fiind valabila, de asemenea pana miercuri.

Cod Galben si Cod Portocaliu de ploi abundenteFoto: ANM

Cod Galben de ploi, valabil de duminica seara pana luni la amiaza

Cod Galben de ploi, valabil de duminica seara pana luni la amiaza

Foto: ANM

Potrivit ANM, din seara zilei de duminica, 29 septembrie, ora 21:00, pana luni, 30 septembrie, ora 13:00, va ploua pe arii extinse in Banat, Oltenia si cea mai mare parte a Munteniei. In aceste regiuni, in intervalul mentionat, se vor cumula local cantitati de apa de 20 - 25 l/mp si izolat, indeosebi in zona Muntilor Banatului, peste 30 l/mp.

Meteorologii au mai transmis duminica o atentionare Cod Galben de ploi insemnate cantitativ si intensificari ale vantului, pentru intervalul luni, 30 septembrie, ora 13:00 - miercuri, 2 octombrie, ora 2:00. In intervalul mentionat, in Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, va ploua pe arii extinse si se vor cumula cantitati de apa ce vor depasi local 30...35 l/mp si izolat 60...70 l/mp. In sudul si sud-estul teritoriului vantul se va intensifica, cu viteze de 50...70 km/h, iar in Baragan si Dobrogea se vor depasi temporar 80 km/h.

Luni, 30 septembrie, la ora 21:00, intra in vigoare si o avertizare meteorologica Cod Portocaliu, care va ramane in vigoare pana miercuri, 2 octombrie, la ora 2:00. In intervalul amintit, in judetele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, inclusiv municipiul Bucuresti, Calarasi, Ialomita Braila, Constanta si Tulcea, ploile vor fi abundente si se vor cumula cantitati de apa ce vor depasi pe arii extinse 60 l/mp si izolat 80 l/mp.

ANM noteaza ca "in intervalul mentionat procesul de racire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece in regiunile extracarpatice si cele centrale, unde frecvent temperaturile diurne se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului".